07.12.2015 | Samfund
Ikke meget socialt ansvar i de danske julegaver
Arbejdsmiljø, klima og bæredygtighed fylder relativt mindre for de danske forbrugere, end det er tilfældet i resten af Europa, viser Deloitte-analyse. Vi bør gøre en forskel, mener ekspert.
Julehandlen er i fuld sving rundt om i landet (og på nettet), men social ansvarlighed fylder ikke så meget i indkøbskurvene herhjemme, som det er tilfældet i resten af Europa. Det viser en ny analyse fra revisions- og konsulentvirksomheden Deloitte.
Læs også: 21 millioner arbejder som slaver
Sammenlignet med forbrugere i en længere række af de lande, vi normalt sammenligner os med, så scorer danskerne nemlig konsekvent lavere, når det gælder bekymringen for børnearbejde, klimapåvirkninger og dårlige arbejdsforhold. Det er et spørgsmål om manglende vilje, mener ekspert.
Spørgsmålene fra Deloitte
I forbindelse med undersøgelsen stille Deloitte disse fire spørgsmål til forbrugere over hele Europa, inkl. Danmark.
I hvor høj grad er du enig i nedenstående udsagn?
Jeg køber ikke produkter, der involverer børnearbejde:
Danmark: 53 procent
Europa: 65 procent
Jeg køber ikke produkter, der er produceret under dårlige arbejdsforhold i udviklingslande:
Danmark: 44 procent
Europa: 57 procent
Jeg undgår at købe produkter, der ikke er miljømæssigt bæredygtige:
Danmark: 39 procent
Europa: 59 procent
Jeg undgår at købe produkter med en væsentlig CO2-indvirkning på miljøet:
Danmark: 36 procent
Europa: 56 procent
Det kan godt være, at vi køber ulandskalendere og giver geder til Afrika, men derefter er det generelt småt med at omsætte ord til handling. Vi er et af de mest forbrugende lande per indbygger på hele kloden, [og derfor] kan vi naturligvis ikke sige os fri for, at vores indkøbsmønstre har en meget stor påvirkning. Når vi køber ind hos de virksomheder, der arbejder systematisk med at sikre ordentlige vilkår hos deres leverandører, er vi absolut med til at gøre en forskel, siger partner i Deloitte Helena Barton, der rådgiver virksomheder om risikostyring og samfundsansvar, i en pressemeddelelse.
Millioner af mennesker verden over lever og arbejder under slavelignende forhold, og her bør danskerne være sig deres rolle bevidst, mener Helena Barton.
Globale virksomheder har ofte et finmasket net af underleverandører spredt ud over hele verden. På trods af formelle kontrakter og opfølgende kontrolbesøg kan uansvarlige arbejdsforhold være svære at opdage. Dermed kan f.eks. elektronik og legetøj produceret af slaver eller børnearbejdere meget let ende under danskernes juletræer. Det ville faktisk være naivt at tro, at de ikke gør det, siger hun.
Læs også: Svensk rapport: bæredygtige offentlige indkøb skal være lov
I undersøgelsen har Deloitte spurgt godt 14.000 forbrugere over hele Europa, her 760 fra Danmark, om deres indkøbsmønstre relateret til social ansvarlighed i julehandlen. Spørgsmålene handlede om børnearbejde, arbejdsforhold, miljømæssig bæredygtighed og CO2-udslip. Se svarene i faktaboksen til højre.
-AK
Strategi & ledelse

Første grafiske bureau certificeret efter FN’s verdensmål
Design- og kommunikationsvirksomheden Phoenix Design Aid er som den første af sin slags nogensinde blevet certificeret efter FN’s verdensmål. Det er norske DNV GL, som arbejder for at beskytte liv, ejendom og miljø, der står bag.
Klima, miljø og energi

Californien vinker farvel til diesellastbilen
Fra 2024 skal fabrikanter af lastbiler og varevogne i Californien begynde omstillingen væk fra diesel og over til elektriske nuludledningskøretøjer. Reglen er den første af sin slags i verden, og EU bør gå i samme retning, mener NGO’en Transport & Environment.
Strategi & ledelse

Flere C25-virksomheder tager verdensmålene til sig
Kun én af virksomhederne i det toneangivende C25-indeks nævner ikke specifikke verdensmål i deres rapportering, mens 16 af dem anvender delmål og knap halvdelen væsentlighedsvurderer deres indsats. Det viser friske tal fra Carve Consulting.
Klima, miljø og energi

Nyt forskningscenter skal mindske skibsfartens CO2-udslip
Med 400 mio. kr. i ryggen fra A.P. Møller Fonden skal Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping sætte skub i udviklingen af energiformer og teknologier, der effektivt kan formindske CO2-udslippet fra skibsfarten.
Strategi & ledelse

Nye anbefalinger for god selskabsledelse sendt i høring
Et sæt reviderede Anbefalinger for god Selskabsledelse er netop blevet sendt i høring af Komitéen for god Selskabsledelse. Anbefalingerne fokuserer bl.a. på den enkelte virksomheds ansvar for samfundet med begreber som bæredygtighed og purpose i spil.
Strategi & ledelse

19 topchefer underskriver diversitetsløfte
Nordiske topfolk fra virksomheder som Mærsk, Coloplast, Vestas, Microsoft og KPMG har skrevet under på et CEO-løfte, der skal løfte niveauet for ligestilling, diversitet og inklusion i dansk erhvervsliv. ”Det er need to have nu”, lyder det fra kvinden bag, Tine Willumsen fra The Diversity Council.