Bæredygtighed og kunstig intelligens – potentiale og (mulige) problemer

Der er store muligheder i computerkraft og kunstig intelligens, når det kommer til at styrke bæredygtigheden på en lang række områder. Men flere spørgsmål melder sig også; kan en maskine tage fx en bæredygtig, fair beslutning? Og mister vi alle sammen vores job?

Den kunstige intelligens' indtog kan gøre en stor forskel for virksomhedernes bæredygtighedsindsats, men måske også skabe nye problemer undervejs..

21.08.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Et af de områder på kortet over den teknologiske udvikling, der indtil videre ikke er specielt velbeskrevet i forhold til bæredygtighed er kunstig intelligens (AI), skriver Greenbiz. AI er således efterhånden til stede mange steder i vores hverdag, fx i streamingtjenester eller stemmestyrede systemer, men hvad det egentlig har af potentiale i et ’grønt’ perspektiv er mindre omtalt.

Ifølge Greenbiz er der ikke desto mindre allerede eksempler på, at AI gør en positiv forskel for forskellige virksomheder indsats på bæredygtighedsfronten. Det handler i høj grad om at effektivisere processer, hvilket fører til besparelser på energiforbrug og dermed mindskede drivhusgasemissioner, ligesom innovationstiltag kan fremmes med AI. Det er løsninger, der stadig er på et tidligt stadie og begrænsede i udbredelse, men som data viser kan gøre en forskel på den mellemlange bane.

Ligesom Google arbejder IBM løbende med at forbedre effektiviteten og reducere strømforbruget i sine datacentre. Foto: IBMphoto24/flickr.

Et kendt eksempel på dette er Google, der igennem en del år har arbejdet med at forbedre effektiviteten i sine mange datacentre. For nylig nåede man til et punkt, hvor ingeniørerne ikke mente, der kunne gøres mere, indtil en af dem foreslog at bruge en AI-model (machine learning) udviklet til et andet formål.

Den kunstige intelligens blev sat til at ”lære” hvornår og hvorfor bestemte hændelser fandt sted i datacenteret og baseret på den data var Googles algoritmer i stand til at finde flere områder, hvor der kunne spares betydelige mængder energi. I alt har Google, hvis kommende europæiske hovedkvarter også skal være ganske grønt, gennem brugen af AI i denne sammenhæng kunne reducere energiforbruget til køling i sine datacentre med 40 procent, til gavn for både bundlinje og miljø. Andre selskaber, bl.a. IBM, arbejder med lignende initiativer.

En af de sektorer, hvor AI er mest udbredt, er i bilindustrien, hvor virksomheder som Tesla arbejder hårdt på at gøre sine biler, herunder selskabets kommende lastvogn, selvkørende, hvilket indeholder flere bæredygtige perspektiver. En computerstyret bil kan køre mere brændstoføkonomisk end en normal, og flere af dem kan køre tættere sammen (i platoons), og på den måde sparer yderligere energi.

Flere potentielle risici
Men, påpeger Greenbiz, der er også en bagside af medaljen. Udover de mange muligheder er der, ifølge mediet, nemlig også en del risici forbundet med AI, og det er ikke noget, virksomhederne lader til at bruge specielt mange kræfter på at bekymre sig. På trods af hans egen virksomheds arbejde på området, er Tesla-boss Elon Musk dog blandt dem, der længe har advaret om netop dette.

Ud af de over 8.000 CSR-rapporter og indberetninger til CDP, der indsamler netop miljødata, som Greenbiz har gennemgået, har man ikke været i stand til at finde mere end ’en håndfuld’, der nævner de potentielle risikomomenter omkring AI.

Læs også: Teslas bæredygtige energimission

Et af de punkter som eksempelvis virksomheder, der arbejder med mennesker, bør være opmærksom på, handler om ’automatiserede fordomme’ (automated bias), som kan forekomme i maskindrevne beslutningsprocesser. Det kan ifølge Greenbiz fx ske, når en computer begynder at genkende mønstre i data og begynder at lave anbefalinger på baggrund af eksempelvis race, køn eller alder. Her har virksomheden et ansvar for, at det foregår på fair vis.

Som eksempel på dette fremhæver Greenbiz selskaber i kreditvurderingsbranchen. Her bruger adskillige aktører AI til at analysere store mængder data for at bedømme en klients kreditværdighed, og i sådanne tilfælde kan automatiserede fordomme komme til at spille en uheldig rolle.

At foretage disse bedømmelser på baggrund af race eller køn, selv delvist, er nemlig ulovligt og kan åbne op for mulige retssager. En virksomhed bør derfor være forberedt og have en politik på området, der tager stilling til, hvad algoritmerne kan og må, og hvad de ikke må.

Omkring de selvkørende biler er der også en risiko for, at AI faktisk til dels kommer til at modvirke bæredygtigheden. En automatisk bil kan således nemt tænkes at blive så stor en bekvemmelighed, at de faktisk vil få folk til at køre mere i bil end ellers, og dermed – evt. i kombination med et fravalg af offentlig transport – fører til øgede udledninger, med mindre elbilerne for alvor slår igennem samtidig, og mere trængsel. Her kan flere delebilsordninger dog være et modsvar.

Endelig er der den teknologiske arbejdsløshed, som der har været analyseret på i årevis, både herhjemme og i amerikanske regi. Og som Greenbiz skriver, så vil en verden uden job være ensbetydende med et helt nyt sæt hidtil uudforskede udfordringer og konsekvenser for bæredygtigheden, som vi for størstedelens vedkommende pt. kun kan gisne om.

Læs også: Forretningsmodeller for fremtiden: forandring i tidobbelt hastighed

Sikkert er det i hvert fald, at den kunstige intelligens er her, den er kommet for at blive, og vil kun vokse i omfang og kompleksitet. Med den kommer såvel muligheder som udfordringer, der både kan løse store problemer og måske skabe andre undervejs, og de virksomheder, der vil arbejde med teknologien, skal forholde sig til begge dele.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J