27.04.2020  |  Samfund

Realdania vil give økonomisk støtte i kølvandet på COVID-19

Med 175 mio. kroner vil Realdania bidrage til indsatser, der skal hjælpe med at afbøde virkningerne af coronakrisen. Indsatsen skal understøtte en bæredygtig udvikling i byggeriet og samtidig hjælpe udfordrede projekter, der tidligere har modtaget støtte fra foreningen.

Realdania ønsker med et tilskud på 175 mio. kroner, at der kan holdes mest muligt fokus på bæredygtighed i forhold til de samfundsinvesteringer, der forventes at finde sted som følge af coronakrisen. 

En del af målet er at give relevant inspiration, værktøjer og konkret hjælp, så kommuner og andre, der skal i gang med at bygge og renovere, kan skrue op for bæredygtighed, klimaindsats og implementeringen af verdensmålene i nogle formentlig stramme anlægsbudgetter. Realdania støtter dette arbejde med en pulje på 115 mio. kr. 

Læs også: Partnerskab vil støtte corona-projekter

”Byggeriet bliver helt sikkert en del af løsningen i forhold samfundsøkonomien, og sektoren spiller samtidig en nøglerolle i forhold til at nå de klimamål, vi har sat os i Danmark. Der er derfor et åbent vindue, som vi gerne vil bidrage til, at vi kan udnytte ved at tænke de to ting sammen. På den måde gavner byggesagerne både beskæftigelse, samfundsøkonomi og den grønne omstilling”, siger administrerende direktør i Realdania, Jesper Nygård.

Der skal fokuseres på bæredygtighed
Den særlige bæredygtighedsindsats har som mål at bidrage til, at samfundet – trods de presserende økonomiske udfordringer – stadig kan have fokus på klimaproblemerne, hvor det byggede miljø skal være en vigtig del af løsningen. 

Fakta om Realdanias COVID-19-indsats

Sammen om bæredygtighed”: Understøttelse af bæredygtighed i byggeriet i forbindelse med kommende investeringer i nybyggeri og renovering. Dertil kommer en klimapulje til projekter, hvor Realdania allerede er involveret. Der er afsat 115 mio. kroner til denne indsats, der vil blive sat i gang i dialog med relevante aktører.

Kom videre”: Støtte til igangværende projekter og afsluttede projekter, hvor Realdania og projektet fortsat har en gensidig forpligtelse. Kun projekter, der tidligere har fået støtte fra Realdania, kan søge. Det er endvidere et krav, at man – hvis muligt – har benyttet sig af statens hjælpepakker, og at man på trods af dette fortsat kan dokumentere økonomiske udfordringer, som kan begrundes i coronakrisen. Der er afsat 50 mio. kroner til denne indsats.

Byd indenfor”: Støtte til arrangementer og aktiviteter i kultur- og oplevelsesinstitutioner på det tidspunkt, hvor de igen bliver mulige at afholde. Det er et krav, at institutionen tidligere har modtaget støtte fra Realdania. Ansøgningsrunden afventer anbefalinger fra sundhedsmyndighederne og bliver sandsynligvis først sat i gang efter sommeren. Her er der afsat 10 mio. kroner.

Støtten vil blandt andet omfatte bidrag til rådgivning og kvalitetsforbedring, stimulering til implementeringen af den frivillige bæredygtighedsklasse og et tværgående vidensspor i byggebranchen, der skal bidrage til, at aktørerne gennem hurtige processer kan træffe kvalificerede valg. Dertil kommer en klimapulje til projekter, hvor Realdania allerede er involveret. 

”De store investeringer i byggeriet, der skal bidrage til at skubbe hjulene i gang igen, vil komme fra andre end os. Men vi kan bygge oven på og bidrage til, at viden, erfaringer, værktøjer og ideer bliver udviklet og delt på tværs i byggesektoren. Vi er inspireret af FN-tilgangen ’Building Back Better’, hvor man i kølvandet på f.eks. naturkatastrofer og pandemier har en ambition om at udvikle og genopbygge samfund på en ny, mere holistisk og mere holdbar måde”, siger Jesper Nygård og fortsætter:

”Realdania arbejder for livskvalitet og med et meget bredt og helhedsorienteret bæredygtigheds-begreb, hvor økonomisk, social, kulturel og miljømæssig bæredygtighed er hinandens forudsætninger. Lige nu står vi i en situation, hvor samfundsøkonomien er udfordret, men hvor det samtidig er helt afgørende fortsat at have fokus på de presserende klimaudfordringer – og hvor de to ting er nødt til at gå hånd i hånd, så vi samlet set får mest mulig værdi og bæredygtighed for pengene bredt i samfundet”.

Læs også: Grundfos igangsætter produktion af værnemidler

Den anden del af Realdanias indsats for 175 millioner skal hjælpe projekter, der tidligere har fået filantropisk støtte fra foreningen, og som nu mærker alvorlige økonomiske konsekvenser i forbindelse med den nuværende situation. Gennem en pulje, der står på skuldrene af statens hjælpepakker, skal en række udfordrede projekter kunne understøttes - udfordringerne kan være alt fra aflysninger til forsinkelser og problemer med finansiering.

- HCL

Denne artikel er en del af temaet I fokus: coronakrisen

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere