17.11.2020  |  Medarbejder

Lavtlønnede oplever syv gange så meget seksuel chikane som de højtlønnede

Sexisme er et problem, ikke bare i blandt kvinder med lange uddannelser. I både Fagbevægelsens Hovedorganisation og HK er man enige om, at der skal højere straffe til for at komme sexisme til livs. Ekspert i seksuel chikane er dog ikke enig.

I den seneste tid har der været stort fokus på seksuelle krænkelser særligt i medieverdenen og den politiske verden. Men nu viser en undersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), at de lavtlønnede oplever syv gange så mange seksuelle krænkelser som de højtlønnede i Danmark. Det gælder jobs som tjenere, kontoransatte, frisører og lignende.

”MeToo bliver ofte fremstillet som noget, der især rammer kvinder med lange uddannelser. Men nye tal viser, at seksuelle krænkelser rammer bredt, og at det går værst ud over de lønmodtagere, som tjener mindst.”, siger Majbrit Berlau, næstformand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.

Læs også: Topchef beder medarbejdere komme til ham om sexisme

I mange af disse sager ender den krænkede med at være taberen, der må forlade arbejdspladsen – ofte i skam. FH kræver derfor hårdere lovgivning på området. I dag får personen, der har været udsat for seksuel krænkelse, maksimalt 33.000 kroner i godtgørelse. FH kræver at beløbet sættes op, så den krænkede modtager, noget der svarer til 12 måneders løn i stedet.

I fagforeningen HK er man enige, og også her arbejder man på at godtgørelsen til den krænkede skal være langt højere.

Mille Mortensen, en af Danmarks førende eksperter i sager om seksuel chikane og cand.mag. i psykologi og virksomhedsstudier ved Københavns Universitet, mener dog ikke, at de højere straffe vil have den ønskede effekt.
Hun har forsket i hvorfor krænkende adfærdfinder sted i erhvervslivet og resultatet er tydeligt: Kulturen på arbejdspladsen er afgørende.

Hun mener derfor, at der skal en kulturændring til, hvor man kan tale åbent om emnet, og hvor det er tilladt at sige fra.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere