13.02.2019  |  Klima, miljø og energi

Tre vindere i konkurrence om cirkulært byggeri

Realdania har kåret tre vindere af innovationskonkurrencen Circular Construction Challenge, der skal understøtte nye løsninger, som kan omdanne affald fra et restprodukt til en ressource i byggeriet. Både træ, tegl og svampe er i spil.

Fremtidens byggebranche skal forholde sig til ressourceknaphed på et helt andet niveau end i dag, og derfor skal affald integreres som nye materialer i stedet for at gå til spilde. Ressourcekredsløbet skal med andre ord lukkes og gøres cirkulært.

Læs også: Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier

De tre vindere

Gentræ (Golder Associates, Solum og STARK)
Et system, hvor træ fra midlertidige konstruktioner på byggepladser bliver indsamlet, renset hos Solum og videresolgt til samme formål via byggemarkedet STARK. Det løser et logistisk problem ift. både håndtering og transport af affald på byggepladser. Holdet har allerede fem store entreprenører med, der vil give adgang til indsamling af affald på deres byggepladser. Løsningen kan skaleres og udvides til at omfatte andre materialer, eks. plast eller gips, og andre steder med midlertidige konstruktioner, eks. festivaler. 

”At vinde Circular Construction Challenge giver os muligheden for, i de kommende 6 måneder, at udføre en grundig analyse af hele den cirkulære værdikæde, med det formål at designe den optimale miljømæssige, sociale og økonomiske løsning for introduktion af Gentræ, og på sigt andre genbrugsmaterialer i byggemarkeder”, siger projektleder hos Golder Associates, Maria Ekblad.

From Waste to Biomaterial (Søren Jensen rådgivende ingeniører)
Et nyt bæredygtigt byggemateriale, til eksempelvis akustikplader og isolering, fremskabt ved at gro svampesporer i affaldsstrømme - og dermed erstatte eksisterende miljøbelastende byggematerialer. Holdet er pt. i gang med forsøg med forskellige prototyper. Otte universiteter, også anerkendte internationale institutioner, der forsker inden for feltet, har allerede tilkendegivet interesse for løsningen.

"Med Circular Construction Challenge skaber vi ikke bare proof-of-concept og tekniske data om affald og mycelium-baserede materialer. Det er også begyndelsen til en dybdegående platform for videndeling og produktudvikling”, siger energi- og indeklimaingeniør, Jon Wedersøe Strunge. 

Reskur (Krydsrum Arkitekter)
Reskur er et byggesystem til skure (fx opbevaring af cykler, affaldssorteringer eller kontorartikler), der er fremstillet af genbrugt træ og tegl fra tagrenoverings-affald. Holdet har allerede indgået aftale med Lejerbo om at levere skure til nye byggerier. Materialerne sikrer en lang levetid for skurene.

”At vinde Circular Construction Challenge giver os en afgørende mulighed for hurtigt at kunne hjælpe helt almindelige ejendomsejere i Danmark med en bæredygtig omstilling. Med ReSkur viser vi en direkte vej for genbrug af kvalitetsmaterialer i byggeriet, og samtidig med en løsning, der vil revolutionere skurbranchen i Danmark”, lyder det fra partner og adm. direktør, Niels Jakubiak Andersen.

Det mener i hvert fald Realdania, der på den baggrund har søsat innovationskonkurrencen Circular Construction Challenge, ’hvor danske virksomheder sammen med innovatører fra hele verden har konkurreret om at opfinde løsninger, der genanvender affald til byggeriet’, som det hedder.

I sidste uge blev de seks finalister så barberet ned til tre vindere af konkurrencen, der hver kan se frem til 1 million kroner og et innovationsforløb, der sikrer, at løsningerne bliver udviklet, testet og konkretiseret i fysiske prototyper. De kommer ganske vidt omkring:

Svampesporer dyrket i affald, der kan udvikles til isolering, akustikplader eller konstruktionsmaterialer; renset affaldstræ fra byggepladser til salg i byggemarkeder, og et byggesystem til skure af affald fra tagrenovering.

“Verden kalder på nye løsninger. Mængden af byggeri stiger voldsomt de næste årtier, så der skal nye cirkulære metoder til for at imødekomme de massive udfordringer, der allerede er og i endnu højere grad bliver med affald og ressourceforbrug", siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk, og fortsætter:

"Derfor er der et stort behov for at understøtte udviklingen og fremme innovation og nytænkning. Her er danske virksomheder internationalt med helt fremme, og vi håber med konkurrencen at styrke de allerbedste ideer, så endnu flere af de nye løsninger kommer fra Danmark."

Hvert år produceres 1,3 milliarder tons affald på verdensplan, hvoraf halvdelen kommer fra byggeriet, og når der samtidig skal bygges lige så meget nyt i verden de kommende 30 år, som der er bygninger på kloden i dag, er der behov for en omstilling til nye cirkulære løsninger og systemer nu, lyder det fra Realdania.

Hør også: CSR Agendaen #3: Fremtiden for bæredygtigt byggeri

De tre vindere er valgt ud af et felt på 39 ansøgere, som spænder lige fra materialeproducenter, designere og ingeniører til arkitekter og affaldsspecialister. Vinderne er valgt ud fra fem kriterier, blandt andet hvor meget affald løsningen fjerner, hvor stor værdi løsningen har for markedet, og i hvilken grad den kan skaleres, både i Danmark og globalt.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere