07.01.2021  |  Strategi & ledelse

H&M Foundation forlænger samarbejde om at finde model for CO2-positiv modebranche

Et nyt fem-årigt samarbejde imellem H&M Foundation og The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel har ambitioner om en CO2-positiv modeindustri.

H&M Foundation og The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel (HKRITA) har netop indgået et nyt fem årigt partnerskab, der har til formål at finde en helt igennem bæredygtig løsning til modeindustrien. 

Det nye samarbejde, der går under navnet ’The Planet First Program’ kommer til at arbejde med en holistisk tilgang til bæredygtighed, hvor alting afhænger af hinanden. Områder som vand, land, verdenshavene, klima og biodiversitet er på dagsordenen i projektet. Målet er ikke blot at skabe en CO2-neutral industri, men at gøre den positiv, så den i stedet bidrager til optimerede klimaforhold. 

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Ny banebrydende teknologi kan skille polyester og bomuld ad

Projektet er støttet af både H&M Foundation og Hong Kong Government’s Innovation & Technology Fund og har et samlet budget på mere end 600 millioner danske kroner over fem år. Det gør projektet til det hidtil mest ambitiøse af sin slags indenfor modeindustrien.

Planet First vil bl.a. oprette et åbent værksted i Hong Kong, hvor innovationsfolk, forskere, leverandører og tøjmærker kan mødes og teste nye ideer, så de kan udvikles til skala på kortere tid. Det kan være en del af løsningen på et centralt problem for tekstilinnovationsfolk, nemlig at de mangler adgang til udstyr og virksomheder i branchen. 

Hvad gamle fibre kan bruges til
De to parter har tidligere arbejdet sammen i projektet ’Recycling Revolution’, der fokuserede på genanvendelse af blandede fibre (som ellers hidtil ikke havde været muligt) og mundede ud i en ny teknologi kaldet ’Green Machine’. Teknologien kan håndtere polyester/bomuldsblandinger, der ved hjælp af varme-teknologi skilles ad. Polyesteren kan derefter laves til nye tekstiler, men bomuldsdelen bliver til et pulver, der ikke umiddelbart kan blive tekstil igen.

I forbindelse med lancering af den nye teknologi meldte H&M Foundation ud, at netop udfordringen med bomulden, var noget de ville arbejde videre med .

Læs også: Fremtidens bomuld kan komme fra regenerativt landbrug

Det nye projekt ’The Planet First Program’ kommer blandt andet til at arbejde konkret med netop denne problemstilling. Man arbejder allerede med en japansk fiberproducent om at lave nye tekstiler ud af et polyesterpulver fra'Green Machine', og der er også et pilotprogram i gang i Indien, i samarbejde med en af landets største producenter af tøj, hvor bomuldspulveret bliver brugt i jorden under dyrkelse af ny bomuld. Grundet pulverets høje absorberingsevne, ser det ud til at have en særdeles positiv effekt på jordens evne til at optage vand. De første resultater af pilotprojektet viser 20 procent bedre udbytte og bomuldsfibrene var også både længere og stærkere. Planet First arbejder også 

Et andet projekt i Planet First-porteføljen handler om at udvikle teknologier, som kan fange og lagre CO2 i tøj. 

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere