Netto sætter positiv madspildsrekord
I samarbejde med fødevareBanken har Netto i løbet af 2016 mindsket sit madspild med mere end 20 tons. Til højtiden er de to parter gået sammen om at indsamle overskudsmad i en række Nettobutikker juleaften.
”Som den største dagligvarekæde i Danmark ser vi det som vores ansvar at gøre noget aktivt mod madspild. At vi så samtidig kan tage et socialt ansvar er helt fantastisk. Vores gode samarbejde med fødevareBanken har allerede gjort en mærkbar forskel for både miljøet og for slutbrugeren, og vi er overbeviste om, at de gode resultater vil fortsætte langt ud i fremtiden”.
Læs også: Logistikvirksomhed og Fødevarebanken vil bekæmpe madspild
Sådan siger landedirektør for Netto i Danmark, Brian Seemann Broe, og det initiativ, der i 2016 har betydet, at Nettokæden har mindsket sit madspild med over 20 tons, et mærkbart fald siden 2015, hvor tallet var 9,9 tons.
Det daglige samarbejde mellem Netto og fødevareBanken går ud på, at non-profit-organisationen afhenter overskudsvarer fra Nettos centrallagre og fordeler dem til forskellige sociale organisationer. Varerne fejler intet, men noget så uskyldigt som en forkert mærkning eller et stødt hjørne på produktets emballage kan være nok til, at produktet skal smides ud.
Især i juletiden kommer samarbejdet til sin ret, da detailbutikkerne på denne årstid bugner med varer for at følge med danskernes øgede forbrug. Det betyder også, at der vil være ekstra meget mad at hente hos de danske detailkæder, og derfor er de to parter gået sammen om at indsamle overskudsmad i en række Nettobutikker juleaften, hvilket har en helt uvurderlig betydning for en særlig gruppe mennesker.
App arbejder året rundt
"Vores opgave er at sørge for, at mad, der ellers skulle være smidt ud, bliver til gode nærede måltider for socialt udsatte. Derfor glæder det os, når vores samarbejdspartnere ved vores mellemkomst kan samarbejde om netop dette juleaften. På den måde er vi med til at sikre, at en masse god overskudsmad, der ellers ville være endt i skraldespanden, nu kommer til gavn," siger direktør i fødevareBanken, Karen-Inger Thorsen.
Det er ikke kun i julen, at Netto gør en indsats for at nedbringe madspild og få det bedste ud af den mad, der bliver smidt ud i Danmark. Siden lanceringen i juni i år har mere end 125.000 danskere hentet app’en ”Mad skal Spises”, hvor forbrugere kan dele gode tilbud og tippe om, hvor man kan finde billige datovarer i alle landets dagligvarebutikker.
Udover selve indsatsen er Netto også den første detailvirksomhed, som går ud offentligt med sine tal for madspild – dels for at vise sine resultater på området, og dels fordi man ønsker at sætte en branchestandard i forhold til at gøre en ekstra socialt ansvarlig indsats mod madspild.
Læs også: Software mod madspild
Den overskudsmad, som Netto ikke kan videredistribuere, klassificeres som madaffald, og i dag genanvender Netto hele 82 procent af madaffaldet til biogas, der bl.a. bruges til at opvarme de danske husstande.
Indtil videre har Netto doneret 20 tons mad til fødevareBanken, som hver dag udleverer mad svarende til 5.000 måltider til 120 sociale organisationer rundt omkring i landet.
-AK