Det halter stadig med ligestilling i Danmark
Hver fjerde dansker mener ifølge ny undersøgelse fortsat, at der mangler ligestilling mellem kønnene på arbejdspladserne. Lønforskelle og barselsregler er de to største årsager, mener ekspert.
I en frisk rundspørge foretaget af analysevirksomheden Wilke for Avisen.dk blandt godt 1000 repræsentativt udvalgte danskere, svarer 25 procent af de adspurgte, at ligestilling på arbejdspladserne i Danmark fortsat er mangelfuld, trods årtiers kamp på området.
Læs også: Man må godt gøre forskel på mænd og kvinder men hvornår?
Ironisk nok er der ganske stor forskel mellem kønnenes svar i undersøgelsen, for mens kun 16 procent af mændene svarer nej til spørgsmålet om, hvorvidt vi har ligestilling på arbejdsmarkedet, så lander den tilsvarende procent hos kvinderne på lidt over 34.
Institut for Menneskerettigheder følger indgående med i udviklingen på området, og her er man ikke overraskede over svarene. Især to faktorer får skylden for den manglende lighed.
"Vi har stadig 'uligeløn' i Danmark. Både når vi kigger på de absolutte tal - altså hvor meget tjener mænd generelt i forhold til kvinder - men også når man tager højde for uddannelse og erfaring. Her ser vi stadig en lønforskel på fire til syv procent. Den er uforklarlig, hvilket vil sige, at det bunder i diskrimination", siger teamleder for køn og ligebehandling, Ask Hesby Krog,
Ud over lønforskellene peger Ask Hesby Krog på de skæve barselsregler som en anden central årsag til det ulige arbejdsmarked.
"Mænd og kvinder har forskellige rettigheder og er underlagt forskellige overenskomster, da mange flere mænd end kvinder arbejder i det private. Derfor tager kvinder samlet set 90 procent af barselsorloven", forklarer han.
Også traditionelle forskelle
Udlægningen omkring decideret diskrimination deler man dog ikke nødvendigvis hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der i stedet peger på mere traditionsbundne distinktioner.
"Hvis mænd og kvinder ikke har lige løn, er det fordi de træffer nogle forskellige valg i livet. Det er sjældent, en mand og en kvinde besidder fuldstændig det samme job og har fuldstændig samme kvalifikationer, erfaring og ageren. Hvis det fandtes, skulle de to selvfølgelig have samme løn", siger chefkonsulent i DA, Lise Bardenfleth, til Avisen.dk.
Mens mishaget med ligestillingen på arbejdsmarkedet altså er ganske udtalt, så ser det bedre ud inden for hjemmets fire vægge, hvor knap 85 procent af de adspurgte er tilfredse med tingenes tilstand.
Læs også: Det skader karrieren at få børn
På sidste års globale ligestillingsindeks fra World Economic Forum ligger Danmark på en femteplads ud af 142 rangerede lande. I et mere lokalt perspektiv er placeringen dog knap så imponerende, idet resten af den rent nordiske top fem udgøres af (fra toppen) Island, Finland, Norge og Sverige.
-AK