Fransk lov mod madspild fra butikker vedtaget
Parlamentet i Frankrig har enstemmigt vedtaget en lov, der forbyder de store supermarkeder at kassere madvarer, der nærmer sig sidste salgsdato. I stedet skal de doneres til velgørenhed.
Som det første land i verden har Frankrig vedtaget en lov, der slet og ret forbyder landets største supermarkeder at smide spiselig mad ud, selvom det nærmer sig sidste salgsdato. I stedet skal de forskellige madvarer doneres til velgørende organisationer. Det skriver The Guardian.
Læs også: Ny koalition mod madspild
Den nye lov, der gik enstemmigt igennem det franske parlament i sidste uge, er et resultat af et længere lobbyarbejde startet af en parisisk lokalpolitiker, Arash Derambarsh, og støttet af franske forbrugere og græsrodsorganisationer involveret i kampen mod madspild. De håber nu at kunne presse EU til at vedtage lignende lovgivning på vegne af unionens medlemsstater.
Loven forbyder også supermarkederne med vilje at ødelægge ellers brugbare madvarer ved at overhælde dem med blegemiddel, sådan som det er blevet normal praksis over de seneste år, specielt i takt med, at ’skralder’-bevægelsen har vundet frem.
Konkret bliver butikschefer i supermarkeder på over 400 m2 nu pålagt at underskrive en donationskontrakt med en eller flere lokale velgørende organisationer, der kan aftage de tiloversblevne varer. Konsekvensen ved ikke at skrive under kan blive bøder på op til €75.000 (knap 560.000 kr.) eller fængselsstraffe på op mod to år.
”Bør tænkes igennem i dansk perspektiv”
Adskillige franske fødevarebanker har hilst loven velkommen og vil nu gå i gang med at organisere de mange ekstra frivillige og de øgede logistiske krav (lastbiler, vare- og kølehuse etc.), der skal til for at håndtere den forventede store stigning i donationer. Indtil nu har bankerne modtaget i omegnen af 35.000 ton mad fra de franske supermarkeder, og selv en mindre vækst i denne mængde vil betyde millioner flere måltider til uddeling årligt.
Netop dette aspekt for dog den danske madspildsaktivist Selina Juul til mane til besindighed i forhold til en eventuel dansk udgave af den franske lov. Om forbuddet skriver hun således på sin blog at det ”… lige skal tænkes grundigt igennem, hvis det overhovedet skal implementeres herhjemme i Danmark, da vi ikke har infrastruktur til at gribe al dette madspild og videreformilde det til for eks. hjemløse. Hjælpeorganisationer vil risikere at blive gjort til “skraldespande” for madspild.”
Videre kalder hun denne type lovgivning for ”symptombehandling” og advokerer i stedet for ”En fælles retning, som kigger på både ressourceeffektivisering og vækst.” Grundlæggende handler det ifølge Selina Juul snarere om ’snusfornuft’ og ”mad med respekt”.
På det industrielle niveau åbner den nye fransk lovgivning i øvrigt op for, at fremstillingsvirksomhederne nemmere kan donere mad direkte fra fabrikkerne til NGO’er etc., hvilket tidligere har været en lang, omstændelig proces på grund af brandinghensyn.
Læs også: Ny lov skal mindske madspild i Frankrig
I Frankrig går 7,1 mio. ton mad årligt til spilde, hvoraf forbrugerne tegner sig for to tredjedele og 15 procent er fra restauranterne, mens ”kun” 11 procent kommer fra butikkerne. En rapport viste sidste år, at et tilsvarende spild fra de britiske husholdninger medførte et øget CO2-udslip på 17 mio. ton.