100 procent VE er mere omkostningseffektivt end det nuværende system

Ifølge en undersøgelse fra Lappeenranta University of Technology er 100 procent vedvarende energi ikke længere bare en langsigtet vision, men en håndgribelig mulighed. Den afhænger dog af politisk vilje, oplyser leder bag studiet.

Ifølge undersøgelsen vil solenergi for alvor blive konkurrencedygtigt omkring 2030, og frem mod 2050 vil teknologiens andel af det samlede energimix næsten fordobles, fra 37 til 69 procent..

03.01.2018

CSR.dk

Ifølge undersøgelsen er et globalt elsystem baseret på vedvarende energi muligt på timebasis året rundt og er mere omkostningseffektivt end allerede eksisterende systemer, der er baseret på fossile brændstoffer og atomenergi.

Derudover kan allerede eksisterende potentialer og teknologier for vedvarende energi, herunder batterilagring, i fremtiden skabe tilstrækkelig energi til at dække hele den globale efterspørgsel på elektricitet inden 2050.

Den gennemsnitlige totalomkostning for el (den såkaldte levelised cost of electricity, LCOE) på et globalt plan for 100 procent vedvarende elektricitet i 2050 er cirka 390 kr./MWh sammenlignet med cirka 525 kr./MWh i 2015.

”En fuld dekarbonisering af elsystemet inden 2050 vil have lavere systemomkostninger end den teknologi, vi har i dag. En energiovergang er ikke længere et spørgsmål om teknisk gennemførlighed eller økonomisk levedygtighed, men nærmere et spørgsmål om politisk vilje”, siger Christian Breyer, der leder studiet på LUT.

Vedvarende energi kan reducere tab i elproduktionen
Ifølge undersøgelsen fra LUT kan en overgang til 100 procent vedvarende energikilder hjælpe med at bringe drivhusgasemissionerne i elsektoren ned på nul og kan samtidig reducere det samlede tab i elproduktionen markant. Hvis det sker, kan overgangen skabe 36 millioner jobs i 2050 – det er 17 millioner flere jobs end i dag.

”Der er ingen grund til at investere én dollar mere i fossil energi eller atomkraftproduktion. Vedvarende energi giver omkostningseffektiv strømforsyning. Alle planer om en yderligere udvidelse af kul, atomkraft, gas og olie bør ophøre, og i steder bør der ske flere investeringer i vedvarende energikilder. Alt andet vil medføre unødvendige omkostninger og øge den globale opvarmning”, siger President for EWG, Hans-Josef Fell.

Solenergi og vindkraft vil være de to største kilder til vedvarende energi. Specielt de hastigt faldende priser på solpaneler vil gøre teknologien konkurrencedygtig, ikke mindst efter 2030. I 2050 forudser undersøgelsen at solenergi vil udgøre 69 procent af det globale energimix, vindkraft vil levere 18 procent, otte procent vil komme fra vandkraft og to procent fra bioenergi.

Ifølge folkene bag undersøgelsen forventes det, at undersøgelsen vil have indvirkning på beslutningstagere og politikere verden over, da den er med til at afvise kritikernes argument om, at vedvarende energikilder ikke kan levere fuld energiforsyning på timebasis.

Læs også: Amerikanske virksomheder køber stort ind af vedvarende energi

Det globale energitransitionsscenarie udføres over femårige perioder fra 2015 til 2050. Resultaterne samles i ni hovedregioner rundt om i verden: Europa, Eurasien, MENA (Middle East and Northern Africa), Afrika syd for Sahara, SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation), Nordøstasien, Nordamerika og Sydamerika.

Læs mere om undersøgelsen og nogle af de mest centrale pointer her.

- EL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V