DTU samtænker fødevarerisici og bæredygtighed med ny metode

Fødevarer skal være både bæredygtige og sikre for os at spise og bruge. Men nogle gange kan konflikter opstå mellem de to hensyn. Forskere på DTU foreslår en ny fremgangsmåde, hvor de to områder tænkes sammen

Når du åbner en flaske med vand, er den måske lavet af genbrugsplast. Det er godt, når vi taler om bæredygtighed. Samtidig kan der i genbrugsplast være en risiko for ophobning af giftstoffer. Foto: Nopadol Uengbunchoo / 123RF.

24.11.2022

CSR.dk

Når du åbner en flaske med vand, er den måske lavet af genbrugsplast. Det er godt, når vi taler om bæredygtighed. Samtidig kan der i genbrugsplast være en risiko for ophobning af giftstoffer, som for eksempel bisphenoler og andre tilsætningsstoffer. Mindre godt når vi ønsker os fødevarer, der er sikre at spise.

Det er et eksempel på en konflikt mellem på den ene side en ambition om at genbruge plastmaterialer for at undgå unødig produktion og spild af store plastikstrømme – og på den anden side en sundhedsrisiko for mennesker ved at blive udsat for giftige stoffer i genanvendt plast.

Traditionelt er bæredygtighed og sikkerhed vurderet hver for sig, men forskere fra DTU Fødevareinstituttet og DTU Sustain foreslår en ny fremgangsmåde, hvor man kan kombinere bæredygtigheds- og risikovurdering. Metoden vil være nyttig for eksempelvis producenter, myndigheder og andre, der gerne vil tage hensyn til både fødevaresikkerhed og bæredygtighed.

”Forhåbentligt vil det i nær fremtid blive reglen at kombinere risikovurderinger og bæredygtighedsvurderinger, så man undgår at flytte problemer fra et domæne til et andet eller skyde dem ud i fremtiden,” siger professor Tine Hald fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

Læs også: Ressourcekrise truer med at afløse energikrisen

I eksemplet med plastikflaskerne, vil en risikovurdering se på oprindelsen af de giftige materialer, hvad de skadelige virkninger er, hvor stor risikoen er, og hvordan risikoen kan begrænses.

En bæredygtighedsvurdering vil se på miljøfordelene ved genbrug af plast nu og i fremtiden. For at samle vurderingerne kan man til sidst lave en samlet vurdering af sundhedsgevinster og sundhedsbesparelser og sammenligne med miljø og ressourcetab. 

”Det er ikke nogen nem øvelse at kombinere risiko- og bæredygtighedsvurdering, men vi er nødt til det, fordi vi står midt i en klimakrise, der ikke kun påvirker vores fødevaresikkerhed, men også vores fødevareforsyning,” pointerer Tine Hald.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

13.01.2025CSR.dk

Forhandlinger om stor klimaaftale er brudt sammen

13.01.2025Cemasys.com

Sponseret

Carbon Accounting Standards and Global Frameworks

10.01.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

09.01.2025CSR.dk

Ny lov skal reducere Danmarks forbrug af emballage

09.01.2025CSR.dk

En status på klimaet ovenpå et hektisk 2024

08.01.2025CSR.dk

Nye millioner til mere bæredygtighed i byggeriet med teknologi

08.01.2025CSR.dk

Første offentlige ladestander til lastbil ser dagens lys

08.01.2025CSR.dk

Klimaforsker: 1,5-gradsmålet er med sikkerhed overtrådt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

CABI
Webinar
Webinarrække | 3:3 Styrk trivselsarbejdet med fokus på roller og ansvarsfordeling

Dette webinar er det tredje af tre. Her får du viden om, hvordan trivsel og fravær hænger sammen og præsentation af roller og ansvar i trivselsarbejdet.

Dato

16.01.2025

Tid

08:15

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
TNFD Webinar: Developing a Nature Transition Plan

Join us for the 7th webinar in the Nordic TNFD Consultation Group where we will explore how to put together a robust nature transition plan. The webinar will revolve around TNFD’s recent Discussion paper on nature transition plans.

Dato

16.01.2025

Tid

13:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

20.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom