De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

Der er generel tilfredshed med rapporten om cirkulær økonomi, som regeringen fik overrakt i går, men en ekspert kalder anbefalingerne slappe. Og så har Danmark en udfordring, når det kommer til genanvendelse af affald.

Danmark bør blive bedre til at sortere affald, som her på RenoNords anlæg, så mere bliver genanvendt og mindre ryger til forbrænding, mener flere observatører som reaktion på de anbefalinger om cirkulær økonomi, regeringen modtog i går. Foto: Dansk Affaldsforening.

08.06.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

De to ministre, der fik overrakt rapporten, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), udtrykte begge stor tilfredshed med visionerne og anbefalingerne samt eksport- og forretningsperspektiverne for dansk erhvervsliv.

Et af de områder, der (også bogstavelig talt) vejer tungt i omstillingen til det cirkulære produktionsmønster er byggeriet, hvor tankerne har været undervejs i nogle år, bl.a. faciliteret af tegnestuen 3XN, hvis CEO, Kasper Guldager, er en del af advisory boardet.

Vi skal stille flere håndfaste krav til industrien om at designe og producere nogle bedre produkter

Jacob Hartvig Simonsen

Hos Dansk Byggeri er man ganske godt tilfreds med rapporten, men slår også fast, at genanvendelse skal kunne betale sig, skriver Dagens Byggeri. Direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen kalder anbefalingerne spændende, og roser boardet for at ’sætte en ny dagsorden’. Samtidig erkender han, at der trods en genanvendelsesprocent i byggesektoren på cirka 89 procent er plads til forbedring.

”Vi skal gøre affaldet mere værdifuldt. I dag anvendes meget byggeaffald enten i forbrænding og bliver til varme, eller det bruges som vejfyld. Ved at kildesortere vores affald tidligere kan vi skabe en højere værdi, og det skal ske på en måde, så der kan skabes en forretning ud af det”, siger Michael H. Nielsen til Dagens Byggeri.

”En rodebunke af stort og småt”
Det er imidlertid ikke alle, der er lige begejstrede. En ekspert i miljø- og klimainnovation kalder således anbefalingerne for slappe, selvom visionen er udmærket.

”I min optik har de (advisory boardet, red.) ikke formået at løfte opgaven. Det er en underlig rodebunke af stort og småt”, siger Michael Søgaard Jørgensen, lektor på Center for Design, Innovation og Bæredygtig Omstilling på Aalborg Universitet og teknisk talsmand for klima- og miljøinnovation hos IDA, til Ingeniøren.

Det er især på affaldsfronten at rapporten fejler, mener han. I sin præsentation til gårsdagens event talte Flemming Besenbacher om livscyklusanalyser og hvordan virksomhederne skal være bedre til at fremstille produkter, der holder længere, hvilket også er en del af rapportens visioner.

”Men det slår slet ikke igennem i anbefalingerne - her er det nærmest ikke nævnt”, påpeger Michael Søgaard Jørgensen.

Pilen peger på industrien
Netop i affaldssektoren tager man positivt imod ønskerne om at styrke Danmarks position inden for cirkulær økonomi, som Dansk Affaldsforening formulerer det i en udtalelse. Fordi kommunerne ifølge foreningen bliver bedre og bedre til at udnytte affaldet bedre, så ”peger pilen i høj grad på industrien, som skal designe og producere med ensartet, holdbart og cirkulært”, som det hedder.

”Vi skal jo helst undgå, at produkterne overhovedet bliver til affald. For hvor meget vi end gør i affaldssektoren, så kan vi ikke redde verden fra bunden af skraldespanden. Vi skal stille flere håndfaste krav til industrien om at designe og producere nogle bedre produkter,” siger direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen.

Læs også: Big data gør affald til ressource

I den forbindelse peger han på, at rapporten trods anbefalingerne er med at promovere en uheldig myte.

”Når det i den offentlige debat postuleres, at der er ligeså mange måder at sortere affald på, som der er kommuner i Danmark, så er der tale om en myte – en myte, som desværre er med til at skabe usikkerhed, som i værste fald kan få borgerne til at tvivle på, om deres affaldssortering nytter. Det er ærgerligt, for borgerne gør det rigtig godt,” mener Jacob Hartvig Simonsen.

Dansk Affaldsforening har selv formuleret 15 forslag til, hvordan affaldssektoren kan bidrage til mere cirkulær økonomi i Danmark, ligesom man i et notat har beskrevet de tre måder, hvorpå affald skal sorteres.

Opgørelse af affaldsbehandling i EU i 2014. Illustration fra rapport. Kilde: Eurostat.

For meget forbrænding i Danmark
Og det er der også brug for. Danmark får nemlig kritik fra flere sider for den store mængde af affald, der bliver sendt til forbrænding herhjemme. Ifølge en opgørelse fra Eurostat, der er med i advisory boardets rapport, er Danmark, sammen med bl.a. Sverige og Finland, blandt de lande i EU, der sender allermest affald til forbrænding, og det er et problem, som rapporten erkender, og som også er blevet bemærket i udlandet.

”Nogle nordiske lande lader til at modsætte sig højere ambitioner for genanvendelse og forebyggelse af affald, fordi de har brug for affald til at putte i de dyre forbrændingsanlæg, de har bygget”, siger affaldspolitisk medarbejder i de europæiske miljøorganisationers paraplyorganisation EEB, Piotr Barczak, til Politiken.

Også bloggeren Laura Mahoney peger i et indlæg på Zero Waste Europe på det forbedringspotentiale, der er i affaldssektoren, og hvordan den danske model ikke er vejen frem.

”Hvis alle europæere skulle genbruge på samme måde som de gør i København i dag, så ville vi være nødt til at mere end fordoble forbrændingskapaciteten (til 221 mio. ton) i Europa”, skriver hun, og peger i stedet på italienske Treviso, der sorterer og genanvender 85 procent af sit affald, hvilket ville tillade en nedskæring af førnævnte kapacitet med ca. 2/3, hvis det blev europæisk standard.

Læs også: Tendens: Stigende interesse for, men mangel på, genanvendelse af plast

CSR.dk har i denne forbindelse forsøgt at få en kommentar fra ARC, der driver det nyopførte Amager Bakke-forbrændingsanlæg, men de har ikke ønsket at medvirke.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams