Ulovligt fiskeri skal bekæmpes med blockchain

WWF Verdensnaturfonden vil bekæmpe ulovligt fiskeri med blockchain. Det gør det muligt at spore truede tunfisk, fra de bider på krogen, til de ender på tallerkenen.

Som forbruger er du sommetider nødt til at stole blindt på leverandøren. Med den nye blockchain teknologi, er der mulighed for at afsløre hele varens historie. Arkivfoto. .

31.01.2018

CSR.dk

Verdensfondens afdelinger i Australien, Fiji og New Zealand har startet et nyt pilotprojekt i samarbejde med softwarevirksomhederne ConsenSys og TraSeable. Tanken er at udnytte den nye blockchain-teknologi til at følge tunfisk fra de bliver fanget på vandet, over behandlingen og til sidst hos distributør og forhandler, skriver danwatch.dk.

”Dette innovative projekt har potentiale til at forbedre menneskers liv og beskytte miljøet gennem smart, bæredygtig fiskeri,” siger Verdensfonden New Zealands direktør Livia Esterhazy på fondens hjemme side.

Tidligere undersøgelser viser, at når du køber tunfisk, så er der risiko for, at fisken kommer fra ulovligt fiskeri eller ligefrem slavearbejde.

Verdensnaturfonden har tidligere gjort en indsats for at bekæmpe ulovligt fiskeri, og denne gang vil fonden tage helt nye midler i brug.

”Med blockchain-teknologi vil det snart være muligt simpelthen at scanne en dåse tun med sin mobiltelefon og få hele historien om tunfisken – hvor og hvornår fisken blev fanget, af hvilket skib og hvilken metode,” siger Livia Esterhazy.

Blockchain - teknologien bag
Pilotprojektet bygger på blockchain-teknologien, som kort sagt fungerer som en digital logbog. Her kan alle godkendte deltagere i en varekæde tilføje informationer, som ikke kan ændres eller manipuleres efterfølgende.

En RFID-chip, som vi kender fra vores dankort, kan hjælpe med at spore den enkelte tunfisk, lige fra den bider på krogen, til den ender på tallerkenen.

”Blockchain giver mulighed for at erstatte usikkerhed med viden”, forklarer Roman Bech, der leder Københavns IT-Universitets nye European Blockchain Center til danwatch.dk.

Dog påpeger Roman Bech, at en blockchain ikke er bedre end de informationer, der bliver tilføjet.

Potentiale i flere brancher
Verdensnaturfondens projekt om tun er ingen undtagelse. Ifølge Roman Bech, så har teknologien potentiale til at skabe åbne, gennemsigtige varekæder i stort set alle brancher.

Læs også: Nyt samarbejde med WWF skal hjælpe Letz Sushi til at blive 100 procent grøn

Han forklarer, at man f.eks. med transport af olivenolie automatisk kunne kontrollere, at når bilen kører fra Palermo til Milano, så ved vi, at bilen skal dukke op inden for otte timer. Hvis det ikke sker, så kan der være en god grund til at spore uregelmæssigheder, skriver danwatch.dk.

Verdensfondens pilotprojekt er stadig i opstartsfasen, men den nye teknologi forventes klar til brug i slutningen af året.

-JJK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

11.09.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Bæredygtig, cirkulær værdikæde, indkøb og leverandørkortlægning – dit arbejdsområde?

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

28.08.2024Forenede Service

Sponseret

Grøn overbygning i Storkøbenhavn: Stensdal Group udvider samarbejdet med Kokkenes Køkken

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie