England: Ringe genbrug koster 625 mio. kr. i juleaffald

Ifølge ny rapport har en ’dysfunktionel’ cirkulær økonomi i England ført til et værditab på 625 mio. kr. i juleperioden. Rapporten anbefaler bl.a. at belønne ansvarlige virksomheder.

De engelske genbrugsstationer har været hårdt belastet i juleperioden, hvilket har kostet landets lokale myndigheder dyrt. Foto: flickr/Martoneofmany.

10.01.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

England har brug for et mere stabilt genbrugssystem, der fungerer for alle typer virksomheder og som er mere retfærdigt over for landets lokale myndigheder. Sådan lyder i hovedtræk konklusionen i en ny rapport, der samtidig viser at emballage og madaffald fra juleperioden har kostet skatteborgerne 72 mio. pund (625 mio. kr.) pga. en ’dysfunktionel’ cirkulær økonomi, skriver edie.net.

Læs også: Københavnerne skal ikke selv sortere affald

Rapporten, Recycling reset - How England can stop subsidising waste, er udgivet af den såkaldte Circular Economy Task Force, et virksomhedspartnerskab bestående af bl.a. Boots (den britiske udgave af Matas), Kingfisher, der driver en lang række byggemarkeder, og organisationerne Viridor og Wrap, der begge arbejder med genbrug og cirkulær økonomi. Taskforcen hører under den velgørende tænketank Green Alliance.

I analysen peger parterne på EU som drivkraften bag Englands politik på ressourceområdet og den milliardindustri, der er opstået for at understøtte denne politik. EU’s direktiver er imidlertid ikke blevet implementeret ordentligt, og derfor, konkluderer rapporten, ender de mange penge, der burde støtte reelle genbrugsprogrammer i stedet med at holde hånden under ”dårligt designede produkter, utilstrækkelige affaldsindsamlinger”, og materialeværdier går tabt i stor stil.

Tre anbefalinger til ny EU-fri politik
Men briterne er som bekendt på vej ud af EU, og rapporten peger derfor på Brexit som ”en mulighed for at kaste et nyt blik på husholdningsgenbrugssystemet og overveje, hvad der giver økonomisk mening”. Til det formål kommer taskforcen med tre anbefalinger til en ny, engelsk, post-Brexit genbrugspolitik:

  1. Beløn ansvarlige virksomheder
    Producenter skal belønnes for at fremstille mindre affaldsgivende emballage, anvende genbrugsmaterialer og få deres kunder til at genbruge så meget som muligt. Virksomheder der ikke gør noget på området, skal betale mere.
  2. Producenter skal være med til at betale for genbrug
    Fordi producenter har den største mulighed for at påvirke designet at et produkt og derfor også nettoomkostningerne forbundet med et genbrugssystem, så bør de også tage ansvar for størstedelen af udgifterne til et indsamlingssystem.
  3. Gør systemet mere fair for lokale myndigheder
    For at motivere de lokale myndigheder til at implementere mere ambitiøse og omkostningseffektive politikker omkring genbrug og cirkulær økonomi, så skal de have dækket flere af deres udgifter af virksomhederne. Derudover skal de enkelte husholdninger også motiveres til at gøre den bedst mulige indsats, bl.a. via økonomiske sanktionsmuligheder.

Alt i alt skal anbefalingerne, der også trækker på erfaringer fra Belgien, Frankrig og USA, få de tre parter til at understøtte hinanden bedre og gøre hele systemet billigere og mere effektivt til glæde for alle involverede, foruden miljøet.

Første fald i genbrugsrate i 14 år
Undersøgelsen kommer således i kølvandet på, at engelsk juleaffald noget uventet havnede på forsiden af Daily Mail umiddelbart inden nytår, fordi briterne havde store problemer med at finde ud af, hvordan glittet gavepapir, julekort, indpakningsmateriale etc. kan genbruges. Det skyldes bl.a. at forskellige områder af landet har divergerende regler på området.

Men Green Alliance påpeger altså selv, at de lokale myndigheder ikke skal sidde med ansvaret alene; virksomhederne – og altså også privatforbrugerne – skal også løfte deres del af byrden, og derfor de tre anbefalinger. Hvad husholdningerne angår, har organisationen WRAP, peget på, at en mere ensartet lokal indsamlingspolitik kan på en gang styrke genbruget og sænke omkostningerne.

Læs også: Netto sætter positiv madspildsrekord

Friske tal, som analysen også inkluderer, viser således at genbrugsraten i England faldt i 2015 for første gang siden man begyndte at måle den i 2001. Dengang lagde man ud på beskedne 12,5 procent, hvilket steg støt frem til 2014, hvor 44,8 procent af affaldet blev genbrugt. I 2015 lød resultatet imidlertid på 43,9 procent, og selvom tallene for 2016 endnu ikke er tilgængelige, så har det allerede fået NGO’er som bl.a. Keep Britain Tidy til at kræve handling.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J