Tre vindere af EU’s miljøpriser 2016
I går blev de tre danske vindere af EU’s miljøpris 2016 præmieret. Både rensning af spildevand, cirkulær bæredygtighed i byggeri og materialegenanvendelse i produktion blev hyldet.
Ingeniørforeningen IDAs hus i København lagde kongressal til, da netop IDA i samarbejde med Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet uddelte EU’s miljøpris 2016. EU-Kommissionen har kørt konkurrencen siden 1987 med det formål ”at anerkende og fremme projekter, der bidrager ekstraordinært til bæredygtig udvikling”, som det hedder i oplægget.
I år blev der udnævnt tre danske vindere, der repræsenterer tre ganske forskellige felter, men alle tre med fokus på de fire områder, der udgør bedømmelseskriterierne i konkurrencen: innovation, miljømæssig gevinst, konkurrencedygtighed og hensyn til biodiversitet og bæredygtighed.
Priserne blev præsenteret af prodekan på Aarhus Universitet, Kurt Nielsen, der i sin åbningstale lagde vægt på den meget ”reelle innovation” alle tre vindere i hans øjne er eksempler på, fordi de har vist ”en ny idé, der både er brugbar og kan omsættes til et holdbart projekt ude i virkeligheden”. Derudover roste han som repræsentant for forskerstanden det samarbejde mellem virksomheder og den akademiske verden, projekterne også omfatter.
De tre vindere
Den første vinder på scenen var virksomheden Aquarden Technologies, der fremstiller anlæg til rensning af industrielt spildevand. Gennem en proces kaldet SCWO (Super Critical Water Oxidation) kan anlægget, der hedder Waterox, destruere de miljøfremmede og giftige stoffer i spildevandet ved at udsætte det for meget høje temperaturer og højt tryk, og dermed mindske forurening fra eksempelvis kemisk eller farmaceutisk industri.
Næste vinder var konceptet Green Solution House på Bornholm, der er et bæredygtigt hotel- og konferencecenter, der er opført og renoveret med fokus på genanvendelse af materialer, vedvarende energi og ressourceeffektivitet og dermed fungerer som showcase for moderne, cirkulært byggeri. Specielt renoveringsdelen af projektet, der udført i samarbejde med GXN Arkitekter, tiltrak sig opmærksomhed fra bedømmelsesudvalget, der roste det for ikke alene at være miljømæssigt ansvarlig, men også økonomisk konkurrencedygtig.
Endelig blev virksomheden Troldtekt tildelt en miljøpris for udviklingen af et komplet retursystem for byggeaffald i forbindelse med deres produktion af akustikplader i træ og cement. Konceptet reducerer mængden af byggeaffald markant, fordi 92 procent af produkterne er fremstillet af miljøcertificerede materialer gennem Cradle to Cradle. Samtidig bliver produktionen gennemført ved hjælp af 100 procent vedvarende energi.
Læs også: Fremgang for Carlsbergs bæredygtighedsmål
Alle tre vindere går videre i konkurrencen om at vinde i den samlede European Business Awards for the Environment-konkurrence, hvor trofæerne bliver uddelt ved en ceremoni i Estlands hovedstad Tallinn i oktober.