Big data gør affald til ressource

Big Data om affald og materialestrømme forvandler plastikaffald til en vigtig og værdifuld ressource i Region Midtjylland. Samtidig skaber det mulighed for at udvikle solide, bæredygtige forretningsmodeller.

Genanvendelse af plast giver god økonomisk mening, og Big data er et centralt redskab i den forbindelse, viser projekt i Randers..

17.05.2017

CSR.dk

Når affald kan forvandles til en ressource, kan udgifter forvandles til indtægter, og udfordringer kan blive til forretningsmodeller.

Sådan lyder den foreløbige konklusion på projektet "Big Data om Materialestrømme i Randers", der i slutningen af april blev præsenteret ved en konference afholdt af Randers Kommune, som har stået for den overordnede projektledelse.

Læs også: Vaskeanlæg skal hjælpe med plastgenanvendelse

Som en del af projektet har kommunens folk gennem 2016 indsamlet informationer om restprodukter fra lokale virksomheder og institutioner, data om affaldsmængder og specifikke informationer om de enkelte indholdsstoffer i affaldet, og samlet de mange data i en testudgave af en ”onlinebørs" kaldet Materialedatabanken, hvor affaldsressourcerne bliver gjort tilgængelige for interesserede aftagere.

Plastikken i projektet følger en cirkel på vejen fra produkt til affald og videre til igen at blive en ressource til brug for nye produkter. Illustration: Region Midtjylland.

Sammenlagt giver det mulighed for at skabe nye forretningsmodeller på et andet type grundlag, end man er vant til, forklarer initiativets faglige leder.

”Projektet viser, at vi allerede med begrænset viden om de enkelte indholdsstoffer i plastikaffald kan skabe en bæredygtig forretning baseret på principperne i den cirkulære økonomi. I takt med, at vi videreudvikler værktøjerne til at genbruge allerede eksisterende data fra virksomhedernes IT-systemer, bliver potentialet gigantisk”, siger direktør i konsulentvirksomheden EPEA Aarhus, Ingo Walterscheid.

Teknologi styrker vigtig balance
Det er netop den teknologiske udvikling og den øgede digitalisering, der muliggør den balance mellem "god forretning" og "godt miljø" i arbejdet med bæredygtig cirkulær økonomi, der ifølge Ingo Walterscheid er yderst vigtig.

Det synes man også et niveau højere oppe i det kommunale landskab. I Region Midtjylland har man således en politisk vedtaget ambition om at genbruge 70 procent af alt fast affald produceret i regionen, herunder ikke mindst plastaffald.

Læs også: Affald: Den cirkulære økonomis grimme ælling

”Det er helt afgørende, at vi som samfund bliver bedre til at genbruge og genanvende knappe ressourcer og til at tænke cirkulært. Det samarbejde vi har med kommuner og virksomheder i "Big Data om Materialestrømme" viser, at den indsats også har positiv effekt på erhvervsudviklingen i regionen”, siger erhvervsudvikler i Region Midtjylland, Christoffer Buch-Larsen.

Fakta om projektet

  • Big Data om Materialestrømme er et 1-årigt forsøgsprojekt med et samlet budget på 1.520.000 kr., der i Randers har fokuseret på genanvendelse af plastaffald.
  • Projektet er støttet af Region Midtjylland og Randers Kommune, og er netop afsluttet. Metoder og værktøjer fra projektet videreudvikles nu af projektdeltagerne.
  • Partnerskabet i projektet består af Randers Kommune, EPEA Aarhus, Lifestyle & Design Cluster samt IT-Relation.
  • De deltagende virksomheder tæller Danish Crown, HS Wind, Thortrans Randers og Dansk Affaldsminimering
  • Baggrunden er at bruge Big Data til at kortlægge og definere materialestrømme for derved eksempelvis at effektivisere og udnytte materialestrømmene bedre, øge genanvendelsen af knappe ressourcer og minimere affald.
  • Formålet er at understøtte kommunerne i den grønne omstilling, og samtidigt skabe nye, innovative, grønne vækstmuligheder for private virksomheder.

Kilde: Randers Kommune og Region Midtjylland

Pantpalle sparer 50 procent af omkostningerne
Et godt eksempel på et konkret produkt, som man ser et stort potentiale i at fremme i forbindelse med projektet, er en digitaliseret plastikpantpalle til logistikområdet, som skal udvikles og testes i et samarbejde med transportvirksomheden Thortrans Randers A/S og plastproducenten MV Plast A/S.

Pallen fremstilles af blandet plast-affald fra husholdninger, og den repræsenterer ifølge Thortrans en besparelse i forhold til engangspaller på op mod 50 procent. Derudover stiller Pallerne relativt enkle krav til grundmaterialet, og derfor vil øget viden om materialestrømme vil betyde endnu større anvendelsesmuligheder.

”I takt med, at vi bliver i stand til at følge plastikken allerede inden den bliver til affald, vil vi kunne opretholde kvaliteten af materialerne og dermed skabe en endnu bedre produkter og forretningsmodeller”, siger Ingo Walterscheid.

Læs også: Cirkulært potentiale for genbrug i bilskrotning

Han peger derudover på, at plastik som materiale kun er et eksempel på, hvad hele Big data-modellen kan. Projektet er således udviklet for at kunne digitalisere og formidle informationer om alle typer materialer (herunder også det fra biosfæren), og dermed er der udsigt til, at endnu mere midtjysk affald kan blive til ressourcer i fremtiden.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus