Der skal bygges grønt for samfundet

Beton designet til adskillelse, inkluderende boliger og multifunktionelle byggerier med fisk i installationerne. Årets Building Green bød som vanligt på en lang række bud på det at bygge grønt.

Building Green 2017 trak over 8.000 besøgende i Forum. Foto: Anders Kampmann.

16.11.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Finske Peikko fremviste deres bud på en løsning til nem adskillelse af betonelementer, således at de kan genbruges uden værditab. Foto: Anders Kampmann.

Finske Peikko, der har været til stede på det danske marked siden 2006, fremviste et konkret bud på et af byggeriet buzzing topics, cirkulært byggeri, i form af en løsning til konceptet design for disassembly. I dette tilfælde drejede det sig om betonelementer, der bliver boltet sammen i stedet for støbt, hvilket gør det muligt at skille dem ad og genbruge dem mere eller mindre uden tab af værdi, i modsætning til når de nedbrydes og fyldes i vejene.

”Vi nødt til at få den cirkulære tankegang ind i byggeriet og inddrage principper som upscaling, design to disassembly og material passport i arbejdet. Sammen med et værktøj som VDC (Virtual Design and Construction, red.), kan det give både en mere fleksibel og hurtigere byggeproces, samtidig med at det selvsagt kan spare en masse ressourcer”, som arkitekt fra 3XN og ekspert i netop cirkulært byggeri, Kasper Guldager, tidligere har sagt til CSR.dk.

Danske Komproment, der laver tag og facader, arbejder med en version af det materialepas, Kasper Guldager omtaler. Nærmere bestemt vil man inden længe printe materialeinformationerne direkte på en genbrugsaluminiumsplade, der skal monteres på selve elementerne, hvilket ifølge medejer og eksportdirektør, Niels Heidtmann, givet meget bedre mening end kun at have disse data online.

”Vi spurgte os selv om, hvorfor de informationer, folk har brug for, ikke er tilgængelige 'on-site'. Man kan sige, at det er vores forsøg på at lave en version af Jelling-stenene. De står der, de er tilgængelige, og vi kan læse direkte på dem”, siger han til Dagens Byggeri.

Hovedscenen på Building Green lagde gulv til en lang række oplæg og debatter. Foto: Anders Kampmann.

Priser til arkitekter og maling
Førnævnte Kasper Guldager løb med Det Bæredygtige Element – Personprisen sammen med Anders Lendager fra Lendager Group. Det Bæredygtige Element er på Building Green blevet uddelt til de grønneste produkter siden 2014, mens Personprisen kom til sidste år.

”Anders Lendager og Kasper Guldager har kæmpet utrætteligt for at sætte det bæredygtige byggeri på dagsordenen. De har hver deres tilgang til emnet, men formår begge at inspirere og motivere branchen til at sætte nye standarder for bæredygtigt byggeri. I juryen var vi ikke i tvivl om, at de skulle have Personprisen”, sagde formand for juryen, Signe Kongebro, der er partner i Henning Larsen og stifter af tegnestuens bæredygtighedsafdeling, ifølge Dagens Byggeri.

Produktprisen gik til virksomheden Kalk for deres nye facade- og vægmaling REN. Malingen er helt fri for problematiske stoffer som biocider, MI, flygtige organiske forbindelser, tungmetaller, blødgørere, toksiske komponenter etc., ligesom den bidrager til et bedre indeklima.

Fisk i køletankene
På hovedscenen i Forum var den tyske arkitekt Wolfgang Frey et af de store navne. Han og hans tegnestue Frey Architekten (grundlagt af Wolfgang Freys far Friedrich i 1959) har beskæftiget sig med bæredygtighed i årtier, bl.a. med brug af solpaneler siden 1972. På Building Green adresserede han det overordnede mål med alle de løsninger, messen præsenterede.

Wolfgang Frey fortalte om de mange bæredygtige tanker, man gør sig i hans tegnestue, med Smart Green Tower som det største eksempel. Foto: Anders Kampmann.

”Vi skal bygge grønt for samfundets og menneskernes skyld. Vi skal selv være i centrum. Vi skal inkludere alle i vores boligtyper, fx via ny teknologi som stemmestyring, der kan lade handicappede bo side om side eller endda sammen med andre i ’normale’ boliger. Og vores bygninger skal bære multifunktionelle”, sagde han.

Som eksempel på dette pegede han på sit eget projekt Smart Green Tower, som man har designet til hjembyen Freiburg. Bygningen skal være energipositiv, hvilket vil sige at den genererer mere energi end den bruger gennem en kombination af effektive solpaneler og et ekstremt lavt strømforbrug. Derudover skal alle installationer udnyttes til det fulde med flere funktioner.

”Eksempelvis kan man forestille sig at der kan leve fisk i køleanlæggets vandtanke, som dels kan være en kilde til fødevarer for beboerne, samtidig med at fiskenes ekskrementer kan bruges som gødning i bygningens taghave”, sagde Wolfgang Frey.

Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling

Succesen i København har i øvrigt fået arrangørerne bag Building Green til for første gang at bevæge sig uden for Danmarks grænser, når man om et lille års tid, d. 17. og 18. oktober 2018, vil afvikle en udgave af messen i Oslo. Den næste Building Green på dansk jord bliver i Aarhus d. 18. og 19. april.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie