21.09.2017 | Menneskerettigheder
Regeringer verden over får svært ved at nå 2025-plan om eliminering af børnearbejde
Selvom antallet af børnearbejdere stadig mindskes, er der plads til forbedringer, mener Human Rights Watch, der derfor opfordrer regeringer verden over til at fremskynde deres investeringer i effektive strategier.
Selvom antallet af børnearbejdere stadig mindskes, er antallet gået lidt i stå i de sidste par år. Således er antallet at børn i arbejde kun faldet fra 168 millioner til 152 millioner fra 2012 til 2016, viser nye statistikker fra International Labour Organization. Arkivfoto.
Selvom der stadig sker en reducering i antallet af børnearbejdere, så går det for langsomt i disse år, vurderer man hos menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.
Læs også: Holland vedtager ny lov i kampen mod børnearbejde
I årene mellem 2000 og 2012 gjorde flere regeringer ellers fremskridt med store reduceringer af børnearbejdere, som faldt med en tredjedel fra 250 millioner til 168 millioner.
Nu viser nye statistikker fra International Labour Organization imidlertid, at den positive tendens er gået lidt i stå. Således er antallet at børn i arbejde kun faldet fra 168 millioner til 152 millioner fra 2012 til 2016.
Dermed er der stadig lang vej igen, hvis regeringer verden over skal nå målet om at eliminere børnearbejde inden 2025, vurderer Human Rights Watch.
Regeringerne bør fremskynde effektive strategier
Som et led i at nå 2025-målene opfordrer man fra organisationens side nu regeringer verden over til at fremskynde deres investeringer i effektive strategier.
Ifølge organisationen findes der nemlig flere strategier, der kan være behjælpelige til at nå 2025-målene. En af dem er at få børn i skole. Siden år 2000 har regeringer øget antallet af børn i skoler med 110 millioner, hvilket gør det mindre sandsynligt, at disse ender på arbejdsmarkedet i en alt for tidlig alder.
En anden strategi er anvendelsen af stærke lovrammer. Når regeringer håndhæver love om børnearbejde gennem inspektioner og sanktioner for arbejdsgivere, der udnytter børnearbejde, er der i høj grad en tendens til, at de ansætter færre af disse.
Læs også: Rapport: Tekstilproduktion i Myanmar langt fra fair
En tredje strategi er at yde støtte til fattige familier – dem, der højst sandsynligt vil sende deres børn på arbejde, så de kan være med til at skaffe mad på bordet.
Derfor foreslår Human Rights Watch, at man via overførselsprogrammer giver fattige familier en garanteret månedlig indkomst og lindrer det finansielle pres, der bidrager til børnearbejde. Som et eksempel på dette har man i Marokko bidraget med betalinger på syv dollar om måneden per barn, hvilket har reduceret børnearbejde med en tredjedel.
- EL
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.