Undersøgelse: Fleksibilitet og godt arbejdsmiljø er nøglen til at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet

Særligt fleksibilitet, nedsat tid og et godt arbejdsmiljø kan få +50-årige til at blive på arbejdet efter pensionsalderen. Det fremgår af undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, hvor forskere har spurgt omkring 14.000 +50-årige.

Flere seniorer angiver i rapporten, at de gerne vil gå på nedsat tid, hvis de skal forblive på arbejdsmarkedet. Foto: NFA..

26.06.2023

CSR.dk

Om undersøgelsen

Medarbejderundersøgelsen er gennemført af NFA med udgangspunkt i en spørgeskemaundersøgelse, der i 2018, 2020 2022 er sendt til ca. 30.000 +50-årige danskere, hvoraf størstedelen er i beskæftigelse.

Der er anvendt statistiske vægte i forhold til alder, køn, uddannelse, region, herkomst, familietype, og familiens disponible indkomst, så resultaterne er repræsentative for målgrupperne i Danmark. I alt har omkring 12-14.000 beskæftigede svaret i hver runde.

Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, der er finansieret af TrygFonden.

Kilde: NFA.

Hvis danske seniorere skal fastholdes på arbejdsmarkedet, peger forskning nu på, hvad der skal til.

Kilde: NFA..

For seniorer er det nemlig især vigtigt med øget fleksibilitet og mulighed for nedsat tid, hvis de skal blive flere år på arbejdet.

Det viser en ny rapport, der undersøger motiver, muligheder og barrierer for et længere arbejdsliv blandt +50-årige i Danmark.

Læs også: Flere og flere seniorer oplever diskrimination på det danske arbejdsmarked

Fleksibilitet kan fx dække over muligheden for nedsat tid, når behovet opstår, flere fridage og seniordage og bedre tilrettelagte arbejdstider og –steder.

"Halvdelen af medarbejdere over 50 år svarer, at de ville blive længere, hvis der var mulighed for at gå på nedsat tid eller deltid, og knap halvdelen svarer, at de ville blive længere, hvis de blev tilbudt flere seniordage," siger Lars L. Andersen, professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der står bag rapporten.

Fritid i højsædet
Mere fritid betyder generelt mere og mere for seniorerne. I 2018 forventede 43 procent, at ønsket om mere fritid ville blive årsagen til, at de forlader arbejdsmarkedet. I 2022 var andelen steget til 50 procent.

"Seniorerne vil altså gerne arbejde til en højere alder, men der skal være en god balance, der sikrer, at de også kan nå andre ting i livet end kun at arbejde. For nogle handler det om at bruge mere tid med familie, børnebørn og venner, for andre handler det om selv at kunne bestemme, hvad man skal bruge sin tid til," siger Lars L. Andersen.

Samtidig viser rapporten, at et bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø vil kunne få flere til at arbejde længere. Der er dog forskel blandt forskellige jobtyper.

Læs også: Nyt projekt bygger bro mellem socialt udsatte og lokale virksomheder

Mindre fysisk anstrengelse i arbejdet ville kunne få hver fjerde, der arbejder med mennesker til at forlænge arbejdslivet.

Inden for produktion gælder det hver tredje medarbejder.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle