Hofor har overtaget Amagerværket
Hofor har fra årsskiftet overtaget Amagerværket fra Vattenfall og tager dermed et vigtigt skridt i selskabets strategi for at levere grøn fjernvarme til københavnerne til en fornuftig pris og med højest mulig forsyningssikkerhed.
Ved årsskiftet overtog forsyningsselskabet Hofor, det tidligere Københavns Energi, det store værk på Amager. Hofor, der har købt værket af den svenske energikoncern Vattenfall, er dermed igen ejer af kraftvarmeværket, og nu går Hofor i gang med at omstille værket til bæredygtig biomasse, hvilket skal levere et markant bidrag til Københavns plan om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.
Amagerværket udgør i dag en grundsten i fjernvarmeforsyningen i København og producerer også varme til en række omegnskommuner.
Læs også: Udnyt biomassen intelligent
Selv om nøglen nu er overdraget, og Hofor allerede er i gang med at planlægge omstillingen af værkets blok 3 fra kul til bæredygtig biomasse, så vil der ikke ske nogen ændring i varmeproduktionen fra den ene dag til den anden, fortæller administrerende direktør, Lars Therkildsen.
Højeffektiv kraftvarme er en meget væsentlig del af et effektivt energisystem. Gennem grundig planlægning vil vi til gavn for kunderne arbejde for at realisere de synergier, der er ved som stort forsyningsselskab også at eje produktionskapaciteten. En vigtig del af dette arbejde bliver at omlægge værket til en grønnere fremtid uden kul, så københavnerne i løbet af nogle år vil få grøn fjernvarme, udtaler Lars Therkildsen.
Læs også: Københavnerne skruer ned for CO2-udledningen
Samtidig understreger Lars Therkildsen, at købet af Amagerværket ikke kommer til at lægge nogen dæmper på Hofors arbejde med planlægningen af fremtidens fleksible energisystem, herunder udviklings- og demonstrationsprojekter inden for udnyttelse af for eksempel geotermi, store varmepumper, varmelagring og solvarme til fjernvarme.
Der er dog tale om teknologier, der kræver yderligere udvikling, før de kan levere en væsentlig del af fjernvarmen, og de indgår derfor i Hofors langsigtede varmeplanlægning.
Der er ingen tvivl om, at især geotermi og store varmepumper bliver vigtige elementer i fremtidens varmeforsyning, og som landets største fjernvarmeselskab har vi i Hofor påtaget os et ansvar for at medvirke til, at teknologierne modnes yderligere. Endnu mangler vi dog nok konkrete erfaringer til at kunne vælge de rigtige løsninger til anlæg i de størrelser, som er relevante i vores forsyningsområde. Vi er nødt til at sikre os, at de løsninger, vi vælger, i praksis også udviser god økonomi, slutter Lars Therkildsen.
- JDN