100 procent VE er mere omkostningseffektivt end det nuværende system
Ifølge en undersøgelse fra Lappeenranta University of Technology er 100 procent vedvarende energi ikke længere bare en langsigtet vision, men en håndgribelig mulighed. Den afhænger dog af politisk vilje, oplyser leder bag studiet.
En global overgang til 100 procent vedvarende energi er ikke længere kun en langsigtet vision, men allerede konkret virkelighed – det viser undersøgelsen Global Energy System based on 100% Renewable Energy – Power Sector fra Lappeenranta University of Technology (LUT) og Energy Watch Group (EWG).
Læs også: EU-parlamentet vil skrue op for den vedvarende energi
Ifølge undersøgelsen er et globalt elsystem baseret på vedvarende energi muligt på timebasis året rundt og er mere omkostningseffektivt end allerede eksisterende systemer, der er baseret på fossile brændstoffer og atomenergi.
Derudover kan allerede eksisterende potentialer og teknologier for vedvarende energi, herunder batterilagring, i fremtiden skabe tilstrækkelig energi til at dække hele den globale efterspørgsel på elektricitet inden 2050.
Den gennemsnitlige totalomkostning for el (den såkaldte levelised cost of electricity, LCOE) på et globalt plan for 100 procent vedvarende elektricitet i 2050 er cirka 390 kr./MWh sammenlignet med cirka 525 kr./MWh i 2015.
”En fuld dekarbonisering af elsystemet inden 2050 vil have lavere systemomkostninger end den teknologi, vi har i dag. En energiovergang er ikke længere et spørgsmål om teknisk gennemførlighed eller økonomisk levedygtighed, men nærmere et spørgsmål om politisk vilje”, siger Christian Breyer, der leder studiet på LUT.
Vedvarende energi kan reducere tab i elproduktionen
Ifølge undersøgelsen fra LUT kan en overgang til 100 procent vedvarende energikilder hjælpe med at bringe drivhusgasemissionerne i elsektoren ned på nul og kan samtidig reducere det samlede tab i elproduktionen markant. Hvis det sker, kan overgangen skabe 36 millioner jobs i 2050 – det er 17 millioner flere jobs end i dag.
”Der er ingen grund til at investere én dollar mere i fossil energi eller atomkraftproduktion. Vedvarende energi giver omkostningseffektiv strømforsyning. Alle planer om en yderligere udvidelse af kul, atomkraft, gas og olie bør ophøre, og i steder bør der ske flere investeringer i vedvarende energikilder. Alt andet vil medføre unødvendige omkostninger og øge den globale opvarmning”, siger President for EWG, Hans-Josef Fell.
Solenergi og vindkraft vil være de to største kilder til vedvarende energi. Specielt de hastigt faldende priser på solpaneler vil gøre teknologien konkurrencedygtig, ikke mindst efter 2030. I 2050 forudser undersøgelsen at solenergi vil udgøre 69 procent af det globale energimix, vindkraft vil levere 18 procent, otte procent vil komme fra vandkraft og to procent fra bioenergi.
Ifølge folkene bag undersøgelsen forventes det, at undersøgelsen vil have indvirkning på beslutningstagere og politikere verden over, da den er med til at afvise kritikernes argument om, at vedvarende energikilder ikke kan levere fuld energiforsyning på timebasis.
Læs også: Amerikanske virksomheder køber stort ind af vedvarende energi
Det globale energitransitionsscenarie udføres over femårige perioder fra 2015 til 2050. Resultaterne samles i ni hovedregioner rundt om i verden: Europa, Eurasien, MENA (Middle East and Northern Africa), Afrika syd for Sahara, SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation), Nordøstasien, Nordamerika og Sydamerika.
Læs mere om undersøgelsen og nogle af de mest centrale pointer her.
- EL