17.05.2017  |  Samfund

Big data gør affald til ressource

Big Data om affald og materialestrømme forvandler plastikaffald til en vigtig og værdifuld ressource i Region Midtjylland. Samtidig skaber det mulighed for at udvikle solide, bæredygtige forretningsmodeller.

Når affald kan forvandles til en ressource, kan udgifter forvandles til indtægter, og udfordringer kan blive til forretningsmodeller.

Sådan lyder den foreløbige konklusion på projektet "Big Data om Materialestrømme i Randers", der i slutningen af april blev præsenteret ved en konference afholdt af Randers Kommune, som har stået for den overordnede projektledelse.

Læs også: Vaskeanlæg skal hjælpe med plastgenanvendelse

Som en del af projektet har kommunens folk gennem 2016 indsamlet informationer om restprodukter fra lokale virksomheder og institutioner, data om affaldsmængder og specifikke informationer om de enkelte indholdsstoffer i affaldet, og samlet de mange data i en testudgave af en ”onlinebørs" kaldet Materialedatabanken, hvor affaldsressourcerne bliver gjort tilgængelige for interesserede aftagere.

Sammenlagt giver det mulighed for at skabe nye forretningsmodeller på et andet type grundlag, end man er vant til, forklarer initiativets faglige leder.

”Projektet viser, at vi allerede med begrænset viden om de enkelte indholdsstoffer i plastikaffald kan skabe en bæredygtig forretning baseret på principperne i den cirkulære økonomi. I takt med, at vi videreudvikler værktøjerne til at genbruge allerede eksisterende data fra virksomhedernes IT-systemer, bliver potentialet gigantisk”, siger direktør i konsulentvirksomheden EPEA Aarhus, Ingo Walterscheid.

Teknologi styrker vigtig balance
Det er netop den teknologiske udvikling og den øgede digitalisering, der muliggør den balance mellem "god forretning" og "godt miljø" i arbejdet med bæredygtig cirkulær økonomi, der ifølge Ingo Walterscheid er yderst vigtig.

Det synes man også et niveau højere oppe i det kommunale landskab. I Region Midtjylland har man således en politisk vedtaget ambition om at genbruge 70 procent af alt fast affald produceret i regionen, herunder ikke mindst plastaffald.

Læs også: Affald: Den cirkulære økonomis grimme ælling

”Det er helt afgørende, at vi som samfund bliver bedre til at genbruge og genanvende knappe ressourcer og til at tænke cirkulært. Det samarbejde vi har med kommuner og virksomheder i "Big Data om Materialestrømme" viser, at den indsats også har positiv effekt på erhvervsudviklingen i regionen”, siger erhvervsudvikler i Region Midtjylland, Christoffer Buch-Larsen.

Fakta om projektet

  • Big Data om Materialestrømme er et 1-årigt forsøgsprojekt med et samlet budget på 1.520.000 kr., der i Randers har fokuseret på genanvendelse af plastaffald.
  • Projektet er støttet af Region Midtjylland og Randers Kommune, og er netop afsluttet. Metoder og værktøjer fra projektet videreudvikles nu af projektdeltagerne.
  • Partnerskabet i projektet består af Randers Kommune, EPEA Aarhus, Lifestyle & Design Cluster samt IT-Relation.
  • De deltagende virksomheder tæller Danish Crown, HS Wind, Thortrans Randers og Dansk Affaldsminimering
  • Baggrunden er at bruge Big Data til at kortlægge og definere materialestrømme for derved eksempelvis at effektivisere og udnytte materialestrømmene bedre, øge genanvendelsen af knappe ressourcer og minimere affald.
  • Formålet er at understøtte kommunerne i den grønne omstilling, og samtidigt skabe nye, innovative, grønne vækstmuligheder for private virksomheder.

Kilde: Randers Kommune og Region Midtjylland

Pantpalle sparer 50 procent af omkostningerne
Et godt eksempel på et konkret produkt, som man ser et stort potentiale i at fremme i forbindelse med projektet, er en digitaliseret plastikpantpalle til logistikområdet, som skal udvikles og testes i et samarbejde med transportvirksomheden Thortrans Randers A/S og plastproducenten MV Plast A/S.

Pallen fremstilles af blandet plast-affald fra husholdninger, og den repræsenterer ifølge Thortrans en besparelse i forhold til engangspaller på op mod 50 procent. Derudover stiller Pallerne relativt enkle krav til grundmaterialet, og derfor vil øget viden om materialestrømme vil betyde endnu større anvendelsesmuligheder.

”I takt med, at vi bliver i stand til at følge plastikken allerede inden den bliver til affald, vil vi kunne opretholde kvaliteten af materialerne og dermed skabe en endnu bedre produkter og forretningsmodeller”, siger Ingo Walterscheid.

Læs også: Cirkulært potentiale for genbrug i bilskrotning

Han peger derudover på, at plastik som materiale kun er et eksempel på, hvad hele Big data-modellen kan. Projektet er således udviklet for at kunne digitalisere og formidle informationer om alle typer materialer (herunder også det fra biosfæren), og dermed er der udsigt til, at endnu mere midtjysk affald kan blive til ressourcer i fremtiden.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere