England: Ringe genbrug koster 625 mio. kr. i juleaffald

Ifølge ny rapport har en ’dysfunktionel’ cirkulær økonomi i England ført til et værditab på 625 mio. kr. i juleperioden. Rapporten anbefaler bl.a. at belønne ansvarlige virksomheder.

De engelske genbrugsstationer har været hårdt belastet i juleperioden, hvilket har kostet landets lokale myndigheder dyrt. Foto: flickr/Martoneofmany.

10.01.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

England har brug for et mere stabilt genbrugssystem, der fungerer for alle typer virksomheder og som er mere retfærdigt over for landets lokale myndigheder. Sådan lyder i hovedtræk konklusionen i en ny rapport, der samtidig viser at emballage og madaffald fra juleperioden har kostet skatteborgerne 72 mio. pund (625 mio. kr.) pga. en ’dysfunktionel’ cirkulær økonomi, skriver edie.net.

Læs også: Københavnerne skal ikke selv sortere affald

Rapporten, Recycling reset - How England can stop subsidising waste, er udgivet af den såkaldte Circular Economy Task Force, et virksomhedspartnerskab bestående af bl.a. Boots (den britiske udgave af Matas), Kingfisher, der driver en lang række byggemarkeder, og organisationerne Viridor og Wrap, der begge arbejder med genbrug og cirkulær økonomi. Taskforcen hører under den velgørende tænketank Green Alliance.

I analysen peger parterne på EU som drivkraften bag Englands politik på ressourceområdet og den milliardindustri, der er opstået for at understøtte denne politik. EU’s direktiver er imidlertid ikke blevet implementeret ordentligt, og derfor, konkluderer rapporten, ender de mange penge, der burde støtte reelle genbrugsprogrammer i stedet med at holde hånden under ”dårligt designede produkter, utilstrækkelige affaldsindsamlinger”, og materialeværdier går tabt i stor stil.

Tre anbefalinger til ny EU-fri politik
Men briterne er som bekendt på vej ud af EU, og rapporten peger derfor på Brexit som ”en mulighed for at kaste et nyt blik på husholdningsgenbrugssystemet og overveje, hvad der giver økonomisk mening”. Til det formål kommer taskforcen med tre anbefalinger til en ny, engelsk, post-Brexit genbrugspolitik:

  1. Beløn ansvarlige virksomheder
    Producenter skal belønnes for at fremstille mindre affaldsgivende emballage, anvende genbrugsmaterialer og få deres kunder til at genbruge så meget som muligt. Virksomheder der ikke gør noget på området, skal betale mere.
  2. Producenter skal være med til at betale for genbrug
    Fordi producenter har den største mulighed for at påvirke designet at et produkt og derfor også nettoomkostningerne forbundet med et genbrugssystem, så bør de også tage ansvar for størstedelen af udgifterne til et indsamlingssystem.
  3. Gør systemet mere fair for lokale myndigheder
    For at motivere de lokale myndigheder til at implementere mere ambitiøse og omkostningseffektive politikker omkring genbrug og cirkulær økonomi, så skal de have dækket flere af deres udgifter af virksomhederne. Derudover skal de enkelte husholdninger også motiveres til at gøre den bedst mulige indsats, bl.a. via økonomiske sanktionsmuligheder.

Alt i alt skal anbefalingerne, der også trækker på erfaringer fra Belgien, Frankrig og USA, få de tre parter til at understøtte hinanden bedre og gøre hele systemet billigere og mere effektivt til glæde for alle involverede, foruden miljøet.

Første fald i genbrugsrate i 14 år
Undersøgelsen kommer således i kølvandet på, at engelsk juleaffald noget uventet havnede på forsiden af Daily Mail umiddelbart inden nytår, fordi briterne havde store problemer med at finde ud af, hvordan glittet gavepapir, julekort, indpakningsmateriale etc. kan genbruges. Det skyldes bl.a. at forskellige områder af landet har divergerende regler på området.

Men Green Alliance påpeger altså selv, at de lokale myndigheder ikke skal sidde med ansvaret alene; virksomhederne – og altså også privatforbrugerne – skal også løfte deres del af byrden, og derfor de tre anbefalinger. Hvad husholdningerne angår, har organisationen WRAP, peget på, at en mere ensartet lokal indsamlingspolitik kan på en gang styrke genbruget og sænke omkostningerne.

Læs også: Netto sætter positiv madspildsrekord

Friske tal, som analysen også inkluderer, viser således at genbrugsraten i England faldt i 2015 for første gang siden man begyndte at måle den i 2001. Dengang lagde man ud på beskedne 12,5 procent, hvilket steg støt frem til 2014, hvor 44,8 procent af affaldet blev genbrugt. I 2015 lød resultatet imidlertid på 43,9 procent, og selvom tallene for 2016 endnu ikke er tilgængelige, så har det allerede fået NGO’er som bl.a. Keep Britain Tidy til at kræve handling.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online