24.02.2016  |  Samfund

Danmark følger ikke Frankrigs initiativ til bekæmpelse af madspil

Franske supermarkeder er nu ved lov pålagt at donere alt overskudsmad til udsatte. Hverken politikere, erhvervslivet eller madspildsorganisation i Danmark vil dog følge Frankrig trop.

Unge har gjort det populært at ”skralde” som aldrig før, på Amager er landets første supermarked med overskudsmad åbnet og til sommer kan Vesterbros beboere købe mad i løssalg og dermed selv bestemme mængden, der skal med hjem i køkkenet.

Læs også: Fransk lov mod madspild fra butikker vedtaget

Men selvom danskerne med ovenstående initiativer lader til at troppe trofast op i kampen mod madspild, bliver vi overhalet sydfra.

Frankrig har nemlig for nylig vedtaget en lov, der forbyder de store supermarkeder at kassere madvarer, der nærmer sig sidste salgsdato. I stedet skal maden doneres til velgørenhed.

Men det er ikke fordi, vi ikke gør nok for at nedbringe kassering af udmærket mad, mener både Venstre, erhvervslivet og madspildsorganisationen fødevareBanken. Tværtimod, skriver DR.

Danmark behøver ikke en lov
For selvom der årligt går cirka 700.000 ton mad til spilde i Danmark, mener både politikere og virksomheder, at der bliver gjort nok gennem frivilligt arbejde. Og at det også fortsat er der, kampen mod madspild skal kæmpes.

”Vi gør allerede meget i forhold til madspild, og jeg har kun ros til overs for et initiativ som overskudssupermarkedet. Alle skal tage et personeligt ansvar i forhold til at nedbringe madspilden, og vi har ingen planer om at indføre en madspildslov”, siger fødevareordfører Erling Bonnesen (V) til DR.

Læs også: Det emballagefri supermarked kommer til Danmark

Dansk Erhverv mener heller ikke, at vi har brug for tiltag, der "sætter virksomhederne yderligere i bås". Politisk konsulent Jeppe Rønnebæk Kongbak mener allerede, at virksomheder donerer meget overskudsmad til velgørenhed, biogasproduktion og lignende.

”Det er en lille del, der er tilbage, og det ville ikke stå mål med de omkostninger, virksomhederne vil have, hvis al mad skulle doneres væk”, siger han til DR.

Selv ikke hos organisationen FødevareBanken, der laver mad til socialt udsatte af donerede overskudsfødevarer, ser man grund til at importere den franske regel til dansk lovgivning.

”Loven i Frankrig er et signal om, at madspildproblemet skal tages alvorligt. Men i Danmark gør branchen i forvejen meget, og vi er på mange måder meget længere fremme”, siger presseansvarlig Jesper Ingemann til DR.

Læs også: Danmarks første overskudsmarked er åbnet

Han påpger også de logistiske udfordringer, der vil komme, hvis alle overskudsvarer skal sendes videre til hjemløse og andre udsatte.

”Udsatte kan heller ikke absorbere så mange ton mad”, bemærker Jesper Ingemann.

-CHM

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere