21.02.2017 | Strategi & ledelse
Grønne SMV’er har svært ved at sælge sig selv
Som mindre virksomhed kan det være en udfordring at komme ud over rampen med sine grønne løsninger. Et projekt fra Væksthus Hovedstadsregionen hjælper bl.a. solcellevirksomheden Gaia Solar med netop den opgave.
Når man nu har et bæredygtigt produkt, der kan gavne både økonomi, miljø og samfund, og man derudover kan tilbyde den til nogle yderst favorable priser, så skulle man ikke tro, at idéen er svær at markedsføre. Alligevel oplever adskillige af Danmarks grønne SMV’er, at der er udfordringer forbundet med at populært sagt ’sælge sig selv’.
Læs også: Tesla på taget
Gennem det sidste års tid har projektet ”Grøn Vækst” under Væksthus Hovedstadsregionen derfor søgt at hjælpe områdets mindre virksomheder med at få målrettet salgsstrategierne og få gang i væksten, til glæde for både forbrugerne og virksomhedernes bundlinje.
Blandt de virksomheder, der har deltaget i et struktureret forløb faciliteret af Væksthus Hovedstadsregionen er både mere etablerede selskaber og mindre start-ups. Med over 20 år på bagen og adskillige store kunder i porteføljen, må solcellevirksomheden Gaia Solar siges at tilhøre den første kategori.
Et af virksomhedens topprodukter, et integreret solcelletag, som har bevist sit værd allerede inden Tesla lancerede sin udgave sidste år, kan man nærmest forære væk til eksempelvis boligforeninger. Alligevel er det småt med efterspørgsel, hvilket da også overrasker udviklingschef Anders Strange.
”Vi undrer os da over at der ikke er mere interesse for løsningen. Vi har udviklet et koncept sammen med vores partner Sustain Solutions, der gør det muligt at tilbyde kunden fuldt finansierede solcelleløsninger. Det kan lade sig gøre, da det solcelleanlæg, som kunden modtager, tilbagebetales via en andel i anlæggets energiproduktion. Kunden skal med andre ord ikke have penge op af lommen til indkøb og etablering, hvilket jo burde fjerne den usikkerhed omkring investeringens størrelse og den langsigtede økonomi, der kan være en barriere for udbredelsen af solcelleteknologien”, siger han.
Projekt har haft effekt
En del af forklaringen på den manglende kø i de grønne butikker, skal findes i de ændrede politiske vilkår i 2012, som fik store konsekvenser for blandt andet nettoordningen og fradragsordningen. Derfor arbejder Gaia Solar på at få solceller til at blive opfattet som deciderede byggematerialer, der indgår på lige fod med vinduer og tage og i højere grad bliver integreret i selve bygningen. Det giver også god mening med den større klimadagsorden for øje.
”EU vil have, at vi i Danmark sænker vores CO2-udslip med 39 procent i 2020. Hvis vi skal nå det kræver det en flerstrenget indsats – og at vi gentænker, hvordan vi så at sige ’demokratiserer’ solen. Solen er vores problem og solen bliver løsningen. 40 procent af verdens energi går til opvarmning af husstande, så at der ikke er flere, der efterspørger vores solcelleanlæg, overgår min forstand. Derudover pågår der en elektrificering af hele Danmarks energisystem, hvor vi jo i fremtiden også kommer til at skulle bruge mere energi til fx elbiler”, siger direktør for Gaia Solar, Sigurd Leth.
Læs også: EY: Bæredygtighed fylder mere og mere hos vækstvirksomheder
Ifølge Anders Strange har samarbejdet med Væksthus Hovedstadsregionen allerede givet pote i form af en styrket kundetilgang. Det skyldes ikke mindst virksomhedens nye strategi, der skal sikre synlighed ved at man ”går fra at være solcelleproducent til at være leverandører af klimaoptimerende helhedsløsninger”, som han siger.
-AK
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.