Concito efterlyser helhedstænkning: Planetære grænser bør ind i klimapolitikken

Danmarks klimapolitik risikerer at svække biodiversitet og miljø, hvis den ikke tænkes bredere. Ifølge Concito bør de planetære grænser integreres i politikudviklingen for at sikre en bæredygtig fremtid.

06.03.2025

CSR.dk

Den globale klimakrise kan ikke længere betragtes isoleret. Ud over stigende temperaturer står verden også over for biodiversitetstab, ressourceknaphed og ødelæggelse af økosystemer. 

For Peter Andreas Norn, programchef i Concito, er det derfor afgørende, at en bæredygtig klimapolitik skal bygge på en forståelse af, at jordens systemer er forbundne, og at menneskelig aktivitet har absolutte grænser, som ikke kan overskrides uden alvorlige konsekvenser.

Risikoen ved at ignorere sammenhængene klima-, biodiversitets- og miljøkriserne er, at det kan komme til at underminere klimaindsatsen.

At tænke kriserne sammen vil ifølge Concito bidrage til mere effektive og langsigtede klimapolitiske løsninger og samtidig sikre, at klimapolitikken ikke løser klimaproblemerne på bekostning af miljø og biodiversitet. 

Jorden ude af balance

De planetære grænser er en videnskabelig model, der definerer ni kritiske processer, der til sammen opretholder et stabilt og modstandsdygtigt jordsystem. Menneskelig aktivitet presser i stigende grad disse processer, hvilket kan bringe systemet ud af balance.

Et eksempel er skovrejsning. Den grønne trepartsaftale sigter mod at øge CO2-fangsten gennem skovplantning, men hvis skovene ikke samtidig understøtter biodiversiteten, kan det føre til ubalance i økosystemerne. Derfor bør skovrejsning ske som store, sammenhængende naturområder, hvor naturen prioriteres højt.

En stærkere kobling mellem klima- og biodiversitetspolitik kan eksempelvis sikres gennem et fælles afrapporteringssystem. Ifølge Concito bør Klimarådet og Biodiversitetsrådet løbende rapportere til Folketinget om udviklingen på begge områder. Det vil give politikerne et bedre beslutningsgrundlag og sikre, at fremtidige løsninger er helhedsorienterede.

Danmark har en historisk rolle som foregangsland inden for klima og bæredygtighed. Ved at sætte en ny standard for, hvordan klimapolitik kan designes i respekt for de planetære grænser, kan vi igen gå forrest i den globale grønne omstilling på alle fronter.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

14.04.2025CSR.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

14.04.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vigtigheden af bevægelse på arbejdspladsen

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

10.04.2025CSR.dk

Det dyre Danmark: Elektrificering er gået i stå

09.04.2025CSR.dk

ESG-opgør i Danmark: Amerikansk tendens kan sprede sig

09.04.2025MäRK

Sponseret

B Corps nye standarder - få overblikket her

08.04.2025CSR.dk

Post-vækst-bølgen rammer danske virksomheder

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online