Danwatch: Kritik viser et strukturelt problem
I sagen om massebesvimelser i den cambodianske tekstilproduktionssektor afviser Danwatch, at deres kritik er enkeltstående, og peger i stedet på, at Bestseller ikke vil forholde sig konkret til temperaturen på fabrikkernes systuer.
En nylig undersøgelse fra Danwatch og The Guardian berettede som syersker, der besvimer i massevis på fabrikker i Cambodia, mens de fremstiller tøj for en lang række internationale modebrands, herunder danske Bestseller.
Netop Bestseller afviser dog kritikken, som man mener knytter sig til et enkeltstående tilfælde, og at man i øvrigt kan stå inde for forholdene på sine leverandørfabrikker i det sydøstasiatiske land. Men den udmelding vækker ikke tilfredshed hos Danwatch.
"Vores undersøgelse er baseret på interviews med syersker på fabrikkerne, men også læger, der behandlede syerskerne. De to læger, der behandlede syerskerne fra Bestsellers leverandør i februar, fortæller uafhængigt af hinanden, at syerskerne var udmattede, dehydrerede og underernærede, bl.a. fordi varmen er alt for høj på fabrikkerne. Til dato har Bestseller ikke kunne fortælle præcis hvor varmt deres egen repræsentant målte temperaturen til at være i februar 2017", siger undersøgelsens hovedforfatter, Louise Voller, og fortsætter:
"Hvad Bestseller kalder en "enkeltstående kritik" omfatter i alt 18 fabrikker og 1160 syersker alene i 2016 ifølge myndighederne. De sidste seks måneder alene er flere end 600 syersker besvimet, hvoraf Bestsellers leverandør står for 40 af besvimelserne. Det er et strukturelt problem, som samtlige internationale brands, ifølge de eksperter i CSR og arbejdsmiljø, som vi har talt med, bør tage særdeles alvorligt".
I den forbindelse skal det understreges, at de 18 fabrikker og 1160 syersker er spredt over hele landet og leverer til adskillige mærker, hvoraf Bestseller er et, der har produktion på en enkelt fabrik.
”Ikke nogen tilfælde af for høje temperaturer her”
Fra Bestsellers side holder man derfor også fast i, at forholdene på den specifikke fabrik, der er med i undersøgelsen, er i orden, og at branden ikke som sådan har ændret på det, udover at man fra ledelsens side vil stille skarpt på installationerne, der styrer temperaturen på fabrikken.
”Som vi flere gange har fortalt Danwatch, foretog vi ikke en konkret måling af temperaturen på fabrikken den pågældende dag. Fokus var på at afhjælpe situationen med den opstående brand og de berørte medarbejdere. De gange vi både før og efter branden har været på fabrikken, er der ikke blevet registreret for høje temperaturer, men på baggrund af hændelsen i februar har ledelsen på fabrikken øget fokus på effektiviteten af deres køleanlæg”, skriver kommunikationschef for Bestseller, Jesper Stubkier, til CSR.dk.
Adspurgt direkte til definitionen af for høje temperaturer, skriver han videre, at det er ”… når tilbagemeldinger fra arbejdere og arbejdsmiljørepræsentanter indikerer, at det er for varmt”, hvilket han igen understreger ”… ikke har været tilfældet her”. Et præcist tal er ikke noget, man opererer med.
Til sammenligning oplyser Nike, via kommunikationsdirektør Alex Smiddy, i Danwatchs undersøgelse, at man har et regelsæt, der dikterer, at for stillesiddende arbejde må temperaturen være 16-30 grader, og for fysisk krævende arbejde må temperaturen være 13-27 grader.
Læs også: ”Vi vil gerne løfte hele industrien”
Brandet har ifølge Smiddy tidligere registreret en temperatur på “1-2 grader” højere end Nikes grænser, men at denne overskridelse dog blev udbedret, før besvimelserne i februar i år. Syerskerne på Nikes fabrik siger ifølge Danwatch, at der er installeret effektive kølesystemer, mens de på de andre fabrikker ”fortæller, at køleinstallationerne enten ikke virker eller kun kommer i brug ved særlige lejligheder”.