22.03.2017  |  Klima, miljø og energi

Kan man bygge smukke huse af affald?

Den 29. marts får Building Green i Aarhus besøg af arkitekten Césare Peeren, der bl.a. beskæftiger sig med at forvandle affald til smukke bygninger. Det handler om at lade materialerne bestemme designet og at skaffe dem lokalt.

I næste uge åbner Building Green i Aarhus, og den hollandske arkitekt Césare Peeren vil løfte sløret for, hvordan man kan arbejde med genanvendelse af lokale spildmaterialer i arkitektur såvel som design.

Ifølge Césare drukner vi til daglig i affald, hvorfor diverse materialer altid er lige ved hånden i nærmiljøet. I 1997 stiftede han derfor, sammen med arkitekten Jan Jongert, Superuse Studio med en ambition om at bruge lokale ressourcer og lokal arbejdskraft til deres projekter. Det er sidenhen blevet til  over tyve års pionerarbejde med bæredygtige byggerier.

I modsætning til gængse designprocesser, hvor arkitekterne først finder formen og dernæst materialerne, lader man hos Superuse Studio materialerne bestemme, hvilken form et design skal have.

Læs også: Københavns Kommune vil have mere plastgenanvendelse

”I stedet for at bruge ressourcer, der skal produceres og transporteres, så finder vi vores materialer lokalt. Gennem de sidste 21 år har vi udviklet værktøjer og metoder til at gribe en sådan design- og byggeproces an. Formår du at udnytte materialernes kvaliteter optimalt, er det ikke bare bæredygtigt, så beriger det også hele designet”, siger Césare Peeren, der er blandt en af hovedtalerne på Building Gree

Bæredygtige interesser

Dette kan også ses i virksomhedens arbejde med bl.a. flere familiehuse i Holland, hvor et af husene er opført udelukkende ved at genanvende spildmaterialer.

”Vi begynder altid med at vurdere alle de muligheder og begrænsninger, der er på stedet. Vi kigger på, hvad der findes i industriområderne, om der er nogen nedrivningsplaner i det år, vi skal bygge. Derefter eksperimenterer vi med materialerne for at finde ud af, hvordan de kan indgå i bygningen”, siger Césare Peeren, der også samarbejder med staten i de indledende faser, så der er mulighed for at arbejde uden om begrænsningerne i lovgivningen.

Læs også: Nyt partnerskab vil genanvende byggeaffald til nybyggerier

Ifølge Césare Peeren er vores nuværende økonomiske system den største hæmsko for at skabe en bæredygtig verden, hvorfor han bl.a. foreslår, at vi generelt bør være mere lokalt selvforsynende, og at skattesystemet bør have beskatning på ressourcer i stedet for arbejdskraft, så det fremover vil være billigere at renovere en bygning end bare at rive den ned.

Ud over at skabe genanvendelige og bæredygtige huse i Holland har man også i Kina fået øjnene op for Superuse Studio. I Kina er der nemlig en særlig interesse for cirkulære systemer, fordi ressourcerne er ved at slippe op. Derfor samarbejder Superuse Studio nu med den kinesiske regering om flere fremtidige projekter.

Césare Peerens indlæg ”Superuse, optimally using locally wasted ressources for design” kan høres på Building Green i Aarhus 29. marts kl. 15.00.

- EL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere