Kaffen er stadig bitter
En ny rapport fra Danwatch undersøger Guatemalas kaffeindustri og afslører alvorlige problemer med ulovligt børnearbejde og tvangsarbejde. DIEH er klar med anbefalinger til handling.
I marts i år offentliggjorde medie- og researchcenteret Danwatch en rapport, der under titlen ’Bitter Kaffe’ undersøgte forholdene for arbejderne i Brasiliens kaffeindustri; forhold der ifølge undersøgelsen bød på både gældsslaveri, børnearbejde, livsfarlige pesticider, manglende beskyttelsesudstyr og fravær af arbejdskontrakter.
Læs også: Kaffen skal være grøn: fem initiativer til bæredygtig kaffe
Nu er organisationen så klar med opfølgeren, passende betitlet ’Bitter Kaffe II’, hvor man har rettet fokus mod Guatemala i Mellemamerika. Men selvom landet er et andet – og noget mindre – end Brasilien, så er problemerne langt henad vejen de samme.
”Undersøgelsen viser bl.a., at ulovligt børnearbejde og tegn på tvangsarbejde er udbredt, samt at arbejdere og fagforeningsmedarbejdere, som forsøger at sikre kaffearbejderes rettigheder, risikerer at blive fyret eller udsat for trusler og vold,” som det hedder i rapportens indledning.
Danwatch har selv besøgt en stribe plantager i landet, der er blandt verdens 10 største eksportører på området og producerer noget af verdens bedste kaffe til forbrugere i bl.a. Danmark, det øvrige Europa og USA. Men selvom kaffen her ofte sælges som et luksusprodukt, så er det altså ikke noget, der smitter af på produktionsforholdene i landet, der fra oktober 2015 til juli i år eksporterede ca. 150.000 ton kaffe, ifølge tal fra den internationale kaffeorganisation, ICO.
Ingen overraskelser
At forholdene er som Danwatch dokumenterer i sin undersøgelse, kommer dog ikke bag på direktør for Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH), Mette Boye.
”Der er ingen overraskelser i det, Danwatch præsenterer; alle i industrien kender til de her forhold, men det er et utrolig komplekst område, som i den grad kalder på løsninger i fællesskab, hvor så mange parter som muligt bliver inddraget. Derfor er det selvfølgelig rigtig godt, at der kommer noget opmærksomhed omkring udfordringen på den her måde”, siger hun.
På den baggrund ønsker DIEH at give sit bidrag til, at der kan ske en forbedring af de forhold, Danwatch omtaler. Derfor samlede organisationen i juni nøgleinteressenter fra den danske branche, herunder BKI foods A/S, Peter Larsen Kaffe, Fairtrade og Farm Mountain, til en rundbordssamtale om produktionsforholdene i kaffeindustrien, med udgangspunkt i Danwatchs marts-rapport.
I sidste uge udgav DIEH så et sammendrag af de forslag til forbedringer, de forskellige aktører diskuterede ved samtalerne. Forslagene kan ses som et eksempel på den tendens, DIEH generelt ser i sektoren.
Læs også: Google donerer til dansk supply chain-projekt
”Der foregår nogle rigtig spændende ting i branchen, eksempelvis i form af det lokale kafferisteri, Coop har etableret i Kenya. Vi ser også, hvordan Aldi og flere andre af de store discountkæder er begyndt at tage mere ansvar for, hvordan deres produkter bliver fremstillet. Der bestemt er meget arbejde at gøre endnu, men der sker noget, og det er meget positivt”, siger Mette Boye.
-AK