”CSR-regnskaber er i bedste fald ligegyldige – i værste fald manipulerende”

CSR-eksperten Claus Strue Frederiksen er ikke specielt imponeret af virksomhedernes indsatser på ansvarlighedsområdet, og sammenligner rapporterne med dameblade. Men flertallet af forbrugerne er ligeglade, mener han.

I værste fald kan en CSR-rapport være direkte manipulerende, mener Claus Strue Frederiksen..

19.09.2018

CSR.dk

Markedet for CSR-relaterede tiltag er i vækst i en lang række brancher og industrier, hvor hensynet til miljø, klima, arbejdsforhold, menneskerettigheder og mange andre aspekter kommer højere og højere op på agendaen såvel internt som eksternt.

Læs også: Rapportering: Man skal vælge og tage styringen

Claus Strue Frederiksen, mag.art. og ph.d. i filosof, er tilknyttet Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet. Hans primære forskningsområde er virksomhedsetik med særligt fokus på virksomheders samfundsansvar og sociale regnskaber..

En ekspert på området er imidlertid ikke voldsomt imponeret over de mange initiativer. Dansk Handelsblad har talt med filosoffen Claus Strue Frederiksen, der er tilknyttet Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet, og han stiller spørgsmålstegn ved den reelle effekt af tiltagene.

”Hvis jeg giver to kroner til en hjemløs, er jeg så så god, at det er en historie værd i Billedbladet? Nej, vel. Det er det, virksomhederne gør, når de tager vatpindene væk fra hylderne og samtidig inviterer til fest med det store hornorkester”, siger han til mediet.

Han kalder CSR for ”en lille sport”, som mest har en overfladisk virkning i forhold til rekruttering og image udadtil, men som i virkeligheden ikke prioriteres for alvor.

”CSR får ikke meget plads i lønbudgettet. Der er formentlig sjældent fem, der arbejder med CSR i en stor virksomhed med flere hundrede medarbejdere. Det siger lidt om, hvor høj prioritet CSR har”, siger Claus Strue Frederiksen til Dansk Handelsblad.

Selvom han medgiver, at virksomhedernes CSR-politikker har været årsag til, at mange mennesker rundt i verden generelt har fået bedre arbejdsforhold, så er rapporteringen at sammenligne med dameblade, fordi standarderne er for luftige.

CSR på dagsordenen i dagligvarebranchen

Dansk Handelsblad peger på fem emner, der har hevet begrebet ansvarlighed frem i rampelyset i den danske detailhandel.

Buræg – Kom under pres i midten af 10’erne på grund af et voksende fokus på dyrevelfærd. Kvickly annoncerede en udfasning i 2013, Lidl to år senere og resten i 2016, således at de sidste buræg var ude af butikkerne ved udgangen af 2017. Irma gik dog forrest på området og droppede buræggene allerede i 1994.

Plastik – Pant på bæreposer, klimavenlige versioner af samme, stoppet salg af vatpinde, engangsbestik, sugerør og lignende. Stribevis af aktører har fremsat initiativer til at mindske plastforbruget i løbet af de seneste år.

Dyrevelfærdsmærket – Lanceret af daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i 2017 for at rangere de forhold, eksempelvis en slagtegris eller en kylling har levet under. Mærket er dog omdiskuteret, og Coop har eksempelvis lanceret sin egen ordning i protest.

TobakCigaretter forsvinder fra hylderne og tager plads væk fra kundernes synsfelt i adskillige supermarkedskæder.

Madspild – Som ofte omtalt her på CSR.dk, så har kampen mod madspild bredt sig til en lang række sektorer, og såvel initiativer som tænketanke skal fremme agendaen yderligere i den kommende tid. Forsyningskæderne er også på dagsordenen som et område, der skal gentænkes – fx med blockchain – og hvor der potentielt kan hentes store gevinster.

Danmark som foregangsland kræver politisk indsats
”CSR-regnskaber er i bedste fald ligegyldige – i værste fald manipulerende. Der er nogle pæne billeder og nogle søde historier om Pablo, der har fået et arbejde på grund af virksomhedens CSR-politik. Var virksomhedernes økonomiske regnskaber på samme niveau som et CSR-regnskab, ville markedet bryde sammen”, siger han.

Fremadrettet mener Claus Strue Frederiksen at Danmark bør være foregangsland og eksportere CSR til hele verden. Det kræver dog en indsats fra Christiansborg og omegn, eksempelvis på indkøbsområdet, påpeger han.

”Danske virksomheder er kreative og innovativt nytænkende, og med udgangspunkt i de egenskaber skal CSR i spil. Virksomhederne kan dog ikke gøre det alene. Politikerne skal på banen. Hvis hele den offentlige sektor eksempelvis stillede nogle CSR-krav, når de handler med virksomhederne, så ville det smitte af på de varer, som forbrugerne bliver præsenteret for i butikkerne”, siger han til Dansk Handelsblad.

Læs også: Ambitiøs klimapolitik skal motivere landmænd til klimahandling

Claus Strue Frederiksen er aktuel med bogen ’Kæmp for kloden’, hvor han sammen med sin medforfatter, professor i formel filosofi ved Københavns Universitet Vincent F. Hendricks, udbygger det synspunkt ved at lancere et nyt ansvarlighedsbegreb – Unified Social Responsibility (USR) – som opfordrer erhvervslivet, politikerne og forskningssamfundet til at forene og koordinere deres indsats.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Valified

Sponseret

Top 10 grunde til at vælge Valified til ESG

20.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

Få styr på Scope 3: Sådan bruger I LCAs til at løfte jeres ESG-rapportering og opnå reelle CO2-reduktioner

16.01.2025Klappir Nordic ApS

Sponseret

Klappir og International Carbon Registry (ICR) annoncerer strategisk partnerskab

15.01.2025Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Erhvervsakademi og BDO hjælper virksomheder i det praktiske arbejde med ESG

08.01.2025Valified

Sponseret

SMV’er møder nye krav: Tid til at handle på ESG

07.01.2025CSR.dk

ESG-regnskabet bliver lettere at udføre for mindre virksomheder

06.01.2025Cemasys.com

Sponseret

What is Carbon Accounting? The Complete Guide

06.01.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Nyt SustainX-webinar: Intro til CSRD

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J