18.03.2016  |  Samfund

Aktionærer stiller samfundsansvarlige forslag til banker

Initiativet Bankernes Samvittighed har stillet en række samfundsansvarlige forslag, der blev behandlet på Danske Banks generalforsamling. Også flere pensionskasser presses af kritiske medlemmer, der ønsker samfundsansvarlige investeringer.

I går afholdte Danske Bank generalforsamling i Tivoli Congress Center. Og med på dagsordenen var fire forslag stillet af initiativet Bankernes Samvittighed, som SF Ungdom står bag. De fire forslag har alle til formål at få banken til at tage samfundsansvar.

De fire forslag lyder således:

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forslag 1: Danske Bank skal stoppe nye investeringer i ikke-vedvarende energi og nedtrappe de investeringer, man allerede har.

Forslag 2: Der skal på næste generalforsamling præsenteres et loft over gyldne håndtryk.

Forlag 3: Danske Bank skal støtte indførelse af en skat på spekulation (FTT-skat) på europæisk plan.

Forslag 4: Danske Bank skal til næste ordinære generalforsamling have oprettet flere elevpladser end siden sidste ordinære generalforsamling

Bankens bestyrelse havde inden generalforsamlingen indstillet tre af forslagene til forkastelse, men indstillet forslag 2, der vedrører gyldne håndtryk, til vedtagelse.

"Vi mener slet ikke, at der bør gives gyldne håndtryk, men det er meget positivt, at banken nu er villige til at sætte et loft over de ekstreme bonusser", siger landsformand for SF Ungdom, Nanna Bonde.

Læs også: Pensionskasser presses ud af grønne investeringer

De samme forslag blev stillet til Jyske Banks generalforsamling, der blev afholdt onsdag i Silkeborg. Her var alle forslag indstillet til forkastelse inden generalforsamlingen. Bankens begrundelse for forkastelse kan læses her.

Pensionskasser presses også
Det er ikke kun bankerne, der presses til at foretage samfundsansvarlige investeringer. Også da danske pensionskasser presses af medlemmer til at frasælge deres aktier i fossile brændsler som olie, kul og gas. Det skriver Information.

I flere år har foreningen Ansvarlig Fremtid prøvet på at overbevise pensionskassernes medlemmer om at modsætte sig investeringer i kul af hensyn til den globale opvarmning. Og de seneste to år har foreningen fremsat forslag ved syv danske pensionskassers generalforsamlinger for at sikre, at pensionskundernes opsparinger ikke bruges på projekter, der skader klimaet. Foreningens håb er, at det på de kommende generalforsamlinger bliver besluttet, at pensionskasserne senest i 2018 har afviklet alle investeringer i kul.

Indtil videre har bestyrelserne i pensionskasserne Danske Civil-og Akademiingeniørers Pensionskasse (DIP) og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) givet udtryk for, at de ved deres generalforsamlinger vil redegøre for, hvordan de i deres investeringsretningslinjer helt eksplicit vil tage hensyn til klimaet.

Læs også: Dong beholder olie og gas, men vil stadig satse grønt

Andre pensionskasser er mere skeptiske over for Ansvarlig Fremtids forslag om at frasælge aktier - også selvom der har været flertal blandt pensionskunderne for at følge Ansvarlig Fremtids anbefalinger. Begrundelsen lyder blandt andet, at det skyldes hensynet til medlemmernes penge, fordi frygten har været, at et frasalg af aktier kan få konsekvenser for det økonomiske afkast.

Dette modsiges dog af en ny analyse fra Corporate Knights, der viser, at det er en god forretning at gøre sig fri af investeringer i særligt kul. Analysen viser blandt andet, at pensionsselskabet New York State Pensions Fund, der er det tredjestørste i USA, i gennemsnit ville have tjent 4.500 dollar mere til sine opsparere, hvis pensionselskabet havde valgt at afvikle sine investeringer i kul, olie og gas over de seneste tre år og i stedet havde sat pengene i grøn teknologi.

-SSM

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere