Kystnære vindmølleparker går en usikker fremtid i møde
Regeringens 2025-plan lægger op til afskaffelsen af flere grønne projekter. Et af dem er de 350 megawatt kystnære vindmølleparker, der ellers lige har haft deadline for byggebud hos Energistyrelsen.
Grønne besparelser i 2025-planen
Regeringen har i alt fundet grønne besparelser for 7,2 milliarder kroner. De skal tages fra følgende projekter:
- Aflysning af udbud af kystnære havvindmøller (3.290 mio. kr.)
- Prisloft på bud for havmølleparken Kriegers Flak (1.150 mio. kr.)
- Lavere balanceringsgodtgørelse til landvindmøller (270 mio. kr.)
- Intet genudbud af kystnære forsøgsmøller, 22MW (250 mio. kr.)
- Afskaffelse af grøn ordning for vindmøller (80 mio. kr.)
- Puljen til VE til proces bortfalder (2.070 mio. kr.)
- Lavere tilskud til industriel kraftvarme (120 mio. kr.)
Kilde: DR Nyheder
”Helhedsplan – for et stærkere Danmark”. Sådan lyder titlen på regeringens 2025-plan, der for snart en uge siden blev præsenteret for den danske befolkning.
Den langsigtede, økonomiske plan har efterfølgende ikke ligefrem fået rosende ord for dens grønne tiltag. Tværtimod. Planen lægger op til afskaffelsen af en række initiativer og projekter, der ellers var sat i søen for at styrke Danmarks grønne omstilling, skriver DR.
Det gælder blandt andet udbuddet af de kystnære havvindmølleparker, der ellers havde deadline for virksomheders endelige byggebud den 1. september - to dage efter helhedsplanens offentliggørelse.
2025-plan kan skabe usikre investorer
Den grønne nedprioritering bekymrer Christian Ibsen, direktør i den grønne tænketank Concito.
”Man sender både signaler om, at den grønne omstilling ikke spiller den store rolle i at bygge et stærkt Danmark frem mod 2025, og man aflyser samtidig konkrete projekter, som investorer i disse dage sidder og byder på”, siger han til DR og fortsætter:
”Vi risikerer på den måde, at investorerne og virksomheder begynder at være bekymret for Danmarks ambitioner på klima og grøn energi. Det vil være både dyrt og uklogt for den grønne omstilling”.
Læs også: København vinker endegyldigt farvel til kul
Dansk Industri forholder sig ligeså skeptiske, når det kommer regeringens plan om at droppe udbuddet af de kystnære havvindmøller. De miljøvenlige parker var nemlig en del af energiforliget fra 2012, og blev vedtaget af alle Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance.
”Vi bakker op om energiaftalen fra 2012, og her indgår udbuddet af de her 350 megawatt kystnære vindmølleparker”, siger Troels Ranis, underdirektør i Dansk Industri og ansvarlig for energipolitik. Han tilføjer:
”Man skal kunne regne med den aftale, der politisk er indgået”.
Læs også: Nyt samarbejde kobler elbiler på elnettet
Energistyrelsen vil ikke oplyse over for DR, hvor mange bud de har modtaget, eller hvad der nu kommer til at ske med virksomhedernes bud.
-CHM