Det halter stadig med ligestilling i Danmark

Hver fjerde dansker mener ifølge ny undersøgelse fortsat, at der mangler ligestilling mellem kønnene på arbejdspladserne. Lønforskelle og barselsregler er de to største årsager, mener ekspert.

Det går ikke så godt med ligestillingen i Danmark, som det kunne, mener 25 procent i en rundspørge..

13.10.2015

CSR.dk

I en frisk rundspørge foretaget af analysevirksomheden Wilke for Avisen.dk blandt godt 1000 repræsentativt udvalgte danskere, svarer 25 procent af de adspurgte, at ligestilling på arbejdspladserne i Danmark fortsat er mangelfuld, trods årtiers kamp på området.

Læs også: Man må godt gøre forskel på mænd og kvinder – men hvornår?

Ironisk nok er der ganske stor forskel mellem kønnenes svar i undersøgelsen, for mens kun 16 procent af mændene svarer nej til spørgsmålet om, hvorvidt vi har ligestilling på arbejdsmarkedet, så lander den tilsvarende procent hos kvinderne på lidt over 34.

Institut for Menneskerettigheder følger indgående med i udviklingen på området, og her er man ikke overraskede over svarene. Især to faktorer får ’skylden’ for den manglende lighed.

”"Vi har stadig 'uligeløn' i Danmark. Både når vi kigger på de absolutte tal - altså hvor meget tjener mænd generelt i forhold til kvinder - men også når man tager højde for uddannelse og erfaring. Her ser vi stadig en lønforskel på fire til syv procent. Den er uforklarlig, hvilket vil sige, at det bunder i diskrimination",” siger teamleder for køn og ligebehandling, Ask Hesby Krog,

Ud over lønforskellene peger Ask Hesby Krog på de skæve barselsregler som en anden central årsag til det ulige arbejdsmarked.

”"Mænd og kvinder har forskellige rettigheder og er underlagt forskellige overenskomster, da mange flere mænd end kvinder arbejder i det private. Derfor tager kvinder samlet set 90 procent af barselsorloven",” forklarer han.

Også traditionelle forskelle
Udlægningen omkring decideret diskrimination deler man dog ikke nødvendigvis hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der i stedet peger på mere traditionsbundne distinktioner.

”"Hvis mænd og kvinder ikke har lige løn, er det fordi de træffer nogle forskellige valg i livet. Det er sjældent, en mand og en kvinde besidder fuldstændig det samme job og har fuldstændig samme kvalifikationer, erfaring og ageren. Hvis det fandtes, skulle de to selvfølgelig have samme løn",” siger chefkonsulent i DA, Lise Bardenfleth, til Avisen.dk.

Mens mishaget med ligestillingen på arbejdsmarkedet altså er ganske udtalt, så ser det bedre ud inden for hjemmets fire vægge, hvor knap 85 procent af de adspurgte er tilfredse med tingenes tilstand.

Læs også: Det skader karrieren at få børn

På sidste års globale ligestillingsindeks fra World Economic Forum ligger Danmark på en femteplads ud af 142 rangerede lande. I et mere lokalt perspektiv er placeringen dog knap så imponerende, idet resten af den rent nordiske top fem udgøres af (fra toppen) Island, Finland, Norge og Sverige.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online