22.07.2020 | Strategi & ledelse
World Economic Forum: Ny teknologi kan skabe diversitet på arbejdspladsen
Ny teknologi kan skabe mangfoldige og inkluderende arbejdspladser, ifølge World Economic Forum. Men den kan ikke gøre det alene – det kræver også en integreret ledelsesstrategi.
Eftersom virksomhedsledere er begyndt at påtage sig mere ansvar for at adressere social retfærdighed, kan det at indføre en integreret tilgang til mangfoldighed, retfærdighed og inklusion på arbejdspladsen være et nødvendigt skridt på vejen.
Læs også: 19 topchefer underskriver diversitetsløfte
Med teknologi, der ikke længere blot er neutral i forhold til mangfoldighed, retfærdighed og inklusion, kan virksomheder benytte de nye teknologier til at skabe sikre, åbne og inkluderende arbejdsmiljøer. Dette er en af konklusionerne fra World Economic Forums Diversity, Equity and Inclusion 4.0 Toolkit, der netop er blevet offentliggjort.
Toolkittet skitserer nye teknologier med potentiale til at etablere best practises, der tidligere har været udenfor rækkevidde. For eksempel kan nye systemer gennemgå jobansøgninger i større skala end en typisk rekrutteringsafdeling. Disse systemer kan identificere og reducere bias, indføre større gennemsigtighed og synlighed og give en rettidig analyse.
Nye metoder til analyse af medarbejderinteraktioner, såsom organisatorisk netværksanalyse og værktøjer til fordybende læring ved hjælp af augmented og virtual reality, kan alle spille en rolle i resultatforbedringen, mens cloudbaserede kommunikations- og visualiseringsplatforme vil være grundlæggende for de fleste værktøjer.
Teknologi kan dog ikke alene sikre diverse arbejdspladser. Det kræver en integreret strategi, der blander nye teknologiske værktøjer med menneskelige tilgange til ledelse af arbejdsstyrken, der fokuserer på medarbejderes oplevelse, formål og tilhørighed. For at få succes er virksomheder nødt til at gøre brug af mangfoldighed, retfærdighed og inklusion som centrale organisatoriske styrker.
Store fordele at hente
For ud over, at det at gøre arbejdspladsen inkluderende er ”det rigtige at gøre”, tyder forskning på, at øget mangfoldighed, retfærdighed og inklusion medbringer en række fordele for virksomhederne.
Toolkittet citerer forskning, der antyder, at velstyrede diversitetsprægede teams performer signifikant bedre end homogene teams over tid, på tværs af lønsomhed, innovation, beslutningstagning og medarbejderengagement.
Omvendt er det mindre sandsynligt, at virksomheder, der falder bag deres konkurrenter i mangfoldighed, egenkapital og inkludering, opnår rentabilitet over gennemsnittet.
”Succesrige organisationer er drevet af deres forskellige medarbejderes forskellige meninger, færdigheder og livserfaringer. At sikre racerretfærdighed, ligestilling mellem kønnene, inklusion af handicap, LGBTQ-ligestilling og inkludering af alle former for menneskelig mangfoldighed skal være 'the new normal' på arbejdspladsen, og det er klart, at teknologi kan bruges til at hjælpe med hurtigt at gøre dette til virkelighed”, siger Saadia Zahidi, administrerende direktør, World Economic Forum.
Læs også: Større kønsdiversitet kræver nyt fokus hos topledelsen
At opnå mangfoldighed, egenkapital og inkludering begynder med den øverste ledelse. Ledere er nødt til at fokusere deres organisations indsats omkring tre hovedområder, fra talentsourcing og udvælgelse til organisatorisk analyse og overvågning til medarbejderes oplevelse, belønning og udvikling.
- SMF
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.