Tre vindere i konkurrence om cirkulært byggeri

Realdania har kåret tre vindere af innovationskonkurrencen Circular Construction Challenge, der skal understøtte nye løsninger, som kan omdanne affald fra et restprodukt til en ressource i byggeriet. Både træ, tegl og svampe er i spil.

Byggeaffald fra eksempelvis nedrivningsprojekter skal genanvendes i langt højere grad i fremtiden, mener Realdania, hvilket de tre vindere af Circular Construction Challenge da også har fokus på..

13.02.2019

CSR.dk

Fremtidens byggebranche skal forholde sig til ressourceknaphed på et helt andet niveau end i dag, og derfor skal affald integreres som nye materialer i stedet for at gå til spilde. Ressourcekredsløbet skal med andre ord lukkes og gøres cirkulært.

Læs også: Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier

De tre vindere

Gentræ (Golder Associates, Solum og STARK)
Et system, hvor træ fra midlertidige konstruktioner på byggepladser bliver indsamlet, renset hos Solum og videresolgt til samme formål via byggemarkedet STARK. Det løser et logistisk problem ift. både håndtering og transport af affald på byggepladser. Holdet har allerede fem store entreprenører med, der vil give adgang til indsamling af affald på deres byggepladser. Løsningen kan skaleres og udvides til at omfatte andre materialer, eks. plast eller gips, og andre steder med midlertidige konstruktioner, eks. festivaler. 

”At vinde Circular Construction Challenge giver os muligheden for, i de kommende 6 måneder, at udføre en grundig analyse af hele den cirkulære værdikæde, med det formål at designe den optimale miljømæssige, sociale og økonomiske løsning for introduktion af Gentræ, og på sigt andre genbrugsmaterialer i byggemarkeder”, siger projektleder hos Golder Associates, Maria Ekblad.

From Waste to Biomaterial (Søren Jensen rådgivende ingeniører)
Et nyt bæredygtigt byggemateriale, til eksempelvis akustikplader og isolering, fremskabt ved at gro svampesporer i affaldsstrømme - og dermed erstatte eksisterende miljøbelastende byggematerialer. Holdet er pt. i gang med forsøg med forskellige prototyper. Otte universiteter, også anerkendte internationale institutioner, der forsker inden for feltet, har allerede tilkendegivet interesse for løsningen.

"Med Circular Construction Challenge skaber vi ikke bare proof-of-concept og tekniske data om affald og mycelium-baserede materialer. Det er også begyndelsen til en dybdegående platform for videndeling og produktudvikling”, siger energi- og indeklimaingeniør, Jon Wedersøe Strunge. 

Reskur (Krydsrum Arkitekter)
Reskur er et byggesystem til skure (fx opbevaring af cykler, affaldssorteringer eller kontorartikler), der er fremstillet af genbrugt træ og tegl fra tagrenoverings-affald. Holdet har allerede indgået aftale med Lejerbo om at levere skure til nye byggerier. Materialerne sikrer en lang levetid for skurene.

”At vinde Circular Construction Challenge giver os en afgørende mulighed for hurtigt at kunne hjælpe helt almindelige ejendomsejere i Danmark med en bæredygtig omstilling. Med ReSkur viser vi en direkte vej for genbrug af kvalitetsmaterialer i byggeriet, og samtidig med en løsning, der vil revolutionere skurbranchen i Danmark”, lyder det fra partner og adm. direktør, Niels Jakubiak Andersen.

Det mener i hvert fald Realdania, der på den baggrund har søsat innovationskonkurrencen Circular Construction Challenge, ’hvor danske virksomheder sammen med innovatører fra hele verden har konkurreret om at opfinde løsninger, der genanvender affald til byggeriet’, som det hedder.

I sidste uge blev de seks finalister så barberet ned til tre vindere af konkurrencen, der hver kan se frem til 1 million kroner og et innovationsforløb, der sikrer, at løsningerne bliver udviklet, testet og konkretiseret i fysiske prototyper. De kommer ganske vidt omkring:

Svampesporer dyrket i affald, der kan udvikles til isolering, akustikplader eller konstruktionsmaterialer; renset affaldstræ fra byggepladser til salg i byggemarkeder, og et byggesystem til skure af affald fra tagrenovering.

“Verden kalder på nye løsninger. Mængden af byggeri stiger voldsomt de næste årtier, så der skal nye cirkulære metoder til for at imødekomme de massive udfordringer, der allerede er og i endnu højere grad bliver med affald og ressourceforbrug", siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk, og fortsætter:

"Derfor er der et stort behov for at understøtte udviklingen og fremme innovation og nytænkning. Her er danske virksomheder internationalt med helt fremme, og vi håber med konkurrencen at styrke de allerbedste ideer, så endnu flere af de nye løsninger kommer fra Danmark."

Hvert år produceres 1,3 milliarder tons affald på verdensplan, hvoraf halvdelen kommer fra byggeriet, og når der samtidig skal bygges lige så meget nyt i verden de kommende 30 år, som der er bygninger på kloden i dag, er der behov for en omstilling til nye cirkulære løsninger og systemer nu, lyder det fra Realdania.

Hør også: CSR Agendaen #3: Fremtiden for bæredygtigt byggeri

De tre vindere er valgt ud af et felt på 39 ansøgere, som spænder lige fra materialeproducenter, designere og ingeniører til arkitekter og affaldsspecialister. Vinderne er valgt ud fra fem kriterier, blandt andet hvor meget affald løsningen fjerner, hvor stor værdi løsningen har for markedet, og i hvilken grad den kan skaleres, både i Danmark og globalt.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online