”Vi må råbe op om behovet for forandring”
The Body Shop har lagt sig i selen for at sikre en position blandt verdens mest bæredygtige virksomheder. Og det er en krævende opgave på adskillige fronter, fortæller selskabets CSR-chef, Chris Davis.
Verdens mest etiske og bæredygtige globale virksomhed. Sådan lyder den simple, om end ganske ambitiøse strategi fra den britiske kosmetikkæde The Body Shop, som vi tidligere har både omtalt og uddybet her på CSR.dk.
Læs også: The Body Shop vil bygge biobroer
En af de øverste ansvarlige for udførelsen af den strategi, er koncernens Director of International Corporate Responsibility and Campaigns, Christopher Davis, som var i København i forbindelse med forrige uges Sustainable Brands-konference. Her fik CSR.dk en snak med ham og nogle af de overordnede tanker bag udmeldingen og det arbejde, der ligger forud for selskabet med de godt 3000 butikker på verdensplan.
”Først og fremmest er det en stor intern udfordring for os. Helt tilbage fra grundlæggelsen satte Anita Roddick (kædens grundlægger, red.) en høj standard, og i mange år havde vi en lederposition i markedet, men i en periode skubbede vi ikke nok på, hverken internt eller udadtil”, forklarede han.
Derfor har man altså sat sig ovennævnte mål for at kunne imødekomme kravene fra såvel egne rækker som omverdenen. Og mens Christopher Davis selv gerne vil ’keep it simple’ – han vil helst kaldes Chris og selv til et high level-arrangement som Sustainable Brands-konferencen er han bedst tilpas i en sort t-shirt, jeans og sneakers – så er han ikke i tvivl om, at det bliver en kompliceret proces.
”Vi må anerkende, at corporate sustainability ikke gør det alene; det er ikke nok at være less bad, vi har brug for systemisk forandring, og vi er nødt til at råbe op omkring behovet for det. Det handler om etisk og ansvarlig vækst”, sagde han.
Det sidste var hans bud på et (delvist) svar til det paradoks, Nui Sirikul adresserede på konferencen, når det kommer til forbrugskulturen i det moderne samfund kontra behovet for en grøn omstilling i klimasammenhæng. Som en forretning, der helt basalt lever af at producere og sælge ting, så er det en problematik, The Body Shop godt kan relatere til, og også føler et ansvar for, fortalte Chris Davis, og fremhævede samtidig det kommercielle perspektiv i strategien.
Læs også: ”Do no harm” kommer stadig først
”Kapitalisme og forbrug behøver ikke nødvendigvis være en dårlig ting, så længe aspektet om ansvar er med i ligningen. Hvis alle led i kæden sætter sig for, at do no harm er afgørende, så kan det tværtimod være med til at drive en positiv forandring. Derfor skal vi sørge for at leve op til de høje forventninger, de fleste af vores kunder har, samtidig med at vi selv sætter barren højt med vores commitment udadtil. Det handler jo også om, at forbrugerne skal se, hvad vi gør”, sluttede Chris Davis.