27.04.2020  |  Samfund

Hollandsk storby iværksætter omstilling til doughnut-økonomien

Amsterdam har netop vedtaget en økonomisk omstillingsplan, der fokuserer på cirkulære principper, social ansvarlighed og bæredygtighed - inspireret af model for en ny måde at tænke og måle samfundsøkonomi.

Den hollandske storby Amsterdams bystyre har for nylig vedtaget en ny strategi for en cirkulær økonomi i perioden mellem 2020 og 2025. Strategien bygger på den såkaldte doughnut-model, som i grafikken til højre, der er udarbejdet af den britiske økonom Kate Raworth. Det oplyser Information.dk

Læs også: Dansk Metal: Plads til mere cirkulær økonomi i industrien

Amsterdam er den første by i verden, som har implementeret det byplanlægning og -udviklingsværktøj, som er udviklet på baggrund af den generelle Doughnut-model. Det er sket i et samarbejde mellem organisationerne the Doughnut Economics Action Lab, Circle Economy, C40 Cities and Biomimicry 3.8 - og Kate Raworth om værktøjet - the City Dougnut.

Samarbejdet er mundet ud i rapporten Amsterdam City Dougnut, der beskriver, hvordan byen planlægger en omstilling til den cirkulære strategi. I rapporten bliver det blandt andet vurderet, at storbyen når ud over det klimamæssige loft, den yderste cirkel, når det kommer til ansvaret for klimaforandringer, affaldshåndtering og belastning af naturen.

Amsterdam har således i sinde at omstille samfundet i overensstemmelse med dette omstillingsværktøj. Helt konkret skal byen reducere brugen af råmaterialer med 50 procent på ti år og opnå en fuldstændig cirkulær økonomi inden 2050. Herudover er der etableret målsætninger for 17 områder såsom fødevarer og organisk affald, produkter og byggebranchen, der blandt andet omhandler øget genanvendelse og mindre affaldsproduktion.

Vil du selv prøve The City Doughnut?

Får du lyst til selv at prøve kræfter med at anlægge et doughnut-perspektiv på dit kvarter, landsby, by, region eller land? Så kan du downloade rapporten om Amsterdam her. 

Og ved at udfylde en kort formular kan du få adgang til den næste og nyeste udgave på Doughnut Economics Action Labs website. Kate Raworth har på sin blog sagt, at man nok skal vente til slutningen af maj måned, men at de så vil kontakte alle, der har skrevet sig op.

Grundig monitorering
I takt med målenes implementering skal en kontinuerlig overvågning af udviklingen foretages, så den cirkulære proces kan udføres succesfuldt.

“Hovedformålet med denne monitorering er at kortlægge, i hvilken grad vores økonomi er blevet cirkulær, og hvor der er behov for en større indsats. Vi starter med at beregne den samlede byrde af råstoffer og materialer, som byen forbruger og producerer i form af affald. Med det som grundlag kan vi måle betydningen for CO2-udledninger og miljømæssige omkostninger”, meddeler byrådet i rapporten, som Information har oversat.

Overvågningen skal desuden fokusere på at vurdere de sociale områder, der er i udviklingen mod den cirkulære økonomi. Monitoreringen skal ske i samarbejde med virksomheder og initiativer fra Amsterdams borgere, der i øjeblikket arbejder med grøn omstilling.

Det sker blandt andet gennem Amsterdam Doughnut Coalition, der er et netværk bestående af mere end 30 lokale aktører, som arbejder med ideerne fra Doughnut Economics, f.eks lokalgrupper, SMV'er, forskere og lokalpolitikere. 

En anerkendt doughnut
Doughnut-modellen beskriver, hvordan samfundet og virksomheder kan bidrage til en økonomisk udvikling, der ikke er på bekostning af jordens velbefindende. Doughnut-økonomien sætter rammer for, hvordan økonomien skal tilgodese bæredygtighed og menneskelig velfærd, og cirkulære processer spiller en central rolle.

Den økonomiske teori er opkaldt efter en doughnut, da modellen tegner et billede af et dougnut-formet rum, hvor det er muligt at imødekomme menneskelige behov på en bæredygtig og social ansvarlig måde. Den omfatter to koncentriske cirkler, med en indre cirkel, der repræsenterer velfærd som sundhed, uddannelse, ernæring, ligestilling og arbejdsvilkår - disse er baseret på FN’s 17 Verdensmål, og en ydre cirkel som angiver grænserne for den miljøbelastning og ressourceforbrug, planeten kan klare. Mellem det sociale fundament og den naturmæssige loft, ligger der således donoughten. Se en kort animation her

Doughnut-teorien blev introduceret af Kate Raworths i 2012, og den efterfølgende bog 'Doughnut Economics' er siden blevet en international succes med oversættelser til flere sprog, og Kate Raworth har præsenteret modellen hos FN’s Generalforsamling, Verdensbanken, World Economic Forum, OECD, Europa Parlamentet, det britiske parlament samt ved flere universiteter, virksomheder og organisationer. 

I øjeblikket er hun i samarbejde med sine medarbejdere i gang med at udvikle Doughnut Economics Action Lab (DEAL), der har til formål at specificere og realisere en økonomi inden for de to cirkulære grænser. 

Læs også: ”Genbrug uden cirkulær økonomi er jo bare et beskæftigelsesprojekt”

DEAL er blandt andet i gang med at udvikle doughnut-modellen til de amerikanske storbyer Philadelphia og Portland og samarbejder med det internationale partnerskab for bæredygtige byer, C40, hvis sekretariat er placeret i København.

- HCL

Denne artikel er en del af temaet I fokus: 15 mest læste i 2020

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere