16.02.2017  |  Klima, miljø og energi

Sverige som verdens klimaduks: Klar med historisk klimareform

Den svenske regering har skrevet under på et forslag om en ny og ambitiøs klimapolitisk ramme for Sverige, der bl.a. skal gøre landet fri for fossile brændstoffer i år 2045.

Sverige har fremlagt forslag om ny, ambitiøs klimalovgivning. De grønne ambitioner består både af nye klimamål, en klimalov og et klimapolitisk råd, der sætter Sverige helt i top på klimafronten.

Læs også: Forskere og virksomheder: Energisystemet skal redesignes

”Klimaloven er historisk og indebærer et epokeskifte for Sverige. Præcis som vi skal have orden i finanspolitikken, skal vi også have orden i klimapolitikken”, sagde Sveriges statsminister, Stefan Löfven, på et pressemøde tidligere på måneden.

”Det her er den vigtigste reform, som vores generations politikere kommer til at lave for Sveriges unge, vores børn og børnebørn. Sverige skal blive et af verdens første fossilfri velfærdslande”, understregede han.

Og netop når det gælder om at blive fossilfri, overhaler Sverige da også sin klimaglade nabo; Danmark. Mens den danske regering vil gøre Danmark fri for fossile brændstoffer i år 2050, er svenskernes mål allerede at være det fem år tidligere, i år 2045.

Bred opbakning
Forslaget har mødt bred opbakning i Riksdagen. Så bred at alle de svenske partier støtter op om den nye klimalov, med undtagelse af Sverigedemokraterne. Derfor forventes det også at blive endeligt vedtaget, når det bliver fremlagt som lovforslag i Riksdagen til marts. Og det glæder den svenske klimaminister, Isabella Lövin:

”At en stor del af Riksdagen står bag lovforslaget giver bæredygtighed og stabilitet, og det er præcis, hvad klimapolitikken behøver. Omstillingen giver store muligheder i form af jobs, bedre sundhed og konkurrencekraft”, siger Isabella Lövin, der ud over klimaet også er minister for internationalt samarbejde.

Læs også: EU klar til at hæve priserne på CO2-udslip

Regeringen har foreslået, at klimaloven, hvis den bliver vedtaget til foråret, skal træde i kraft fra den 1. januar 2018.

Læs regeringens faktablad om den nye klimareform her.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere