29.02.2016  |  Klima, miljø og energi

Afgiftsstruktur gør el langt dyrere end olie

Danmarks høje afgifter på el bremser omstillingen til grøn energi.

”Én energiform - el - er megahårdt beskattet. Du bliver beskattet seks gange så hårdt af den strøm, du kommer i din eldrevne varmepumpe for at varme huset op, som af den olie, du hælder i oliefyret. Det får folk til at vælge mindre energieffektive løsninger.”

Sådan siger Lars Aagaard, direktør for Dansk Energi, i dag til Ritzau, når han skal forklare problemet i de danske afgiftsstrukturer for energi. 

Anledningen er en ny rapport fra Eurelectric, unionen for Europas elindustri, som viser, at Danmark har de højeste elpriser i Europa og at selve prisen på strøm i Danmark i 2015 kun udgjorde 32 procent af elregningen. Resten er  moms og elafgift (59 procent) og PSO-afgiften, der støtter vedvarende energi, står for 9 procent.

Læs også: Grøn omstilling giver mere velfærd

”Det er et kolossalt problem for den grønne omstilling,” mener Lars Aagaard. ”Vi får ikke elektrificeret vores forbrug de steder, vi skal, og vi bliver hængende i fossile brændsler i transportsektoren og til opvarmning i alt for lang tid. Og vi får ikke det fulde potentiale af vores fantastiske evne til at hente vedvarende energi ind i elsystemet.”

Ritzau skriver også, at Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) overvejer en længe ventet analyse af tilskud og afgifter på energiområdet. Det er uvist, hvornår den kommer.

Energiafgifterne er på cirka 40 milliarder kroner om året.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere