22.07.2020  |  Strategi & ledelse

World Economic Forum: Ny teknologi kan skabe diversitet på arbejdspladsen

Ny teknologi kan skabe mangfoldige og inkluderende arbejdspladser, ifølge World Economic Forum. Men den kan ikke gøre det alene – det kræver også en integreret ledelsesstrategi.

Eftersom virksomhedsledere er begyndt at påtage sig mere ansvar for at adressere social retfærdighed, kan det at indføre en integreret tilgang til mangfoldighed, retfærdighed og inklusion på arbejdspladsen være et nødvendigt skridt på vejen.

Læs også: 19 topchefer underskriver diversitetsløfte

Med teknologi, der ikke længere blot er neutral i forhold til mangfoldighed, retfærdighed og inklusion, kan virksomheder benytte de nye teknologier til at skabe sikre, åbne og inkluderende arbejdsmiljøer. Dette er en af konklusionerne fra World Economic Forums Diversity, Equity and Inclusion 4.0 Toolkit, der netop er blevet offentliggjort.

Toolkittet skitserer nye teknologier med potentiale til at etablere best practises, der tidligere har været udenfor rækkevidde. For eksempel kan nye systemer gennemgå jobansøgninger i større skala end en typisk rekrutteringsafdeling. Disse systemer kan identificere og reducere bias, indføre større gennemsigtighed og synlighed og give en rettidig analyse.

Nye metoder til analyse af medarbejderinteraktioner, såsom organisatorisk netværksanalyse og værktøjer til fordybende læring ved hjælp af augmented og virtual reality, kan alle spille en rolle i resultatforbedringen, mens cloudbaserede kommunikations- og visualiseringsplatforme vil være grundlæggende for de fleste værktøjer.

Teknologi kan dog ikke alene sikre diverse arbejdspladser. Det kræver en integreret strategi, der blander nye teknologiske værktøjer med menneskelige tilgange til ledelse af arbejdsstyrken, der fokuserer på medarbejderes oplevelse, formål og tilhørighed. For at få succes er virksomheder nødt til at gøre brug af mangfoldighed, retfærdighed og inklusion som centrale organisatoriske styrker.

Store fordele at hente
For ud over, at det at gøre arbejdspladsen inkluderende er ”det rigtige at gøre”, tyder forskning på, at øget mangfoldighed, retfærdighed og inklusion medbringer en række fordele for virksomhederne.

Toolkittet citerer forskning, der antyder, at velstyrede diversitetsprægede teams performer signifikant bedre end homogene teams over tid, på tværs af lønsomhed, innovation, beslutningstagning og medarbejderengagement.

Omvendt er det mindre sandsynligt, at virksomheder, der falder bag deres konkurrenter i mangfoldighed, egenkapital og inkludering, opnår rentabilitet over gennemsnittet.

”Succesrige organisationer er drevet af deres forskellige medarbejderes forskellige meninger, færdigheder og livserfaringer. At sikre racerretfærdighed, ligestilling mellem kønnene, inklusion af handicap, LGBTQ-ligestilling og inkludering af alle former for menneskelig mangfoldighed skal være 'the new normal' på arbejdspladsen, og det er klart, at teknologi kan bruges til at hjælpe med hurtigt at gøre dette til virkelighed”, siger Saadia Zahidi, administrerende direktør, World Economic Forum.

Læs også: Større kønsdiversitet kræver nyt fokus hos topledelsen

At opnå mangfoldighed, egenkapital og inkludering begynder med den øverste ledelse. Ledere er nødt til at fokusere deres organisations indsats omkring tre hovedområder, fra talentsourcing og udvælgelse til organisatorisk analyse og overvågning til medarbejderes oplevelse, belønning og udvikling.

- SMF

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere