Flere gør oprør mod Trumps klimapolitik
Flere amerikanske delstater har valgt at trodse den amerikanske præsident Donald Trump og lover at leve op til klimaaftalen fra Paris. Det giver i stedet Kina muligheden for spille en ledende rolle i klimadebatten.
Selvom Donald Trump ikke var særlig begejstret for Paris-aftalen, er der imidlertid andre, der er.
Derfor har et dusin amerikanske delstater og en række storbyer meddelt, at de agter at leve op til aftalen om begrænsning af udledning af CO2 uanset præsidentens beslutning om at trække USA ud af den, skriver Finans.
Med Californien, New York, Washington og Virginia i spidsen står de 12 stater samt Puerto Rico og hovedstadsområdet Washington DC for knap en femtedel af USA’s samlede udledning, og de har derfor en effekt i det samlede regnskab.
Fremtidigt samarbejde med Kina
I stedet for at samarbejde med regeringen i Washington og Det Hvide Hus begynder de nu i højere grad at samarbejde med regeringen i Beijing, der nu har fået chancen for at spille en ledende rolle i klimadebatten takket være Donald Trump.
Ifølge Wall Street Journal rullede kineserne for nylig en rød løber ud for Californiens guvernør, Jerry Brown, da han kom til Beijing for at deltage i en international miljøkonference, skriver Finans.
Læs også: Amerikanske investorer vil også have "mere"
Mens Rick Perry, der er Trumps energiminister, og som også deltog på konferencen, blev modtaget af en kinesisk vicepremierminister, var det derimod Kinas præsident, Xi Jinping, der bød Jerry Brown velkommen i folkets store hal i den kinesiske hovedstad.
Her udtrykte Kinas særlige repræsentant for klimaændringer, Xie Zhenhua, under et møde, at hun var skuffet over Trumps beslutning.
Samarbejde fører til koordineret indsats
Ifølge Finans fører samarbejdet mellem Californien og Kina til en koordineret indsats, hvor Californien vil samarbejde om programmer til CO2-reduktion med Kinas ministerium for videnskab og teknologi.
Her er planen at etablere et fælles klimaforskningsinstitut mellem Californien og Kinas Tsinghua University.
Læs også: Masser af amerikanske virksomheder bakker op om Paris
Under sit besøg i Kina fortalte Jerry Brown, at han håber, at flere stater og byer vil slutte sig til oprøret med Donald Trump:
”Når Trump siger nej, er det op til stater og kommuner at sige ja, og det er dét, der sker”.
Flere tilslutter sig oprør
Oprørsstaterne er samlet i gruppen United States Climate Alliance, der blev oprettet umiddelbart efter Trumps beslutning om ikke længere at leve op til USA’s internationale forpligtelser på miljøområdet, skriver Finans.
Tilsammen udgør staterne 36 procent af den amerikanske befolkning og godt 30 procent af USA’s samlede økonomi.
Læs også: Investorer er vilde med bæredygtige selskaber
Efter Trumps udmelding har en anden gruppe på 30 borgmestre og 80 universitetsrektorer meddelt, at også de agter at gøre deres for at overholde klimaaftalen fra 2015.
Sammen med cirka 100 amerikanske virksomheder, heriblandt olieselskaber og teknologigiganter, der forgæves prøvede at opfordre Trump til at blive i aftalen, vil de fremlægge deres plan om reduktion af CO2.
Men en ting er sikker – de er fast besluttet på, at USA skal overholde den tidligere forpligtelse til inden 2025 at reducere udledningen af CO2 med mellem 26 og 28 procent i forhold til niveauet i 2005.
Aftale skal forhindre stigende globale temperaturer
Initiativet blev præsenteret af New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg, der personligt har doneret i omegnen af 100 millioner danske kroner til FN’s arbejde med at koordinere klimaindsatsen.
Målet med aftalen er at forhindre, at de globale temperaturer stiger mere end to procent i gennemsnit, fordi det ifølge videnskabsmænd kan få katastrofale følger for vores planet.
- EL