Bæredygtighed skal give livskvalitet i byerne

Det er ikke kun verdens megabyer, der skal være bæredygtige, de mindre skal samme vej for at sikre deres indbyggere et ordentligt liv. Og det kommer ikke af sig selv, siger Realdanias direktør, Jesper Nygård.

Bygningen Blox skal bl.a. huse BloxHub, som er et af de projekter, Jesper Nygård har store forventninger til, når det kommer til at skabe salgbar viden. Illustration: Realdania.

19.10.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Verdens storbyer vokser. Ifølge FN boede 23 procent af klodens befolkning sidste år i en by med mindst 1 mio. indbyggere, en andel, der ventes at stige til 27 procent i 2030. Kobler vi de mindre bysamfund på, er tendensen endnu tydeligere. I 2050 vil op mod 70 procent af verdens ca. 10 mia. mennesker bo i byer.

Læs også: Danske byer som bæredygtige forbilleder

”Det kan man jo vælge at se som en enorm krise – eller en gigantisk mulighed. Sikkert er det i hvert fald, at byernes rolle som dynamoer for samfundet kommer under pres, og de skal udvikle sig i den rigtige retning, uanset størrelse”.

Adm. direktør for Realdania, Jesper Nygård, ser store muligheder for danske bidrag til bæredygtigheden i verdens voksende byer. Foto: Realdania.

Sådan siger Realdanias adm. direktør, Jesper Nygård, når han skal sætte ord på skismaet om den bæredygtige by; et område som hans selskab beskæftiger sig særdeles indgående med her i landet. Som direktøren formulerer det, så er Realdanias formål at ”forbedrede danskernes livskvalitet gennem det byggede miljø”, og her er ”bæredygtighed et overordentligt vigtigt tema”.

Hvis en by skal leve op til prædikatet bæredygtig på alle de mange parametre, der kan hæftes på begrebet, så skal der arbejdes for sagen på netop alle disse områder. Og selvom udfordringerne kan antage vidt forskellige størrelser fra by til by, så er de ikke så forskellige, påpeger Jesper Nygård.

”Bæredygtigheden kommer ikke af sig selv, det kræver ledelse, visioner og bevidst handling at gøre en forskel. Som by skal man være klar til at gribe det an fra flere forskellige vinkler og flere forskellige tematikker, fx segregering, klimamål og sociale aspekter. Her er problemstillingerne langt henad vejen de samme i små og mellemstore byer”, siger han.

De mindre byer er lige så vigtige som de store
Som et eksempel på dette fremhæver Jesper Nygård Vejles medlemskab af 100 Resilient Cities som en case, der kan være en ”fantastisk inspiration” for mindre provinsbyer over hele verden.

”Og netop de byer er lige så vigtige at få med, som de store. Verden rummer tusindvis af byer på Vejles størrelse eller deromkring, som har et kæmpe klimaaftryk, så det er uhyre vigtigt, at vi ikke kun forholder os til megabyerne, som selvfølgelig er centrale, men også tager de mindre med”, siger Jesper Nygård.

Det er her den gigantiske mulighed kommer i spil. Danmark kan nemlig i høj grad bidrage med ikke mindst viden, når det kommer til urbanisering. Her peger Jesper Nygård på en stribe ambitiøse danske aktører, der har brugbar ekspertise på området, fx i form af Gehl Architects og tegnestuer som Henning Larsen, Lendager, 3XN og BIG, samt virksomheder som COWI, Rambøll, Grundfos og Danfoss, ligesom Realdania selv er involveret i projekter med potentiale for eksport.

”Et projekt som Bloxhub i vores nye bygning BLOX ved havnen i København skal være med til at sætte det i system. Her får vi 500 arbejdspladser til forskere, smv’er, startups osv. under samme tag, og på den måde samler vi nogle stærke kræfter inden for bæredygtig byudvikling. Vores viden som samfund bliver hele tiden bedre, og den viden kan Bloxhub være med til at gøre salgbar”, siger Jesper Nygård.

