Genbrug i erhvervsbyggeriet: De store projekter kommer
Genanvendelse af materialer i storskalabyggeri vinder frem i disse år. Både bæredygtighed og individualisering er vigtige parametre, og flere vil gerne betale prisen.
”Vi kan mærke en stigende efterspørgsel. Folk vil gerne have noget, der er unikt og har en historie. Samtidig er bæredygtighed og miljøpåvirkning gode argumenter, som flere og større aktører er villige til at investere i, så på den baggrund har vi store forventninger til fremtiden”.
Sådan beskriver daglig leder og medejer af Genbyg, Jesper Holmberg, den tendens, der set fra hans bord for tiden begynder at materialisere sig i den erhvervsrettede del af den danske byggebranche.
Genbyg handler – som navnet antyder – med genbrugte byggematerialer, primært til private og mindre projekter, men i stigende grad også til større restaurerings- og indretningsopgaver i kommercielle byggerier, ligesom virksomheden for nylig etablerede sin egen tegnestue. Netop dette segment har været længere undervejs, men er altså begyndt at vinde frem.
”Der er rigtig mange, der er positive overfor den her udvikling. Kombinationen af bæredygtighed og det at få noget, der er éns eget – de gode tanker er der flere og flere, der gerne vil betale for. De får noget, der både er kvalitet og som har en god signalværdi, der kan være vigtig i eksempelvis brandingsammenhæng” siger Jesper Holmberg.
Gearet til flere store projekter i fremtiden
Et af de store projekter, der vidner om, hvilken vej pilen peger, er prestigebyggeriet Copenhagen Towers i Ørestad. Den 22 etager høje ejendom, der huser hotellet Crowne Plaza, er designet med fokus på energieffektivitet og er et af de største kommercielle byggeprojekter i Danmark, der er i overensstemmelse med EU’s Green Building-standarder.
Til lobbyen har Genbyg leveret 1800 m2 vægpaneler af affald bestående af genbrugstræ. Panelerne er primært lavet af kasserede vinduesrammer, der består af kernetræ, som man ellers, grundet den høje pris, aldrig ville have valgt at bruge til vægbeklædning.
”Leveringen til Copenhagen Towers er vores største levering til dato, og den tror vi på er en god indikation for, hvor vi er på vej hen, både som forretning og som branche. Det er jo ikke nogen billig løsning, de har valgt, men det er en, der signalerer omtanke, kvalitet, nærhed og individualitet”, siger Jesper Holmberg og fortsætter:
Læs også: Ny bog om cirkulært byggeri
Pop-up shop på Frederiksberg i december
Til og med 23. december 2016 vil Genbyg sælge nogle af sine varer fra en pop-up shop på Gammel Kongevej 103 i København. Det kan være brugte døre, originale håndtag eller klassiske lamper - hovedsageligt fra hovedstadens gamle bygninger.
Genbyg siger, at de der vil vise "de mange genanvendelsesmuligheder, der er i de brugte materialer" til kunderne.
To dage om ugen vil en arkitekt fra Genbyg være i butikken og tilbyde gratis rådgivning omkring indretningsprojekter.
”Vi har på mange måde været first movere på opgaver i den her skala, hvor der ikke er så mange andre, der kan være med, og har på den måde skabt plads til os selv. Og nu har vi fået kureret børnesygdommene og er gearet til flere projekter i den her størrelse. Så vi presser på og bliver ved med stor tro på fremtiden”, slutter han.