Trods mange stressramte er vi bedre på flere områder, mener aktører
Både pensionskasser og organisationer oplever, at det er mere almindeligt at tale højt om stress på arbejdspladsen.
Danskere, der hvert år rammes af stress, er ikke en nedadgående tendens.
Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen er personer, som rammer en høj score på stress-skalaen, steget med 8,5 procentpoint fra 2010 til 2021.
Og stress koster danske arbejdspladser godt og vel 16,4 milliarder kroner årligt, viser en undersøgelse af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) fra sidste uge.
De tabte arbejdstider svarer til 37.335 fuldtidsstillinger.
Læs også: Nyt værktøj måler mental trivsel i tung industri
Det skriver TV 2.
Samtidig viser en rundspørge af Arbejdstilsynet, at særligt ansatte i brancher som døgninstitutioner og hjemmepleje samt universiteter og forskning ’ofte’ eller ’hele tiden’ har følt sig stressede de sidste to uger.
Der er dog et lyspunkt at se i mængden af de dystre tal. For mange virksomheder og organisationer har øget sit fokus på at forebygge og behandle stress.
Ifølge Marianne Skjold, administrerende direktør hos Psykiatrifonden, ser man det blandt andet ved, at flere arbejdspladser rækker ud til organisationen for at hjælpe med undervisning i tidlige tegn på stress eller psykisk mistrivsel.
Pensionskassen PFA har investeret i tiltag, der skal forebygge og bedre trivslen. Det har udmundet sig i en model, der bruges til at kigge på konkrete udfordringer for hver enkel virksomhed.
Også Danica Pension har undersøgt årsagerne til stress. Her har det resulteret i et mere individuelt forløb, da man fandt ud af, at stress er et komplekst problem.
Læs også: To danske pensionskasser er kommet igennem nåleøjet hos SBTi
Det er alt sammen indsatser, som er kommet af, at man er blevet mere åben for at tale om problemstillingen, mener Camilla Thind Sunesen, direktør for sundhedsudvikling hos Danica Pension.
”Vi er ikke i mål, men jeg oplever, at flere og flere bryder barrierer ned, og mange virksomheder arbejder med psykologisk tryghed,” siger hun til TV 2.
- HCL