Hollandsk storby iværksætter omstilling til doughnut-økonomien

Amsterdam har netop vedtaget en økonomisk omstillingsplan, der fokuserer på cirkulære principper, social ansvarlighed og bæredygtighed - inspireret af model for en ny måde at tænke og måle samfundsøkonomi.

Gennem brugen af "The City Doughnut" skal Amsterdam kunne opnå en fuldstændig cirkulær og bæredygtig økonomi inden 2050. Foto: Amsterdam City Report Frontpage.

27.04.2020

CSR.dk

Den hollandske storby Amsterdams bystyre har for nylig vedtaget en ny strategi for en cirkulær økonomi i perioden mellem 2020 og 2025. Strategien bygger på den såkaldte doughnut-model, som i grafikken til højre, der er udarbejdet af den britiske økonom Kate Raworth. Det oplyser Information.dk

Den grønne ring i midten er den plads, menneskelig aktivitet har at udspille sig i, hvis den skal være i overenstemmelse med sociale og miljømæssige behov. De sociale behov er defineret ved de 17 verdensmål, mens miljøet har udgangspunkt i forståelsen af "planetary boundaries," grænser som ikke må overskrides, hvis det naturlige miljøs sundhedstilstand skal være bare nogenlunde. .

Amsterdam er den første by i verden, som har implementeret det byplanlægning og -udviklingsværktøj, som er udviklet på baggrund af den generelle Doughnut-model. Det er sket i et samarbejde mellem organisationerne the Doughnut Economics Action Lab, Circle Economy, C40 Cities and Biomimicry 3.8 - og Kate Raworth om værktøjet - the City Dougnut.

Samarbejdet er mundet ud i rapporten Amsterdam City Dougnut, der beskriver, hvordan byen planlægger en omstilling til den cirkulære strategi. I rapporten bliver det blandt andet vurderet, at storbyen når ud over det klimamæssige loft, den yderste cirkel, når det kommer til ansvaret for klimaforandringer, affaldshåndtering og belastning af naturen.

Amsterdam har således i sinde at omstille samfundet i overensstemmelse med dette omstillingsværktøj. Helt konkret skal byen reducere brugen af råmaterialer med 50 procent på ti år og opnå en fuldstændig cirkulær økonomi inden 2050. Herudover er der etableret målsætninger for 17 områder såsom fødevarer og organisk affald, produkter og byggebranchen, der blandt andet omhandler øget genanvendelse og mindre affaldsproduktion.

Vil du selv prøve The City Doughnut?

Får du lyst til selv at prøve kræfter med at anlægge et doughnut-perspektiv på dit kvarter, landsby, by, region eller land? Så kan du downloade rapporten om Amsterdam her. 

Og ved at udfylde en kort formular kan du få adgang til den næste og nyeste udgave på Doughnut Economics Action Labs website. Kate Raworth har på sin blog sagt, at man nok skal vente til slutningen af maj måned, men at de så vil kontakte alle, der har skrevet sig op.

Grundig monitorering
I takt med målenes implementering skal en kontinuerlig overvågning af udviklingen foretages, så den cirkulære proces kan udføres succesfuldt.

“Hovedformålet med denne monitorering er at kortlægge, i hvilken grad vores økonomi er blevet cirkulær, og hvor der er behov for en større indsats. Vi starter med at beregne den samlede byrde af råstoffer og materialer, som byen forbruger og producerer i form af affald. Med det som grundlag kan vi måle betydningen for CO2-udledninger og miljømæssige omkostninger”, meddeler byrådet i rapporten, som Information har oversat.

Overvågningen skal desuden fokusere på at vurdere de sociale områder, der er i udviklingen mod den cirkulære økonomi. Monitoreringen skal ske i samarbejde med virksomheder og initiativer fra Amsterdams borgere, der i øjeblikket arbejder med grøn omstilling.

Det sker blandt andet gennem Amsterdam Doughnut Coalition, der er et netværk bestående af mere end 30 lokale aktører, som arbejder med ideerne fra Doughnut Economics, f.eks lokalgrupper, SMV'er, forskere og lokalpolitikere. 

En anerkendt doughnut
Doughnut-modellen beskriver, hvordan samfundet og virksomheder kan bidrage til en økonomisk udvikling, der ikke er på bekostning af jordens velbefindende. Doughnut-økonomien sætter rammer for, hvordan økonomien skal tilgodese bæredygtighed og menneskelig velfærd, og cirkulære processer spiller en central rolle.

Den økonomiske teori er opkaldt efter en doughnut, da modellen tegner et billede af et dougnut-formet rum, hvor det er muligt at imødekomme menneskelige behov på en bæredygtig og social ansvarlig måde. Den omfatter to koncentriske cirkler, med en indre cirkel, der repræsenterer velfærd som sundhed, uddannelse, ernæring, ligestilling og arbejdsvilkår - disse er baseret på FN’s 17 Verdensmål, og en ydre cirkel som angiver grænserne for den miljøbelastning og ressourceforbrug, planeten kan klare. Mellem det sociale fundament og den naturmæssige loft, ligger der således donoughten. Se en kort animation her

Doughnut-teorien blev introduceret af Kate Raworths i 2012, og den efterfølgende bog 'Doughnut Economics' er siden blevet en international succes med oversættelser til flere sprog, og Kate Raworth har præsenteret modellen hos FN’s Generalforsamling, Verdensbanken, World Economic Forum, OECD, Europa Parlamentet, det britiske parlament samt ved flere universiteter, virksomheder og organisationer. 

I øjeblikket er hun i samarbejde med sine medarbejdere i gang med at udvikle Doughnut Economics Action Lab (DEAL), der har til formål at specificere og realisere en økonomi inden for de to cirkulære grænser. 

Læs også: ”Genbrug uden cirkulær økonomi er jo bare et beskæftigelsesprojekt”

DEAL er blandt andet i gang med at udvikle doughnut-modellen til de amerikanske storbyer Philadelphia og Portland og samarbejder med det internationale partnerskab for bæredygtige byer, C40, hvis sekretariat er placeret i København.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: 15 mest læste i 2020

Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler på CSR.dk i 2020. Vi har samlet dem her. 

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V