29.02.2016 | Klima, miljø og energi
Afgiftsstruktur gør el langt dyrere end olie
Danmarks høje afgifter på el bremser omstillingen til grøn energi.
Vindmøller producerer masser af el, men denne energiform beskattes højere end energi fra fossile brændstoffer.
”Én energiform - el - er megahårdt beskattet. Du bliver beskattet seks gange så hårdt af den strøm, du kommer i din eldrevne varmepumpe for at varme huset op, som af den olie, du hælder i oliefyret. Det får folk til at vælge mindre energieffektive løsninger.”
Sådan siger Lars Aagaard, direktør for Dansk Energi, i dag til Ritzau, når han skal forklare problemet i de danske afgiftsstrukturer for energi.
Anledningen er en ny rapport fra Eurelectric, unionen for Europas elindustri, som viser, at Danmark har de højeste elpriser i Europa og at selve prisen på strøm i Danmark i 2015 kun udgjorde 32 procent af elregningen. Resten er moms og elafgift (59 procent) og PSO-afgiften, der støtter vedvarende energi, står for 9 procent.
Læs også: Grøn omstilling giver mere velfærd
”Det er et kolossalt problem for den grønne omstilling,” mener Lars Aagaard. ”Vi får ikke elektrificeret vores forbrug de steder, vi skal, og vi bliver hængende i fossile brændsler i transportsektoren og til opvarmning i alt for lang tid. Og vi får ikke det fulde potentiale af vores fantastiske evne til at hente vedvarende energi ind i elsystemet.”
Ritzau skriver også, at Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) overvejer en længe ventet analyse af tilskud og afgifter på energiområdet. Det er uvist, hvornår den kommer.
Energiafgifterne er på cirka 40 milliarder kroner om året.
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.