30.01.2023 | Klima, miljø og energi
Nu kan danskerne donere penge til skovrejsningsprojekter
Klimaskovfonden har lanceret en ny standard, der giver mulighed for, at virksomheder og privatpersoner kan donere til nye skovrejsningsprojekter i Danmark.
Efter lanceringen af den nye standard har DSB og Novo Nordisk blandt andet doneret penge til skovrejsning. Arkivfoto.
Du giver et bidrag og vi sikrer, at der bliver plantet skov et sted i Danmark med en garanteret klimaeffekt.
Sådan lyder ambitionen fra Klimaskovfonden, der med afsæt i en ny standard vil få danskerne til at give bidrag til klimaindsatsen, som fonden kan bruge til skovrejsningsprojekter i Danmark.
Læs også: Arla udfaser den hårdt kritiserede kampagne, hvor produkter markedsføres som CO2-neutrale
Fakta om Klimaskovfondens standard
Ifølge Klimaskovfonden følger standarden international praksis for, hvordan klimaeffekten fra ny skov kan opgøres, bogføres, registerføres og uafhængigt godkendes. Den forholder sig til additionalitet, buffer, lækage, permanens og andre forhold, der gør, at risikoen for, at den forventede CO2-effekt ikke indfinder sig, er minimeret.
Kilde: Klimaskovfonden.
Med en pris på 250 kroner for 29 kvadratmeter skov kan alle være med – privatpersoner, organisationer, små og store virksomheder – så Danmark kan nå Parisaftalens klimamål om et CO2-neutralt samfund senest i 2050, fortæller Poul Erik Lauridsen, direktør i Klimaskovfonden.
”Det er vores klare forventning, at en troværdig standard for at rejse ny skov i Danmark kan aktivere bidrag fra private til den nationale klimaindsats. Hvis vi skal nå Danmarks ambitiøse og bindende mål i forhold til Paris-aftalen, så skal rigtig mange bidrage. Med den nye standard kan vi alle gøre noget. Den mulighed tror vi mange vil gribe,” siger han.
Flere positive effekter
Fonden køber ikke de arealer, som skovene skal rejses på, men giver støtte til private jordejere, kommuner og kirker, der vil stille deres jord til rådighed.
”Vi giver dem en garanti for, at projektet ikke sker uden deres bidrag, at det er såkaldt additionelt, og at træerne er plantet, så klimaeffekten indfinder sig efterhånden som skoven vokser op og fjerner CO2 fra atmosfæren,” siger Poul Erik Lauridsen og tilføjer, at skovrejsning har flere positive synergieffekter.
Læs også: Brancheforening: Træmangel skaber klimaproblemer
Træerne kan være med til at beskytte drikkevand og vandmiljø, understøtte produktion af bæredygtigt tømmer til byggeri, nye rekreative muligheder og ikke mindst gavne biodiversiteten.
”Bidrag fra private vil betyde, at vi får flere penge, vi kan rejse skov for, som alle kan få glæde af. Det bidrager til vores fælles klimamål og kan samtidig også bidrage til regeringens målsætning om 250.000 hektar mere skov i Danmark,” siger direktøren.
De første virksomheder allerede har givet bidrag, blandt andet DSB og Novo Nordisk. Sidstnævnte har doneret nok penge til at rejse 13.200 kvadratmeter skov i Ishøj Kommune, hvilket ifølge Klimaskovfonden vil opfange 400 tons CO2 de næste 100 år.
- HCL
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Samfund

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.