Klimaflisen er et af de konkrete projekter, Realdania har bidraget til udviklingen af, og som skal hjælpe byerne med at tilpasse sig et stadig vådere klima med mere ekstremt vejr. Illustration: Realdania/Tredje Natur.

Behov for fælles løsninger og filantropi i fremtiden
Og den viden bliver der også brug for. På CSR.dks opfordring sætter Jesper Nygård kikkerten for øjnene og søger at skue 20 år ud i fremtiden og spå om, hvordan klodens byer kan og skal bidrage positivt til tingenes tilstand, både for byboerne og dem, der er tilbage i landregionerne. Grundlæggende ser han to ting ske:

”Ifølge C40 (det internationale netværk for megabyer finansieret af bl.a. Realdania, red.) er det muligt at begrænse den globale opvarmning til de her 1,5 grad, men kun hvis alle samarbejder over de næste tre-fire år, ellers er det for sent. Det er noget, der vil kræve store, virkelig omsiggribende beslutninger, og her synes jeg faktisk COP15 i København, som mange jo kaldte en fiasko, var med til at vise, at vi skal løfte i flok samskabe løsningerne. Det tror jeg bliver en af de vigtigste bevægelser de næste 20 år”, siger han.

Derudover handler det om, hvordan den viden, der bliver frembragt (og den, der allerede findes), bliver anvendt. Det gælder eksempelvis Realdanias støtte til C40, som dels handler om at gøre noget godt for klimaet, og derudover skal bidrage til få danske løsninger ud at arbejde og få verdens viden retur til Danmark og danske kommuner. 

I den forbindelse ser Jesper Nygård en afgørende forskel mellem organisationer som hans egen og de mere traditionelle private virksomheder.

Læs også: Den bæredygtige butik skal også være rar at handle i

”Filantropiske institutioner som os vil være den part, der skaber viden og er villig til at dele den med investorer og andre i den private sektor. På den måde kan de kaste sig ud i nye projekter med langt mindre risiko, fordi vi har taget den for dem. På den måde kan vi få flere projekter, som kan vise, at de virker, har en reel effekt og kan skaleres. Det vil vi se mere af de næste 20 år, tror jeg. Og vi har i den grad brug for det, hvis vi fx skal opfylde FN’s udviklingsmål”, slutter han.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige byer

I verdens jagt på et bedre klima, renere luft og sundere mennesker, er klodens byer altafgørende. Her fortæller danske og udenlandske eksperter og partnere på CSR.dk om ny teknologi, tendenser og målsætninger, der skal skubbe udviklingen i den bæredygtige retning.

Relateret indhold

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybrid - Efterår 2024

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart november 2024.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Dakofa
Webinar
GRATIS webinar om Biobaserede Byggematerialer - udfordringer og muligheder

Strammere klimakrav og ønske om flere fornybare ressourcer i byggeriet giver mulighed for at øge efterspørgslen efter biobaserede byggematerialer. På dette seminar vil vi få et indblik i, hvilke udfordringer og muligheder der er ved at udvikle og anvende biobaserede byggematerialer i byggeriet.

Dato

04.02.2025

Tid

12:30

Sted

Online / Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

CABI
Webinar
Bliv klar til at lede neurodivergente medarbejdere

I en tid, hvor det anslås, at op mod 20 % af befolkningen er neurodivergent og tænker anderledes end gennemsnittet, er det afgørende at skabe arbejdspladser, hvor alle hjerner kan trives og bidrage. Men hvordan onboarder og leder man neurodivergente medarbejdere? Det får du viden om og værktøjer til på dette webinar.

Dato

06.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Industri
Webinar
Sådan integrerer du ESG og social ansvarlighed i HR-praksis

Deltag i vores webinar og få indsigt i, hvad ESG-rapportering betyder for dig som HR-ansvarlig. Med de nye krav til bæredygtighedsrapportering vil HR's rolle og ansvar udvides betydeligt.

Dato

06.02.2025

Tid

14:00

Sted

Online