Højhuset – en del af fremtidens bæredygtige by

Bæredygtig byudvikling handler bl.a. om fortætning, hvilket kan være med til at spare ressourcer på flere områder, og her er er højhuset en central mulighed. Materialevalget er ligeledes vigtigt.

World Trade Center i Bahrain med sine tre indbyggede vindturbiner er et eksempel på en bæredygtig skyskraber af den slags, der formentlig vil komme flere af i de kommende år..

09.03.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Hvilket potentiale har moderne højhusbyggeri når det kommer til bæredygtig udvikling af verdens byer, og hvordan kan de himmelstræbende bygninger bidrage til den grønne omstilling?

Sådan lød et par af de overordnede spørgsmål, da Byens Ejendom i slutningen af februar indbød til konference om netop højhusbyggeri i både en dansk og international kontekst. Når bygninger – hvad enten de indeholder boliger, erhverv, kultur eller blandede lejemål – går i højden, kan de nemlig have en række fordele for miljøet og klimaet omkring dem, hvis de altså bliver konstrueret på den rigtige måde.

Læs også: Tårnhøj bæredygtighed

Et centralt perspektiv ved et højhus – i denne sammenhæng defineret som bygninger på mindst 15 etager – er dets evne til at udnytte et ofte relativt lille grundareal til at stuve en masse mennesker og funktioner sammen på ikke særlig meget plads.

The Shard i London bidrager til den fortætning af de moderne storbyer, der er med til at skabe et mere bæredygtigt transportmønster..

Opføres bygningen samtidig i fornuftig sammenhæng med vejforbindelser og offentlig transport, vokser gevinsten, fortalte en af dagens udenlandske oplægsholdere, britiske Bill Price, director structure for konsulentvirksomheden WSP Parsons Brinckerhoff, og brugte London-skyskraberen The Shard, der stod færdig i 2012, som eksempel.

”Udviklingen i byer som London – og for den sags skyld også København – kalder i høj grad på fortætning, og her er højhuset en åbenlys del af løsningen. Ved at bygge højt og tæt i umiddelbar nærhed af store færdselsårer, ikke mindst centrale togstationer, sparer man både en masse transportkilometer og store mængder areal, i forhold til hvis man byggede lavere og mindre bynært”, forklarede han.

Grønt udenpå hjælper flere steder
Et andet vigtigt element for bygninger som The Shard, der rager godt 310 meter op over den britiske hovedstads gader, og deres positive fodaftryk er de valg, bygherren foretager i forbindelse med opførelsen af disse ofte gigantiske konstruktioner.

Her er grønne tag og facader en tendens, der er ved at vinde indpas flere og flere steder, herunder også på vores breddegrader, og som kan gøre en forskel på flere parametre.

”En begrønnet facade eller et ditto tag er dels en klimagevinst, ved eksempelvis at hjælpe med at håndtere ekstremregn, sikre biodiversitet og indfange CO2, og derudover indeholder det energimæssige og økonomiske fordele ved at det forlænger et tags levetid, afkøler bygningen i varme perioder og generelt forøger bygningens værdi, ligesom det også er godt til at absorbere lyd, fx trafikstøj”, sagde salgskonsulent for Byggros, Torben Hoffmann.

På energiområdet har solceller og forskellige besparelsestiltag længe været flittigt brugte redskaber, og derudover berettede seniorarkitekt fra Henning Larsens tegnestue, Julian Chen, om muligheden for at udnyttet det der ellers ofte er et problem ved højhuse, nemlig den kraftige vind, der har det med at omgive bygningerne, til at generere energi, sådan som eksempelvis World Trade Center i Bahrain har gjort gennem snart 10 år. Ifølge Chen er det endnu ikke et specielt udbredt greb, men potentialet er der, specielt i takt med at teknologien bliver bedre og billigere.

Et grønt tag, her med integrerede solceller, har en lang række fordele for bygningen, både økonomisk og klimamæssigt..

Træ skal være et naturligt alternativ
Endelig er der selve materialevalget og konstruktionsprocessen, hvor eksempelvis de cirkulære tanker efterhånden er ved at blive alment kendte, ligesom træ som byggemateriale også er på fremmarch. Det sidste var Peder Fynholm fra Teknologisk Institut inde på. Han står i spidsen for et projekt, der skal konceptet til Danmark, hvor det – i modsætning til bl.a. Sverige og Norge – endnu ikke har meldt sin ankomst.

”Der er en stor global vækst på det her område, og verdensrekorderne for højeste træbygninger ryger hurtigt i disse år. Både herhjemme og på verdensplan ser vi et enormt behov for nye boliger, og her kan valget af træ – naturligvis af den certificerede slags – være med til modvirke den store klimaeffekt, der ellers er indbygget her”, fortalte han.

Det hænger i høj grad sammen med, at træ sparer store mængder CO2 sammenlignet med stål og beton, bl.a. gennem lagring, ligesom det er lettere og mere miljøvenligt at fremstille træelementer end de konventionelle alternativer. Endelig er der også en vægtfordel i transportsammenhæng, som nedsætter kørselsbehovet betragteligt.

Læs også: Bæredygtigt træ fyldte på arkitekturmesse

Det fordrer selvfølgelig spørgsmålet om, hvorfor der ikke er flere, moderne træbygninger i Danmark, hvilket Peder Fynholm selv gav noget af svaret på.

”I mine øjne er det et spørgsmål om tid. Der skal forceres nogle barrierer omkring økonomi, lovgivning og traditioner, og der er nogle forhold omkring dokumentation, der skal revideres, fx når det kommer til brandkrav, som ikke sætter nogen begrænsninger i denne sammenhæng. Vi skal have gjort træ til et naturligt alternativ”, sagde han.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart