Den bæredygtige hospitalitybranche er både forretning og forskel

Hoteller, restauranter, festivaler og andre hjørner af den danske hospitalitybranche tager i stigende grad bæredygtighed til sig, og tendensen er kommet for at blive; der er udsigt til både positive forandringer øget indtjening.

Fremtidsforskeren Birthe Linddal præsenterede 10 trends inden for ansvarlig hospitality. Foto: Anders Kampmann.

07.09.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

”Vi har tiden med os; der er et stort fokus på ansvarlighed i offentligheden, og vores gæster forventer, at vi gør en indsats for at sikre, at vi passer på vores omgivelser, rydder op efter os, serverer noget ordentlig mad og generelt tager vores ansvar i samfundet seriøst”.

Sådan sagde ressourceansvarlig på Northside Festival, Sofie Randel, på sidste uges Responsible Hospitality Day, som Bella Center Hospitality Group afholdt på Hotel Crown Plaza.

Northside havde taget et eksempel på genanvendelse fra årets festival med til eventen: en tallerken fremstillet af indsamlet plast fra året inden, som tilmed kan sættes fast på et ølkrus. Foto: Anders Kampmann.

Det mente i hvert fald eventens ordstyrer, forfatteren og forretningskvinden Tania Ellis, der indledningsvist slog fast, at den tendens ikke bare er en forbigående trend, men derimod en udvikling, der er kommet for at blive. Og det er der flere gode grunde til.

”Der er rigtig mange aktører i sektoren, der er begyndt at finde ud af, at det her ikke kun handler om at gøre en positiv forskel ude i verden, men at det også er en god forretning, fordi ansvarlighed er noget, flere og flere forbrugere efterspørger”, sagde hun.

Med henvisning til den godt 1½ år gamle rapport ”Better Business, Better World”, der viser at der er massive milliardbeløb at hente for virksomheder i at forfølge de 17 mål for bæredygtig udvikling, pegede Tania Ellis videre på, at der er et kæmpe potentiale for turistindustrien i mål 12 og 17, som omhandler ansvarligt forbrug og produktion hhv. partnerskaber for handling, og som også var en del af temaet for konferencen.

Kamp mod affald og madspild breder sig
Det synspunkt blev bakket op af fremtidsforskeren Birthe Linddal, der identificerede globalisering som en megatrend, der ”påvirker alting i verden i større eller mindre”, og som bl.a. handler om de udfordringer, som klimaforandringerne medfører.

”Den udvikling er begyndt at påvirke det forhold, gennemsnitsdanskeren har til sit forbrug og sit aftryk på omverdenen. Vi er jo eksempelvis noget nær verdensmestre i affald herhjemme – 777 kg pr. husstand om året – og for rigtig mange betyder det, at begreber som genbrug og cirkulær økonomi kommer højere og højere op på dagsordenen”, forklarede hun.

Madspild er en stor del af den affaldsmængde – og en stor økonomisk byrde – og derfor noget, man også bruger mange kræfter på i hospitalitybranchen. For at komme med indspark til den del af programmet, fortalte Mette Schellerup Gotfredsen fra Miljøstyrelsen om hendes erfaringer fra projektet Madspildsjægerne, som kørte i 2016 og ’17.

”Det er helt tydeligt, at arbejdet med at bekæmpe madspild aldrig slutter; der er altid mere at komme efter. Specielt for fagfolkene ude i restauranterne og på hotellerne, så er det ekstra arbejde at holde øje med det her spild, og det kræver motivation i hverdagen. Køkkenpersonalet skal anerkendes for deres indsat, og de skal have indflydelse på, hvordan det foregår”, understregede hun.

Lokale produkter på vej frem
Et andet aspekt omkring bæredygtige fødevarer, er den stigende interesse for lokale produkter, som bl.a. Refarmed er med til at understøtte og besvare. Direktør Camilla Enge var med for at tale om, hvordan man kan producere unikke hyperlokale fødevarer ud fra et cirkulært mindset og både øge produkternes kvalitet og friskhed.

Skridtet fra at slå sig op på et budskab – storytelling – til rent faktisk at føre det ud i virkeligheden – storydoing – er centralt i den sammenhæng.

”Vi kan levere super lokale varer, med total transparens og overblik, fordi vi har en ultrakort forsyningskæde, og vi kan demonstrere muligheden for at udnytte lokale ressourcer, eksempelvis ved at inddrage en ellers ’død’ tagflade og lave den om til et gartneri. På den måde kan man som virksomhed relativt nemt komme fra storytelling til storydoing”, sagde Camilla Enge.

Læs også: Nyt initiativ skal samle Danmark mod madspild

De mange forskellige debatter og et fremmøde på omkring 100 branchefolk skabte efterfølgende tilfredshed i Bella Center Hospitality Group, hvor man noterer sig at eventen på kort tid har fået en god position i sektoren.

”Det glæder os meget, at konferencen allerede i dens andet leveår har opnået rigtig stor anerkendelse blandt mange nøgleinteressenter og aktører, og nu anses som et centralt forum for diskussion og videndeling af bæredygtige løsninger i hospitalitybranchen”, siger adm. direktør for BCHG, Allan Agerholm, og fortsætter:

”I år valgte vi at fokusere på områderne 'ansvarligt forbrug og produktion' og 'partnerskaber for handling' og anvendte dermed atter FNs 17 Verdensmål som et operationelt 'bagtæppe' for konferencen. Heldigvis anerkender og forstår flere og flere aktører vigtigheden af at udvikle innovative og rentable bæredygtige løsninger, for Responsbile Hospitality er altså ikke blot en døgnflue, men tværtimod et højaktuelt og uopsætteligt emne for os alle.”

Bella Center Hospitality Group har lavet en video fra dagen, som kan ses her.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

20.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

SustainImpact ApS
Webinar
Sådan scorer du i DMA

Hvor svært kan det være? Det er jo bare en karakter fra 1-5 på de forskellige områder. Men CSRD foreskriver at du skal kunne sikre en konsistent scoring år efter år og man skal kunne følge argumentationen, så hvordan gør vi det effektivt. Hvordan laver vi scoringsnøgler og dokumenterer selve scoringen.

Dato

22.01.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online