01.08.2017 | Klima, miljø og energi
Nyt samarbejde skal sikre bæredygtig produktion af rejer i Vietnam
Ved at etablere kooperativer mellem familieejede opdræt i Vietnam vil WWF Verdensnaturfonden i et nyt samarbejde med Northcoast Seafoods DK sikre en bæredygtig produktion af rejer.
Med en etablering af kooperativer bliver det nemmere for de vietnamesiske rejeopdrættere at opnå en ASC-certificering. Det er både godt for naturen og for deres indtjening. Arkivfoto.
For nylig kunne WWF Verdensnaturfonden lancere et nyt samarbejde med den danske importør af rejer fra Vietnam Northcoast Seafoods DK.
Ved at etablere såkaldte kooperativer mellem familieejede opdræt i Vietnam, er det deres hensigt, at flere små reje-opdrættere kan få en mere bæredygtig produktion af rejer, skriver Globalnyt.
Læs også: Klimapartnerskab sparer CO2 og milliarder af kroner
Med en etablering af kooperativerne bevæger de små reje-opdrættere sig imod at opnå en ASC-certificering, der giver mulighed for at sælge varer til nye markeder og til en højere pris.
Samtidig bliver opdrætternes produktion mere skånsom overfor naturen, da der bliver udledt mindre forurenende spildevand, ligesom rejeopdrætternes risici for at miste deres høst i relation til sygdomsudbrud og klimaforandringer mindskes.
Behov for finansiering
I Vietnam er lokale myndigheder og civilsamfundsorganisationer i øjeblikket ved at implementere WWF’s model, men der er brug for mere finansiering, for at man kan få det hele til at gå op i en højere enhed:
”Via vores partnerskab højner vi fattige familiers leveforhold, imens vi fremmer mere bæredygtig produktion og tager vare på naturens ressourcer", siger Jacob Fjalland, der er international programchef i WWF Verdensnaturfonden, til Globalnyt.dk og fortsætter:
"Vi er gået sammen om en ny finaniseringsmodel, hvor Norhcoast Seafoods DK er med til at muliggøre, at flere fattige reje-bønder får mulighed for at opnå en ASC-certificering”.
Læs også: Lego udvider partnerskab med WWF
Bæredygtighed prioriteres i højere grad
Også hos Northcoast Seafoods DK er man glade for, at bæredygtighed i stigende grad fylder mere hos forbrugerne, hvorfor det også er en tendens, man ønsker at fremme:
”For os handler det også om at sikre vores forretning på sigt. Derfor går vi nu skridtet videre, fra at føre en ansvarlig indkøbspolitik, til aktivt at tage ansvar for den grønne omstilling af rejeproduktionen blandt de små producenter i Vietnam”, siger Nicolai Møller Karlshøj, der er adm. direktør, til Globalnyt.dk og fortsætter:
”Ved at dele udgifterne forbundet med ASC-certificering ud på hele varekæden gør vi det muligt for små-producenterne at blive certificeret til gavn for dem selv, miljøet samt bæredygtigheden af vores forretning – det skulle gerne blive et såkaldt ’win-win-win’.
Læs også: Carlsberg og WWF går sammen i kampen for rent drikkevand
Ud over at give familierne mere sikkerhed og bedre levevilkår har etableringen af kooperativerne også medført, at flere kvinder har fået en større styrket position i familien og i et erhverv som traditionelt set er meget mandsdomineret, skriver Globalnyt.dk.
- EL
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.