Danmark følger ikke Frankrigs initiativ til bekæmpelse af madspil

Franske supermarkeder er nu ved lov pålagt at donere alt overskudsmad til udsatte. Hverken politikere, erhvervslivet eller madspildsorganisation i Danmark vil dog følge Frankrig trop.

Cirka 700.000 ton mad bliver hvert år kasseret i Danmark – mad der ikke er noget galt med vel og mærke. Detailbutikkerne står ifølge Miljø- og Fødevareministeriet for godt en fjerdedel, dvs. cirka 163.000 ton mad om året. .

24.02.2016

CSR.dk

Unge har gjort det populært at ”skralde” som aldrig før, på Amager er landets første supermarked med overskudsmad åbnet og til sommer kan Vesterbros beboere købe mad i løssalg og dermed selv bestemme mængden, der skal med hjem i køkkenet.

Læs også: Fransk lov mod madspild fra butikker vedtaget

Men selvom danskerne med ovenstående initiativer lader til at troppe trofast op i kampen mod madspild, bliver vi overhalet sydfra.

Frankrig har nemlig for nylig vedtaget en lov, der forbyder de store supermarkeder at kassere madvarer, der nærmer sig sidste salgsdato. I stedet skal maden doneres til velgørenhed.

Men det er ikke fordi, vi ikke gør nok for at nedbringe kassering af udmærket mad, mener både Venstre, erhvervslivet og madspildsorganisationen fødevareBanken. Tværtimod, skriver DR.

Danmark behøver ikke en lov
For selvom der årligt går cirka 700.000 ton mad til spilde i Danmark, mener både politikere og virksomheder, at der bliver gjort nok gennem frivilligt arbejde. Og at det også fortsat er der, kampen mod madspild skal kæmpes.

”Vi gør allerede meget i forhold til madspild, og jeg har kun ros til overs for et initiativ som overskudssupermarkedet. Alle skal tage et personeligt ansvar i forhold til at nedbringe madspilden, og vi har ingen planer om at indføre en madspildslov”, siger fødevareordfører Erling Bonnesen (V) til DR.

Læs også: Det emballagefri supermarked kommer til Danmark

Dansk Erhverv mener heller ikke, at vi har brug for tiltag, der "sætter virksomhederne yderligere i bås". Politisk konsulent Jeppe Rønnebæk Kongbak mener allerede, at virksomheder donerer meget overskudsmad til velgørenhed, biogasproduktion og lignende.

”Det er en lille del, der er tilbage, og det ville ikke stå mål med de omkostninger, virksomhederne vil have, hvis al mad skulle doneres væk”, siger han til DR.

Selv ikke hos organisationen FødevareBanken, der laver mad til socialt udsatte af donerede overskudsfødevarer, ser man grund til at importere den franske regel til dansk lovgivning.

”Loven i Frankrig er et signal om, at madspildproblemet skal tages alvorligt. Men i Danmark gør branchen i forvejen meget, og vi er på mange måder meget længere fremme”, siger presseansvarlig Jesper Ingemann til DR.

Læs også: Danmarks første overskudsmarked er åbnet

Han påpger også de logistiske udfordringer, der vil komme, hvis alle overskudsvarer skal sendes videre til hjemløse og andre udsatte.

”Udsatte kan heller ikke absorbere så mange ton mad”, bemærker Jesper Ingemann.

-CHM

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J