Et vigtigt skridt mod bæredygtige byggematerialer i stor skala

Skal byggesektoren blive mere bæredygtig kræver det adgang til genbrugte materialer i stor skala. Nye ejere af Lendager Up kan være en del af løsningen.

Facade bygget af blokke af genanvendte mure kan ses på "Ressourcerækkerne" i Ørstad i København. Foto: Flickr.

30.09.2021

CSR.dk

Lendager Group har ved siden af arkitektvirksomheden, hvor man udelukkende fokuserer på bæredygtigt byggeri, i en del år også haft materialevirksomheden Lendager Up.

I den del af virksomheden har man fremskaffet affald og restmaterialer fra byggeri og andre brancher, og herefter gjort dem klar til genanvendelse i de projekter, arkitekterne i Lendager Arc har designet.

Læs også: Take back-ordninger er hjertet i cirkulært byggeri

I forhold til klimaet er det en god idé. I et interview med Zetland forklarer Anders Lendager, at set over 100 år sidder omkring halvdelen af den samlede CO2-udledning fra en bygning i materialerne – også når man medtager el og varmeforbrug. 

Så Lendager UP har udviklet loftsisolation lavet af plastikflasker, beklædning af vægge med gamle vinduesrammer, afskærmning af kulfibersejl og blokke af murstensvægge, fordi den mørtel, man har brugt i de seneste 50 år gør, at man ikke kan genanvende de enkelte mursten. Nu og her arbejder de med at finde måder at genbruge vindmøllevinger.

Så vigtigt at det sælges fra
I denne uge meddelte Lendager Group, at en række investorer nu overtager Lendager Up. Anders Lendager beholder dog en ejerandel på seks procent. Målet for de nye ejere er at udvikle den forholdsvis lille udviklingsenhed, til en ”trecifret millionforretning på fem år”. I forbindelse med salget ændrer virksomheden navn til A:gain.

En del af vejen til en stor-forretning er standardisering. Hvor Lendager Up har udviklet materialer fra projekt til projekt, skal der nu udvikles standardiserede produkter, som arkitekter alle steder kan finde på samme måde, som man i dag vælger de elementer, man vil bruge i sit byggeri.

”Vi er katalogarkitekter,” siger Anders Lendager til Zetland. ”Vi slår op og vælger de komponenter, man sætter sin bygning sammen af. Så hvis der var masser af bæredygtige komponenter, vi bare kunne slå op og vælge, så var det en smal sag for arkitekter og entreprenører og bygge super-bæredygtigt, men de er der ikke.”

Læs også: To projekter skal accelerere cirkulært byggeri

“Vi har ikke haft kapital til at få opbygget et lager i en skala, der gør, at entreprenører og bygherrer kan være trygge ved, at vi kan levere de mængder varer, der skal til i store byggerier. Så nu er planen, at vi snævrer feltet af produkter ind og satser på at producere store, ensartede mængder af dem,” forklarer Anders Lendager til Børsen Bæredygtig.

Hvilke produkter der først overgår til skalaproduktion har A:gain ikke løftet sløret for.

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtigt byggeri 2021

Mange nye tilbud og krav til at gøre bygninger og branchen mere bæredygtig vælder frem i form af certificeringer, bygningsreglementsændringer, materialer og cirkulære modeller. Vi ser på, hvor der kan sættes ind og hvem har gode løsninger?

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

28.10.2024BSR

Sponseret

Collaboration Crossroads: Recognizing When to Part Ways for Greater Impact

28.10.2024CSR.dk

Dagrofa køber Aarstiderne: vil skabe Danmarks stærkeste fællesskab for økologi, lokale varer og højkvalitetsprodukter

28.10.2024CSR.dk

Digitale løsninger er en af nøglerne til effektivt ESG-arbejde

25.10.2024CSR.dk

Greenwashing: Nye anbefalinger fra Forbrugerombudsmanden

24.10.2024CBS Executive Fonden

Sponseret

Bestyrelsesuddannelse i ESG

24.10.2024CBS Executive Fonden

Sponseret

ESG – Climbing the Data Mountain to Execute Strategy

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie