De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

Der er generel tilfredshed med rapporten om cirkulær økonomi, som regeringen fik overrakt i går, men en ekspert kalder anbefalingerne slappe. Og så har Danmark en udfordring, når det kommer til genanvendelse af affald.

Danmark bør blive bedre til at sortere affald, som her på RenoNords anlæg, så mere bliver genanvendt og mindre ryger til forbrænding, mener flere observatører som reaktion på de anbefalinger om cirkulær økonomi, regeringen modtog i går. Foto: Dansk Affaldsforening.

08.06.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

De to ministre, der fik overrakt rapporten, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), udtrykte begge stor tilfredshed med visionerne og anbefalingerne samt eksport- og forretningsperspektiverne for dansk erhvervsliv.

Et af de områder, der (også bogstavelig talt) vejer tungt i omstillingen til det cirkulære produktionsmønster er byggeriet, hvor tankerne har været undervejs i nogle år, bl.a. faciliteret af tegnestuen 3XN, hvis CEO, Kasper Guldager, er en del af advisory boardet.

Vi skal stille flere håndfaste krav til industrien om at designe og producere nogle bedre produkter

Jacob Hartvig Simonsen

Hos Dansk Byggeri er man ganske godt tilfreds med rapporten, men slår også fast, at genanvendelse skal kunne betale sig, skriver Dagens Byggeri. Direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen kalder anbefalingerne spændende, og roser boardet for at ’sætte en ny dagsorden’. Samtidig erkender han, at der trods en genanvendelsesprocent i byggesektoren på cirka 89 procent er plads til forbedring.

”Vi skal gøre affaldet mere værdifuldt. I dag anvendes meget byggeaffald enten i forbrænding og bliver til varme, eller det bruges som vejfyld. Ved at kildesortere vores affald tidligere kan vi skabe en højere værdi, og det skal ske på en måde, så der kan skabes en forretning ud af det”, siger Michael H. Nielsen til Dagens Byggeri.

”En rodebunke af stort og småt”
Det er imidlertid ikke alle, der er lige begejstrede. En ekspert i miljø- og klimainnovation kalder således anbefalingerne for slappe, selvom visionen er udmærket.

”I min optik har de (advisory boardet, red.) ikke formået at løfte opgaven. Det er en underlig rodebunke af stort og småt”, siger Michael Søgaard Jørgensen, lektor på Center for Design, Innovation og Bæredygtig Omstilling på Aalborg Universitet og teknisk talsmand for klima- og miljøinnovation hos IDA, til Ingeniøren.

Det er især på affaldsfronten at rapporten fejler, mener han. I sin præsentation til gårsdagens event talte Flemming Besenbacher om livscyklusanalyser og hvordan virksomhederne skal være bedre til at fremstille produkter, der holder længere, hvilket også er en del af rapportens visioner.

”Men det slår slet ikke igennem i anbefalingerne - her er det nærmest ikke nævnt”, påpeger Michael Søgaard Jørgensen.

Pilen peger på industrien
Netop i affaldssektoren tager man positivt imod ønskerne om at styrke Danmarks position inden for cirkulær økonomi, som Dansk Affaldsforening formulerer det i en udtalelse. Fordi kommunerne ifølge foreningen bliver bedre og bedre til at udnytte affaldet bedre, så ”peger pilen i høj grad på industrien, som skal designe og producere med ensartet, holdbart og cirkulært”, som det hedder.

”Vi skal jo helst undgå, at produkterne overhovedet bliver til affald. For hvor meget vi end gør i affaldssektoren, så kan vi ikke redde verden fra bunden af skraldespanden. Vi skal stille flere håndfaste krav til industrien om at designe og producere nogle bedre produkter,” siger direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen.

Læs også: Big data gør affald til ressource

I den forbindelse peger han på, at rapporten trods anbefalingerne er med at promovere en uheldig myte.

”Når det i den offentlige debat postuleres, at der er ligeså mange måder at sortere affald på, som der er kommuner i Danmark, så er der tale om en myte – en myte, som desværre er med til at skabe usikkerhed, som i værste fald kan få borgerne til at tvivle på, om deres affaldssortering nytter. Det er ærgerligt, for borgerne gør det rigtig godt,” mener Jacob Hartvig Simonsen.

Dansk Affaldsforening har selv formuleret 15 forslag til, hvordan affaldssektoren kan bidrage til mere cirkulær økonomi i Danmark, ligesom man i et notat har beskrevet de tre måder, hvorpå affald skal sorteres.

Opgørelse af affaldsbehandling i EU i 2014. Illustration fra rapport. Kilde: Eurostat.

For meget forbrænding i Danmark
Og det er der også brug for. Danmark får nemlig kritik fra flere sider for den store mængde af affald, der bliver sendt til forbrænding herhjemme. Ifølge en opgørelse fra Eurostat, der er med i advisory boardets rapport, er Danmark, sammen med bl.a. Sverige og Finland, blandt de lande i EU, der sender allermest affald til forbrænding, og det er et problem, som rapporten erkender, og som også er blevet bemærket i udlandet.

”Nogle nordiske lande lader til at modsætte sig højere ambitioner for genanvendelse og forebyggelse af affald, fordi de har brug for affald til at putte i de dyre forbrændingsanlæg, de har bygget”, siger affaldspolitisk medarbejder i de europæiske miljøorganisationers paraplyorganisation EEB, Piotr Barczak, til Politiken.

Også bloggeren Laura Mahoney peger i et indlæg på Zero Waste Europe på det forbedringspotentiale, der er i affaldssektoren, og hvordan den danske model ikke er vejen frem.

”Hvis alle europæere skulle genbruge på samme måde som de gør i København i dag, så ville vi være nødt til at mere end fordoble forbrændingskapaciteten (til 221 mio. ton) i Europa”, skriver hun, og peger i stedet på italienske Treviso, der sorterer og genanvender 85 procent af sit affald, hvilket ville tillade en nedskæring af førnævnte kapacitet med ca. 2/3, hvis det blev europæisk standard.

Læs også: Tendens: Stigende interesse for, men mangel på, genanvendelse af plast

CSR.dk har i denne forbindelse forsøgt at få en kommentar fra ARC, der driver det nyopførte Amager Bakke-forbrændingsanlæg, men de har ikke ønsket at medvirke.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet