Socialt ansvarlige virksomheder betaler mindre skat

En ny undersøgelse viser, at virksomheder, der ellers investerer heftigt i CSR-relaterede tiltag, betaler mindre i skat end deres konkurrenter – og de lobbyer langt mere på området.

Irlands hovedstad, Dublin, er blevet hjemby for flere store virksomheder pga. landets lave selskabsskat. Det er noget og de 'gode' CSR-virksomheder jagter i stor stil, viser ny undersøgelse. Foto: Flickr/Giuseppe Milo.

22.02.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Masser af virksomheder verden over gør et stort nummer ud af deres indsats i forhold til social ansvarlighed, når det kommer til klima, miljø, arbejdsforhold osv. Selvom det ofte inkluderer fortællingen om, hvor god denne indsats er for bundlinjen, så bliver der alligevel også arbejdet på andre fronter i den sammenhæng.

Læs også: Hvor bæredygtigt er dit favoritbrand?

En ny undersøgelse fra den amerikanske revisorforening, American Accounting Association, viser således, at der er en direkte sammenhæng mellem hvor godt en virksomhed scorer på deres CSR-arbejde og hvor meget de betaler i skat. Men med omvendt fortegn, så at sige. De virksomheder, der er bedst på socialt ansvar betaler nemlig mindst i skat, skriver CFO.com.

I undersøgelsen har forskerne analyseret forholdet mellem en stribe amerikanske virksomheders rangering i det såkaldte Citizen Index hos researchselskabet MSCI og deres skattebetaling i de fem år op til rangeringen. Her er konklusionen, at der er en ”negativ relation mellem CSR-karakteren og den effektive skattebetaling”. Top 5-CSR-virksomhederne i undersøgelse betalte i 2014 seks procent mindre i skat end de øvrige selskaber på listen.

Derudover så arbejder de højst scorende CSR-virksomheder betydeligt hårdere end gennemsnittet i kulissen for at sikre mere lempelige skatteregler og finde smuthuller i den eksisterende lovgivning. Ifølge undersøgelsen, så er der en 158 procent højere risiko for, at disse topscorere laver lobbyarbejde på skatteområdet end andre.

Alle jager lavere skat
Ifølge en af undersøgelsens forfattere, professor i regnskabsføring David Guenther fra University of Oregon, er det lidt af en myte, der bliver punkteret her.

”Vores resultater stemmer ikke overens med den opfattelse af, at man i det amerikanske erhvervsliv generelt anser det at betale et minimum i skat som uetisk eller kompromitterende for en virksomheds integritet”, siger han, og peger på et eksempel med medicinalvirksomheden Pfizer, der for nylig har besluttet at flytte sit hovedkvarter fra USA til Irland (via en sammensmeltning med konkurrenten Allergan), ligesom eksempelvis Facebook har gjort det med sin internationale division, for simpelthen at undgå at betale amerikansk skat.

Pfizer scorer ellers højt på MSCI’s skala, men ifølge David Guenther vil det være ”uklogt” at se deres beslutning som en undtagelse: ”Lande verden over kæmper om at sænke selskabsskatterne mest muligt – det globale gennemsnit faldt næsten 15 procent fra 2006 til 2014 – hvilket også kan forklare den relativt milde reaktion fra de amerikanske politikere på denne strategi”, siger han.

Flere mulige årsager til fænomenet
Rapporten kommer ikke med nogen direkte konklusion omkring årsagerne til modforholdet mellem CSR og skattebetaling, men tilbyder dog forskellige mulige forklaringer. Eksempelvis at ”nogen firmaer ikke mener det er den bedste metode for dem til at opnå deres CSR-mål”, mens andre måske synes, at ”skattebetaling trækker midler væk fra social velfærd”.

Rapporten serverer dog også det mere kyniske perspektiv, nemlig at virksomhedernes CSR-tiltag er en ”investering i goodwill”, der kan kompensere for den negative omtale, der kan opstå i forbindelse med fx skatteunddragelse eller andre negative historier.

Afslutningsvis i rapporten peger forfatterne dog på, at konklusionerne er baseret på data indsamlet over en relativt kort periode, og at den generelle opfattelse af virksomheders skattepolitik muligvis vil ændre sig i fremtiden. Det er bl.a. baseret på et eksempel fra Storbritannien i 2014, hvor pres fra offentligheden fik en række firmaer til at offentligøre deres aktiviteter omkring skattely.

Læs også: FN's Global Compact tager skat på dagsordenen

De fire forfattere har studeret skattedata fra alle undersøgte virksomheder over en 10-årig periode fra 2002 til og med 2011 og sammenlignet det med MSCI-scorer i femårige intervaller. I alt omfatter rapporten 5.588 af disse observationer.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V