De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

Der er generel tilfredshed med rapporten om cirkulær økonomi, som regeringen fik overrakt i går, men en ekspert kalder anbefalingerne slappe. Og så har Danmark en udfordring, når det kommer til genanvendelse af affald.

Danmark bør blive bedre til at sortere affald, som her på RenoNords anlæg, så mere bliver genanvendt og mindre ryger til forbrænding, mener flere observatører som reaktion på de anbefalinger om cirkulær økonomi, regeringen modtog i går. Foto: Dansk Affaldsforening.

08.06.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

De to ministre, der fik overrakt rapporten, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), udtrykte begge stor tilfredshed med visionerne og anbefalingerne samt eksport- og forretningsperspektiverne for dansk erhvervsliv.

Et af de områder, der (også bogstavelig talt) vejer tungt i omstillingen til det cirkulære produktionsmønster er byggeriet, hvor tankerne har været undervejs i nogle år, bl.a. faciliteret af tegnestuen 3XN, hvis CEO, Kasper Guldager, er en del af advisory boardet.

Vi skal stille flere håndfaste krav til industrien om at designe og producere nogle bedre produkter

Jacob Hartvig Simonsen

Hos Dansk Byggeri er man ganske godt tilfreds med rapporten, men slår også fast, at genanvendelse skal kunne betale sig, skriver Dagens Byggeri. Direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen kalder anbefalingerne spændende, og roser boardet for at ’sætte en ny dagsorden’. Samtidig erkender han, at der trods en genanvendelsesprocent i byggesektoren på cirka 89 procent er plads til forbedring.

”Vi skal gøre affaldet mere værdifuldt. I dag anvendes meget byggeaffald enten i forbrænding og bliver til varme, eller det bruges som vejfyld. Ved at kildesortere vores affald tidligere kan vi skabe en højere værdi, og det skal ske på en måde, så der kan skabes en forretning ud af det”, siger Michael H. Nielsen til Dagens Byggeri.

”En rodebunke af stort og småt”
Det er imidlertid ikke alle, der er lige begejstrede. En ekspert i miljø- og klimainnovation kalder således anbefalingerne for slappe, selvom visionen er udmærket.

”I min optik har de (advisory boardet, red.) ikke formået at løfte opgaven. Det er en underlig rodebunke af stort og småt”, siger Michael Søgaard Jørgensen, lektor på Center for Design, Innovation og Bæredygtig Omstilling på Aalborg Universitet og teknisk talsmand for klima- og miljøinnovation hos IDA, til Ingeniøren.

Det er især på affaldsfronten at rapporten fejler, mener han. I sin præsentation til gårsdagens event talte Flemming Besenbacher om livscyklusanalyser og hvordan virksomhederne skal være bedre til at fremstille produkter, der holder længere, hvilket også er en del af rapportens visioner.

”Men det slår slet ikke igennem i anbefalingerne - her er det nærmest ikke nævnt”, påpeger Michael Søgaard Jørgensen.

Pilen peger på industrien
Netop i affaldssektoren tager man positivt imod ønskerne om at styrke Danmarks position inden for cirkulær økonomi, som Dansk Affaldsforening formulerer det i en udtalelse. Fordi kommunerne ifølge foreningen bliver bedre og bedre til at udnytte affaldet bedre, så ”peger pilen i høj grad på industrien, som skal designe og producere med ensartet, holdbart og cirkulært”, som det hedder.

”Vi skal jo helst undgå, at produkterne overhovedet bliver til affald. For hvor meget vi end gør i affaldssektoren, så kan vi ikke redde verden fra bunden af skraldespanden. Vi skal stille flere håndfaste krav til industrien om at designe og producere nogle bedre produkter,” siger direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen.

Læs også: Big data gør affald til ressource

I den forbindelse peger han på, at rapporten trods anbefalingerne er med at promovere en uheldig myte.

”Når det i den offentlige debat postuleres, at der er ligeså mange måder at sortere affald på, som der er kommuner i Danmark, så er der tale om en myte – en myte, som desværre er med til at skabe usikkerhed, som i værste fald kan få borgerne til at tvivle på, om deres affaldssortering nytter. Det er ærgerligt, for borgerne gør det rigtig godt,” mener Jacob Hartvig Simonsen.

Dansk Affaldsforening har selv formuleret 15 forslag til, hvordan affaldssektoren kan bidrage til mere cirkulær økonomi i Danmark, ligesom man i et notat har beskrevet de tre måder, hvorpå affald skal sorteres.

Opgørelse af affaldsbehandling i EU i 2014. Illustration fra rapport. Kilde: Eurostat.

For meget forbrænding i Danmark
Og det er der også brug for. Danmark får nemlig kritik fra flere sider for den store mængde af affald, der bliver sendt til forbrænding herhjemme. Ifølge en opgørelse fra Eurostat, der er med i advisory boardets rapport, er Danmark, sammen med bl.a. Sverige og Finland, blandt de lande i EU, der sender allermest affald til forbrænding, og det er et problem, som rapporten erkender, og som også er blevet bemærket i udlandet.

”Nogle nordiske lande lader til at modsætte sig højere ambitioner for genanvendelse og forebyggelse af affald, fordi de har brug for affald til at putte i de dyre forbrændingsanlæg, de har bygget”, siger affaldspolitisk medarbejder i de europæiske miljøorganisationers paraplyorganisation EEB, Piotr Barczak, til Politiken.

Også bloggeren Laura Mahoney peger i et indlæg på Zero Waste Europe på det forbedringspotentiale, der er i affaldssektoren, og hvordan den danske model ikke er vejen frem.

”Hvis alle europæere skulle genbruge på samme måde som de gør i København i dag, så ville vi være nødt til at mere end fordoble forbrændingskapaciteten (til 221 mio. ton) i Europa”, skriver hun, og peger i stedet på italienske Treviso, der sorterer og genanvender 85 procent af sit affald, hvilket ville tillade en nedskæring af førnævnte kapacitet med ca. 2/3, hvis det blev europæisk standard.

Læs også: Tendens: Stigende interesse for, men mangel på, genanvendelse af plast

CSR.dk har i denne forbindelse forsøgt at få en kommentar fra ARC, der driver det nyopførte Amager Bakke-forbrændingsanlæg, men de har ikke ønsket at medvirke.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus