Vesthimmerlands Kommune og privat virksomhed får folk i gang
Vesthimmerlands Kommune har sammen med Outline Vinduer i Farsø hjulpet 98 langtidsledige borgere med enten at komme videre i jobforløb eller udvikle deres sociale kompetencer i 2018. Det er sket i jobtræningskonceptet Outline Plus, hvor Kommunen og vinduesprocenten afprøver og opkvalificerer borgere uden tilknytning til arbejdsmarkedet.
Langtidsledigheden er faldende i Danmark og ligger på 0,7 procent af arbejdsstyrken i 2019, ifølge Danmarks Statistik. I Vesthimmerlands Kommune er langtidsledigheden faldet med 0,8 procent siden 2011, fra 1,4 procent til 0,7 procent i 2019. Foruden den generelle vækst og fremgang har Vesthimmerlands Kommune gjort en ekstra indsats.
Læs også: ’Man bliver nødt til at blande sig’
Kommunen har for eksempel allieret sig med vinduesproducenten Outline Vinduer. Sammen driver de to parter afdelingen Outline Plus med det formål at afprøve og opkvalificere en gruppe af borgere, som er langtidsledige og eksempelvis på kontanthjælp, sygedagpenge eller modtager integrationsydelse.
Det har vist sig at være en stor succes, og i løbet af 2018 var 98 borgere i Kommunen igennem Plus-afdelingen:
”Vi er rigtig glade for at se, at så mange tager imod tilbuddet om at afprøve deres kræfter i Outline Plus. Det er altid positivt, når et menneske finder mening og kommer videre – enten i kraft af en afklaring i forhold til arbejdsevne eller et job. Og her håber vi sammen med Vesthimmerlands Kommune, at vi kan gøre bare en lille forskel i forhold til at hjælpe folk ud af langtidsledighed”, siger Jens Sørensen, som er direktør hos Outline Vinduer.
Outline Plus består af i alt 31 praktikpladser og henvender sig både til folk med sygdom, unge, der har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, og nydanskere, som endnu ikke har fået fodfæste på arbejdspladser i Danmark – initiativet omfavner således alle aldre og alle målgrupper. Et forløb varer i gennemsnit 8-12 uger, hvoraf nogle starter med at arbejde et par timer om dagen.
Over halvdelen af forsøgsborgerne er blevet afklaret
Ud af de i alt 98 borgere har 54 af dem fået afklaring i forhold til deres videre forløb, hvoraf 32 har fået afklaret arbejdsevnen, og 12 er blevet afklaret til anden indsats som for eksempel førtidspension.
”For os er succeskriteriet ikke kun, at borgerne kommer i arbejde, men også at de eksempelvis vokser på det sociale område, får styrket selvtilliden eller bare oplever en mere almindelig hverdag med job. I alt er godt 55 procent af de borgere, der har været hos Outline Plus i 2018 blevet afklaret i forhold til et videre forløb, og det er rigtig imponerende, da vi har med en gruppe borgere at gøre, som har været væk fra arbejdsmarkedet længe og generelt har det svært”, siger uddannelses- og arbejdsmarkedschef i Vesthimmerlands Kommune, Lone Lollesgaard.
Udover de 54 borgere der har fået afklaring, har syv borgere fået job hos Outline Vinduer eller i en anden virksomhed, mens tre blev raskmeldte, hvilket også er et stort mål i sig selv. De øvrige er enten stadig i afdelingen eller stoppet af anden årsag.
Nærhed og fleksibilitet skaber succes
”I Vesthimmerlands Kommune gør vi rigtig meget for at skabe et godt forhold til virksomhederne og inddrage dem i forhold til praktikforløb. Her er Outline Plus er et rigtig godt eksempel på, hvad vi er i stand til, når vi samarbejder. Med konceptet har vi formået at gøre de gode tider med vækst og øget beskæftigelse endnu bedre, og det er vi virkelig glade for og stolte af”, siger Lone Lollesgaard.
En af grundene til, at Outline Plus har succes med at bringe de langtidsledige borgere videre, er ifølge Lone Lollesgaard, at konceptet har en høj grad af nærhed og fleksibilitet:
”Det gode ved Outline Plus er, at der ikke er langt fra tanke til handling. På grund af det gode samarbejde og en effektiv styregruppe er vi i stand til at tage hurtige beslutninger til gavn for alle parter. Derudover går alle processer igennem én af vores medarbejdere, hvilket skaber sammenhæng og sikrer overblikket. På den måde kan vi være med til at hjælpe borgere, der er langt fra arbejdsmarkedet, og følge dem igennem hele processen fra start til slut”.
Læs også: Fakta vil hjælpe udsatte unge i arbejde
- SDN