07.12.2015  |  Samfund

Ikke meget socialt ansvar i de danske julegaver

Arbejdsmiljø, klima og bæredygtighed fylder relativt mindre for de danske forbrugere, end det er tilfældet i resten af Europa, viser Deloitte-analyse. Vi bør gøre en forskel, mener ekspert.

Julehandlen er i fuld sving rundt om i landet (og på nettet), men social ansvarlighed fylder ikke så meget i indkøbskurvene herhjemme, som det er tilfældet i resten af Europa. Det viser en ny analyse fra revisions- og konsulentvirksomheden Deloitte.

Læs også: 21 millioner arbejder som slaver

Sammenlignet med forbrugere i en længere række af de lande, vi normalt sammenligner os med, så scorer danskerne nemlig konsekvent lavere, når det gælder bekymringen for børnearbejde, klimapåvirkninger og dårlige arbejdsforhold. Det er et spørgsmål om manglende vilje, mener ekspert.

Spørgsmålene fra Deloitte

I forbindelse med undersøgelsen stille Deloitte disse fire spørgsmål til forbrugere over hele Europa, inkl. Danmark.

I hvor høj grad er du enig i nedenstående udsagn?

Jeg køber ikke produkter, der involverer børnearbejde:

Danmark: 53 procent
Europa: 65 procent

Jeg køber ikke produkter, der er produceret under dårlige arbejdsforhold i udviklingslande:

Danmark: 44 procent
Europa: 57 procent

Jeg undgår at købe produkter, der ikke er miljømæssigt bæredygtige:

Danmark: 39 procent
Europa: 59 procent

Jeg undgår at købe produkter med en væsentlig CO2-indvirkning på miljøet:

Danmark: 36 procent
Europa: 56 procent

”Det kan godt være, at vi køber ulandskalendere og giver geder til Afrika, men derefter er det generelt småt med at omsætte ord til handling. Vi er et af de mest forbrugende lande per indbygger på hele kloden, [og derfor] kan vi naturligvis ikke sige os fri for, at vores indkøbsmønstre har en meget stor påvirkning. Når vi køber ind hos de virksomheder, der arbejder systematisk med at sikre ordentlige vilkår hos deres leverandører, er vi absolut med til at gøre en forskel,” siger partner i Deloitte Helena Barton, der rådgiver virksomheder om risikostyring og samfundsansvar, i en pressemeddelelse.

Millioner af mennesker verden over lever og arbejder under slavelignende forhold, og her bør danskerne være sig deres rolle bevidst, mener Helena Barton.

”Globale virksomheder har ofte et finmasket net af underleverandører spredt ud over hele verden. På trods af formelle kontrakter og opfølgende kontrolbesøg kan uansvarlige arbejdsforhold være svære at opdage. Dermed kan f.eks. elektronik og legetøj produceret af slaver eller børnearbejdere meget let ende under danskernes juletræer. Det ville faktisk være naivt at tro, at de ikke gør det,” siger hun.

Læs også: Svensk rapport: bæredygtige offentlige indkøb skal være lov

I undersøgelsen har Deloitte spurgt godt 14.000 forbrugere over hele Europa, her 760 fra Danmark, om deres indkøbsmønstre relateret til social ansvarlighed i julehandlen. Spørgsmålene handlede om børnearbejde, arbejdsforhold, miljømæssig bæredygtighed og CO2-udslip. Se svarene i faktaboksen til højre.

-AK

Mere fra Anders

Anders Kampmann

Kommunikationsrådgiver/journalist

Uddannelse: cand.comm, Roskilde Universitet 2010, speciale om CSR. Tidligere job: kommunikationsmedarbejder, Erhvervsstyrelsen, kommunikationskonsulent, Københavns Kommune, forskningsmedarbejder og kommunikationsrådgiver inkl. CSR-konsulent, Samfundscentret. Fokusområder: Adskillige aspekter omkring bæredygtighed i forhold til klima, transport, supply chain, produkti…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere