19.01.2018 | Samfund
Modevirksomheder vil gøre fremtiden cirkulær
64 af verdens førende modevirksomheder har netop offentliggjort deres individuelle målsætninger når det kommer til arbejdet med cirkulær økonomi i industrien frem mod 2020.
Modeindustrien skal være mere cirkulær, har 64 brands besluttet sig for. Derfor har de offentliggjort 143 konkrete målsætninger, bl.a. om uddannelse i bæredygtige materialer.
Ved den seneste udgave af Copenhagen Fashion Summit i maj 2017, blev ledere fra de mange forsamlede modeselskaber opfordret til at skrive under på en erklæring om at hjælpe industrien med omstillingen til et cirkulært system.
Læs også: Mode og tekstil: Vil det nogensinde lykkes?
Erklæringen 2020 Circular Fashion System Commitment opnåede tilslutning fra 64 virksomheder, der sammenlagt står bag 142 forskellige brands. I går offentliggjorde virksomhederne så deres i alt 143 individuelle målsætninger på området.
Blandt de underskrivende selskaber er store aktører som adidas, H&M, Hugo Boss og Inditex (selskabet bag Zara-butikkerne), og danske navne som Bestseller, Mads Nørgaard, Ganni og Soulland. Med deres tilslutning har de ”ikke alene erklæret deres støtte til et mere cirkulært modesystem, men også forpligtet sig til at fastlægge en cirkulær strategi for deres virksomhed frem mod 2020”, som Global Fashion Agenda skriver i en pressemeddelelse.
”Siden de 64 virksomheder underskrev erklæringen, har jeg været meget nysgerrig omkring virksomhedernes målsætninger. Vi har nu gennemgået alle 143 målsætninger, og selvom både fokusområder og engagement varierer fra virksomhed til virksomhed, har de alle det til fælles, at de tager de nødvendige skridt for at sikre overgangen til en mere cirkulær modeindustri. Det synes jeg er meget opmuntrende,” siger adm. direktør for Global Fashion Agenda, Eva Kruse.
Fokus på cirkulært design
Virksomhederne har sat sig mål inden for et eller flere af fire områder:
- Design for cirkularitet
- Øget indsamling af tøj
- Øget volumen og salg af genbrugstøj
- Øget mængde af tøj produceret af genbrugsfibre
Med 55 forskellige mål har design for cirkularitet fået mest opmærksomhed, hvilket vidner om, at mange virksomheder enten vil uddanne designere i cirkulære designstrategier eller implementere cirkulære designprincipper, såsom øget holdbarhed, reparation og genanvendelighed.
Svenske H&M er en af de virksomheder, der har indstillet sigtekornet på dedikeret uddannelse.
“Vi underskrev Global Fashion Agendas 2020 Circular Fashion System Commitment, fordi det falder godt i tråd med vores ambitiøse vision om at blive 100 procent cirkulære og genanvendende. Vores 2020-forpligtelse handler bl.a. om at udvikle og udbrede uddannelse i bæredygtige materialer og bæredygtig anvendelse til alle relevante kollegaer, og fortsat at arbejde med at inkorporere cirkularitet i designprocessen af alle vores produkter. Et af målene for H&M-gruppen er udelukkende at anvende genanvendte eller andre bæredygtigt sourcede materialer inden 2030, og at blive klimapositive i hele vores værdikæde senest i 2040”, siger Head of Sustainability for H&M Group, Anna Gedda.
Læs også: H&M's medarbejdere er omstillingens frontlinje
Den første udgave af en årlig statusrapport, der skal tage pulsen på virksomhedernes fremskridt og indsats i forhold til deres cirkulære målsætninger, vil blive udgivet i maj 2018.
-AK
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Samfund

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.