08.08.2014  |  Klima, miljø og energi

Danske vækstmuligheder i omstilling til grøn transport

Der er gode vækstperspektiver for danske virksomheder i udvikling af biobrændstofteknologi, viser to nye rapporter.

Eftersom den danske forskning i biobrændstof er omfattende og i et internationalt perspektiv vurderes til at have en gennemslagskraft over gennemsnittet, kan der være vækstmuligheder for danske virksomheder knyttet til udvikling af biobrændstofteknologi.

Læs også: Besøg Danmarks første fagmesse for grøn vej-transport

Det fremgår af en rapport, som konsulentfirmaet Damvad har udarbejdet for Energistyrelsen.

Damvad vurderer ikke, at der er samme potentiale i forhold til udvikling af el- og brintteknologier til transport, men rapporten peger dog på, at der kan være et erhvervsmæssigt potentiale ved at satse på at understøtte udviklingen af elbilinfrastrukturen og integrationen af elbiler i energisystemet.

Internationale erfaringer med grøn omstilling
Også konsulentfirmaet Niras er på banen med en rapport, der peger i samme retning.

I rapporten har Niras gennemført en screening af internationale policy-erfaringer med en grøn omstilling af transportsektoren. Formålet har været at sikre, at erfaringer fra relevante landes indsatser og strategier tages med i de danske overvejelser om en omstilling til en fossilfri transportsektor. Ud over vores nabolande, har rapporten også inddraget Storbritannien, Californien, Brasilien og Sydkorea.

Niras konkluderer, at der grundlæggende anvendes samme virkemidler i alle de screenede lande. Det gælder særligt i form af krav som for eksempel iblandingskrav for biobrændstoffer og økonomiske virkemidler som for eksempel differentiering af bilbeskatningen.

Biobrændstoffer skal bidrage mest til CO2-reduktion
Men der er forskelle i prioriteringen og rammevilkårene er forskellige. I Norge er der indført særligt stærke incitamenter til at fremme elbilisme. I Sverige satses der på biler, der udelukkende kører på biobrændstoffer og i Tyskland er der afsat en del penge til fremme af brint.

Overordnet set er det i alle de belyste lande på kort sigt - og til dels på lang sigt - biobrændstoffer, der skal bidrage med den største CO2-reduktion.

Læs også: Stor vækst i Danmarks eksport af energiteknologi

De to analyserapporter er finansieret af midler afsat til analyser i Energiaftalen 2012. Rapporterne vil blandt andet indgå i arbejdet med en ”Roadmap for en grøn transport”, som gennemføres af Transportministeriet i samarbejde med Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

Læs Damvads rapport "Analyse af erhvervsmæssige potentialer ved grøn omstilling af transportsektoren”

Læs Niras-rapporten ”Screening af internationale policy-erfaringer vedrørende grøn omstilling af transportsektoren"

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere