21.09.2017 | Menneskerettigheder
Regeringer verden over får svært ved at nå 2025-plan om eliminering af børnearbejde
Selvom antallet af børnearbejdere stadig mindskes, er der plads til forbedringer, mener Human Rights Watch, der derfor opfordrer regeringer verden over til at fremskynde deres investeringer i effektive strategier.
Selvom antallet af børnearbejdere stadig mindskes, er antallet gået lidt i stå i de sidste par år. Således er antallet at børn i arbejde kun faldet fra 168 millioner til 152 millioner fra 2012 til 2016, viser nye statistikker fra International Labour Organization. Arkivfoto.
Selvom der stadig sker en reducering i antallet af børnearbejdere, så går det for langsomt i disse år, vurderer man hos menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.
Læs også: Holland vedtager ny lov i kampen mod børnearbejde
I årene mellem 2000 og 2012 gjorde flere regeringer ellers fremskridt med store reduceringer af børnearbejdere, som faldt med en tredjedel fra 250 millioner til 168 millioner.
Nu viser nye statistikker fra International Labour Organization imidlertid, at den positive tendens er gået lidt i stå. Således er antallet at børn i arbejde kun faldet fra 168 millioner til 152 millioner fra 2012 til 2016.
Dermed er der stadig lang vej igen, hvis regeringer verden over skal nå målet om at eliminere børnearbejde inden 2025, vurderer Human Rights Watch.
Regeringerne bør fremskynde effektive strategier
Som et led i at nå 2025-målene opfordrer man fra organisationens side nu regeringer verden over til at fremskynde deres investeringer i effektive strategier.
Ifølge organisationen findes der nemlig flere strategier, der kan være behjælpelige til at nå 2025-målene. En af dem er at få børn i skole. Siden år 2000 har regeringer øget antallet af børn i skoler med 110 millioner, hvilket gør det mindre sandsynligt, at disse ender på arbejdsmarkedet i en alt for tidlig alder.
En anden strategi er anvendelsen af stærke lovrammer. Når regeringer håndhæver love om børnearbejde gennem inspektioner og sanktioner for arbejdsgivere, der udnytter børnearbejde, er der i høj grad en tendens til, at de ansætter færre af disse.
Læs også: Rapport: Tekstilproduktion i Myanmar langt fra fair
En tredje strategi er at yde støtte til fattige familier – dem, der højst sandsynligt vil sende deres børn på arbejde, så de kan være med til at skaffe mad på bordet.
Derfor foreslår Human Rights Watch, at man via overførselsprogrammer giver fattige familier en garanteret månedlig indkomst og lindrer det finansielle pres, der bidrager til børnearbejde. Som et eksempel på dette har man i Marokko bidraget med betalinger på syv dollar om måneden per barn, hvilket har reduceret børnearbejde med en tredjedel.
- EL
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Biodiversitet var hovedtema på klimatopmødet ’One Planet Summit'
Klimatopmødet ’One Planet Summit for Biodiversity’ blev for nyligt afholdt i Frankrig, hvor der i samme forbindelse blev indsamlet omkring 86 milliarder danske kroner til klimaprojektet ’The Great Green Wall Initiative’.