Menneskehedens ressourcekvote er opbrugt - for i år
Fra i dag er der underskud på kontoen over menneskets forbrug af Jordens ressourcer; vi har brugt mere end vores planet kan genskabe på et år.
Tænketanken Global Footprint Network (GFN) har siden 2006 beregnet det, de kalder Earth Overshoot Day. Den er defineret som dagen, hvor menneskehedens årlige forbrug af planetens ressourcer - frugt og grønt, kød, fisk, træ, bomuld til tøj og ikke mindst udslip af CO2 - overstiger den mængde, Jorden kan nå at regenerere på et år, skriver The Guardian.
Læs også: FN: Virksomhederne skal også bidrage til udvikling
Og den dag har vi altså nået i dag, torsdag d. 13. august.
Det er seks dage tidligere end sidste år, og over halvanden måned tidligere end i 2006, hvor GFN som nævnt startede sine beregninger.
Det betyder i runde tal at menneskeheden pt. bruger 1,6 jordkloder om året. GFN estimerer, at vores forbrug begyndte at overstige Jordens kapacitet starten af 1970erne, og med en fremskrivning af den nuværende udvikling rammer vi to planeter om året omkring 2030.
Resultatet af dette økologiske underskud er ifølge GFN klart: skovrydning, jorderosion, udtømning af vandressourcer og akkumulation af drivhusgasser i atmosfæren.
"Problemet er ikke underskuddet i sig selv, men at det er uholdbart i det lange løb. Selvom vi er i minus, så gør vi slet ikke nok for at få os tilbage på sporet. Problemet er psykologisk det er en basal fysisk lov, vi på en eller anden måde overser", siger præsident for GFN, Mathis Wackernagel, til The Guardian.
Han henter dog håb i de seneste udmeldinger fra USA og Kina, der har indgået aftaler på et hidtil uhørt niveau, og sætter sin lid til at klimakonferencen COP21 i Paris sidst på året vil føre til mere konkrete fremskridt.
Læs også: Verden er endnu langt fra at nå FNs klimamål
"De to største udledere af CO2 er begyndt at samarbejde og G20-lederne har anerkendt, at vi må vinke farvel til fossile brændstoffer inden udgangen af dette århundrede - selvom det er lidt for sent i min optik", slutter Mathis Wackernagel.
-AK