Rapportering: Man skal vælge og tage styringen

Skalaen for rapportering strækker sig fra minimal compliance til førende på feltet, og en virksomhed må vælge, hvor den vil stille sig. For kravene skal opfyldes og det kan ske i både større og mindre skala.

Arbejdet med CSR-rapportering kan ind i mellem føles overvældende. Det hjælper, hvis man er enige om niveauet og retningen. .

20.03.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Fra 2018 skal den sidste gruppe af virksomheder omfattet af regnskabslovens paragraf 99A begynde at rapportere ud fra denne. Det er langt fra alle, der har prøvet det eller noget tilsvarende før, så man kan i øjeblikket nok finde et par rynkede pander eller to ude hos dem.

Det har rådgivnings- og revisionsvirksomheden EY også fornemmet, så de bød d. 16. marts 2018 til morgenmøde om netop rapportering i forhold til §99A. En del store og garvede sad i den fyldte mødesal, men også mindre virksomheder, ingen eller meget begrænset rapportering af samfundsansvar. For er man ikke i gang endnu, er det nok ved at være på tide.

”Man kan ikke rigtige rapportere på bagkanten længere, det er et vigtigt skift. Med 99A-rapportering skal man have de rigtige data og informationer for at leve op til kravene. Og det er bestemt ikke sjovt at skulle rapportere, hvis man ikke har det nødvendige materiale til rådighed,” sagde Carina Ohm. 

Kilde: EY.

EY vil naturligvis gerne hjælpe. De har en model, man kan tage udgangspunkt i (se figuren) og selvfølgelig nogle ydelser man kan købe. Men de har også nogle gode råd, som de gerne ville dele bredt ud af.

Ifølge EY er det vigtigste således, at man som virksomhedsledelse beslutter sig for, hvor i feltet man vil ligge. Er ens ambition blot at leve op til lovkravet med et minimum af indsats og besvær eller vil man helt op i fortroppen og vise at man har styr på den og dens dagsordener?

”Alle aktiviteterne i rapporteringsarbejdet kan jo gøres i stor eller lille skala. Man skal bare sørge for at det matcher og hænger sammen,” sagde Carina Ohm, som leder Climate Change and Sustainability Services hos EY i Danmark.

For det andet at man ikke behøver at fortælle lige meget og lige grundigt om alle emner. Nogle emner kan man nøjes med kort at redegøre for, mens man så bruger sin fortælleplads til udvalgte områder. I den forbindelse er det også værd at huske, at hvis man har etableret indikatorer for fremskridt og målopfyldelse, betyder det ofte, at man kan spare rigtig meget tekst – fordi data med en lille forklaring tit siger mere end 300 ord.

Der skal rapporteres for hele virksomheden
Hvad nu hvis ens arbejde med CSR ikke er rullet helt ud i alle dele af ens virksomhed? Hvad gør man så? Sådan lød et spørgsmål ved arrangementet.

Svaret er, som det altid er med CSR og rapportering: Hvis der er noget, skal man sige det. Oven i købet tydeligt.

Lovgivningen er helt klar på det punkt, man skal rapportere på samfundsansvar med samme afgrænsninger som man rapporterer på finans. Så hvis det økonomiske regnskab dækker alle dele af virksomheden, så skal 99A-rapportering også gøre det.

”Man skal jo starte et sted, det er klart, men man skal være helt transparent om, hvad rapporteringen så dækker over. Og målet er alle forretningsmæssige aktiviteter, så man skal også finde ud af, hvordan man vil nå hent til at kunne det,” forklarede Carina Ohm.

Gode råd fra Toms og Pandora
Det er så det, man SKAL. Men hvordan kan man få skabt noget værdi ud af den proces, så det ikke bare bliver en pligt der tager masser af tid?

Det havde de arbejdet lidt med hos Toms, som først for nylig er begyndt at arbejde strategisk med CSR-feltet. Og hos Pandora, som har været i gang i lidt længere tid. De to virksomheder havde nogle erfaringer og gode råd med fra deres arbejde:

  • Lovgivningen er en god løftestang og ramme for arbejdet. Andre rapporteringsværktøjer kan også fungere som en god, overordnet tjekliste.
  • Gå praktisk til værks og hold fast i at det er dig og jer der bestemmer, hvordan I vil gøre det. 
  • I arbejdet med væsentlighedsanalyse byggede Toms Gruppen en risikovurdering ind. Det arbejde har ifølge Lea Sørensen Holm, CSR Manager i Toms Gruppen, allerede tjent sig selv hjem flere gange, f.eks. ved at man kunne være på forkant med leverandørkrav.
  • Man kan skille sin rapporteringspligt fra sin fortælling, og på den måde målrette begge dele. I Pandora placerer de således den lovpligtige redegørelse i den finansielle årsrapport, og udgiver en mere fortællende CSR-rapport senere på året.
  • Vælger man at compliance er ens ambitionsniveau, skal man huske på at forventningerne til compliance ikke er konstant.  Lea Sørensen Holm beskrev det som at gå opad en rulletrappe der kører nedad.
  • Hos Pandora arbejder man med at levere kontekst til data. Hvorfor stiger energiforbruget hele tiden, hvis man arbejder på at reducerer det? Hvorfor er genbrugt guld og sølv ikke billigere end nyt? Den slags kræver forklaring, men skaber også bedre forståelse for virksomhedens forretningsmodel både internt og eksternt. Det forklarede Trine Pondal fra Group Ethics i Pandora.
  • Tænk godt over hvilke og hvor mange performance-indikatorer i vælger at rapportere på. Man kan godt blive fristet til at etablere for mange i starten, men hver af dem kræver arbejde f.eks. i form af indsamling af data, og det er ikke altid udbyttet står mål med indsatsen.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

28.10.2024Verarca

Sponseret

Dansk software læser fakturalinjer og beregner automatisk virksomheders CO2-udledning

28.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Assister DMA med AI og vær stadig i fuld kontrol

28.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Det bedste værktøj til DMA/CSRD er da Excel, ikke?

28.10.2024Rambøll A/S

Sponseret

Den ultimative guide til CSRD-software: Fordele, ulemper og det med småt

28.10.2024Basico

Sponseret

Skal du investere i ESG-software?

28.10.2024COPENHAGEN APPS

Sponseret

MMV’er møder krav om en ESG Rapport

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie