Bæredygtighed og kunstig intelligens – potentiale og (mulige) problemer

Der er store muligheder i computerkraft og kunstig intelligens, når det kommer til at styrke bæredygtigheden på en lang række områder. Men flere spørgsmål melder sig også; kan en maskine tage fx en bæredygtig, fair beslutning? Og mister vi alle sammen vores job?

Den kunstige intelligens' indtog kan gøre en stor forskel for virksomhedernes bæredygtighedsindsats, men måske også skabe nye problemer undervejs..

21.08.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Et af de områder på kortet over den teknologiske udvikling, der indtil videre ikke er specielt velbeskrevet i forhold til bæredygtighed er kunstig intelligens (AI), skriver Greenbiz. AI er således efterhånden til stede mange steder i vores hverdag, fx i streamingtjenester eller stemmestyrede systemer, men hvad det egentlig har af potentiale i et ’grønt’ perspektiv er mindre omtalt.

Ifølge Greenbiz er der ikke desto mindre allerede eksempler på, at AI gør en positiv forskel for forskellige virksomheder indsats på bæredygtighedsfronten. Det handler i høj grad om at effektivisere processer, hvilket fører til besparelser på energiforbrug og dermed mindskede drivhusgasemissioner, ligesom innovationstiltag kan fremmes med AI. Det er løsninger, der stadig er på et tidligt stadie og begrænsede i udbredelse, men som data viser kan gøre en forskel på den mellemlange bane.

Ligesom Google arbejder IBM løbende med at forbedre effektiviteten og reducere strømforbruget i sine datacentre. Foto: IBMphoto24/flickr.

Et kendt eksempel på dette er Google, der igennem en del år har arbejdet med at forbedre effektiviteten i sine mange datacentre. For nylig nåede man til et punkt, hvor ingeniørerne ikke mente, der kunne gøres mere, indtil en af dem foreslog at bruge en AI-model (machine learning) udviklet til et andet formål.

Den kunstige intelligens blev sat til at ”lære” hvornår og hvorfor bestemte hændelser fandt sted i datacenteret og baseret på den data var Googles algoritmer i stand til at finde flere områder, hvor der kunne spares betydelige mængder energi. I alt har Google, hvis kommende europæiske hovedkvarter også skal være ganske grønt, gennem brugen af AI i denne sammenhæng kunne reducere energiforbruget til køling i sine datacentre med 40 procent, til gavn for både bundlinje og miljø. Andre selskaber, bl.a. IBM, arbejder med lignende initiativer.

En af de sektorer, hvor AI er mest udbredt, er i bilindustrien, hvor virksomheder som Tesla arbejder hårdt på at gøre sine biler, herunder selskabets kommende lastvogn, selvkørende, hvilket indeholder flere bæredygtige perspektiver. En computerstyret bil kan køre mere brændstoføkonomisk end en normal, og flere af dem kan køre tættere sammen (i platoons), og på den måde sparer yderligere energi.

Flere potentielle risici
Men, påpeger Greenbiz, der er også en bagside af medaljen. Udover de mange muligheder er der, ifølge mediet, nemlig også en del risici forbundet med AI, og det er ikke noget, virksomhederne lader til at bruge specielt mange kræfter på at bekymre sig. På trods af hans egen virksomheds arbejde på området, er Tesla-boss Elon Musk dog blandt dem, der længe har advaret om netop dette.

Ud af de over 8.000 CSR-rapporter og indberetninger til CDP, der indsamler netop miljødata, som Greenbiz har gennemgået, har man ikke været i stand til at finde mere end ’en håndfuld’, der nævner de potentielle risikomomenter omkring AI.

Læs også: Teslas bæredygtige energimission

Et af de punkter som eksempelvis virksomheder, der arbejder med mennesker, bør være opmærksom på, handler om ’automatiserede fordomme’ (automated bias), som kan forekomme i maskindrevne beslutningsprocesser. Det kan ifølge Greenbiz fx ske, når en computer begynder at genkende mønstre i data og begynder at lave anbefalinger på baggrund af eksempelvis race, køn eller alder. Her har virksomheden et ansvar for, at det foregår på fair vis.

Som eksempel på dette fremhæver Greenbiz selskaber i kreditvurderingsbranchen. Her bruger adskillige aktører AI til at analysere store mængder data for at bedømme en klients kreditværdighed, og i sådanne tilfælde kan automatiserede fordomme komme til at spille en uheldig rolle.

At foretage disse bedømmelser på baggrund af race eller køn, selv delvist, er nemlig ulovligt og kan åbne op for mulige retssager. En virksomhed bør derfor være forberedt og have en politik på området, der tager stilling til, hvad algoritmerne kan og må, og hvad de ikke må.

Omkring de selvkørende biler er der også en risiko for, at AI faktisk til dels kommer til at modvirke bæredygtigheden. En automatisk bil kan således nemt tænkes at blive så stor en bekvemmelighed, at de faktisk vil få folk til at køre mere i bil end ellers, og dermed – evt. i kombination med et fravalg af offentlig transport – fører til øgede udledninger, med mindre elbilerne for alvor slår igennem samtidig, og mere trængsel. Her kan flere delebilsordninger dog være et modsvar.

Endelig er der den teknologiske arbejdsløshed, som der har været analyseret på i årevis, både herhjemme og i amerikanske regi. Og som Greenbiz skriver, så vil en verden uden job være ensbetydende med et helt nyt sæt hidtil uudforskede udfordringer og konsekvenser for bæredygtigheden, som vi for størstedelens vedkommende pt. kun kan gisne om.

Læs også: Forretningsmodeller for fremtiden: forandring i tidobbelt hastighed

Sikkert er det i hvert fald, at den kunstige intelligens er her, den er kommet for at blive, og vil kun vokse i omfang og kompleksitet. Med den kommer såvel muligheder som udfordringer, der både kan løse store problemer og måske skabe andre undervejs, og de virksomheder, der vil arbejde med teknologien, skal forholde sig til begge dele.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online