04.09.2018  |  Samfund

Fremtidens danske økonomi skal være cirkulær

Regeringen har netop lanceret sin strategi for cirkulær økonomi, der fordeler 116 mio. kr. på 15 forskellige initiativer omkring recirkulation af produkter og materialer, og minimering af spild. DI er positive, mens Dansk Erhverv kalder planen for ”uambitiøs”.

Lørdag d. 1. september præsenterede VLAK-regeringen sit udspil til en strategi, der skal omstille Danmark til cirkulær økonomi. I strategien har regeringen afsat 116 mio. kr. fordelt på 15 initiativer, der skal ’sætte skub i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund, hvor man recirkulerer materialer og produkter, udnytter deres værdi til fulde og minimerer spildet’, som det hedder.

Ifølge regeringen er det ’et stadigt stigende pres på Jordens naturressourcer der betyder, at vi må gentænke vores måde at producere og forbruge på’, og som altså nødvendiggør et skifte til en mere cirkulær økonomi.

Læs også: Nyt værktøj skal hjælpe produktionsvirksomhederne med cirkulær økonomi

Tanken med omstillingen er at sikre, at danske virksomheder fortsat har en høj konkurrenceevne, og samtidig bidrager til en bæredygtig forvaltning af naturressourcerne og en fortsat økonomisk vækst. Som eksempel herpå nævnes potentialet i at designe bygninger og produkter til at blive genbrugt, repareret og genanvendt frem for at blive smidt ud. 

”Vi er nødt til at se med mere kritiske øjne på vores uholdbart store forbrug af naturressourcer. Ved at bruge færre materialer og øge genanvendelsen kan virksomheder få mere værdi ud af mindre. Og samtidig giver det et bedre miljø, hvis vi bruger råvarerne så fornuftigt og så mange gange som muligt”, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

DI: Godt for virksomhederne, men affaldssektoren mangler
Hos Dansk Industri er man generelt positiv overfor udspillet og mener, at strategien skubber i den rigtige retning og er god for både miljøet, samfundsøkonomien og virksomhederne.

”Nu får virksomhederne bedre rammer for en cirkulær omstilling, som gør det lettere for danske virksomheder at udvikle de løsninger, som vil blive efterspurgt over hele verden. I de kommende år vil der være en stigende efterspørgsel på løsninger, som fastholder produkter og materialer i et kredsløb, så vi undgår, at det bliver til affald”, siger direktør Tine Roed.

Samtidig peger hun på behovet for lige vilkår på markedet for affald og genanvendte materialer. I den forbindelse er ’en af de helt store knaster, som ikke bliver løst med strategien’ en reorganisering af affaldssektoren, så virksomhederne får bedre adgang til ressourcerne i affaldet.

”Regeringen bør hurtigst muligt tage fat på forhandlingerne af forsyningsstrategien. Så længe der er usikkerhed om spillereglerne i affaldssektoren, er der ingen virksomheder, der tør investere i nye affaldsløsninger”, siger Tine Roed.

Dansk Erhverv savner måltal
Knap så tilfredse er man i Dansk Erhverv, som godt nok mener, at handlingsplanen ’viser gode takter’, men også at den er ’for uambitiøs’, ligesom man savner mere fokus på at få forbedrede rammevilkår, måltal og stimulering af efterspørgsel i planen’.

”Det er ærgerligt, at handlingsplanen ikke forholder sig til, hvordan man gennem relevante indikatorer kan måle på, om indsatserne virker eller behøver justeringer. Indikatorer, der måler på vækst af genanvendelsen på afsætningsmarkedet og forbrug er et fornuftigt sted at starte. Har vi ikke indikatorer, handler vi i blinde og risikerer ikke at omstille effektivt”, siger miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Zeuthen.

Dog glæder Dansk Erhverv sig over planens fokus på kompetenceudvikling hos SMV’erne i form af uddannelse og tilskud til rådgivning. ’Langt størstedelen af de danske virksomheder er SMV’er og derfor mener man, at det er helt rigtigt at sætte ind netop her’, lyder det.

Cirkulære byggeselskaber skal tilgodeses
Et af de konkrete områder, som regeringen vil arbejde med i strategien, er byggesektoren, hvor erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) lægger op til, at miljøvenlige byggeselskaber vil få nemmere ved at bygge for staten.

”Vi synes, at staten skal gå forrest, når det handler om at få mere bæredygtigt byggeri. Fremover, når staten bygger nye bygninger, vil vi sætte de entreprenører, der kan genanvende deres materialer, forrest”, siger han til DR.

Byggematerialer er således en af de ressourcer, regeringen gerne vil udnytte bedre. Ifølge DR afleverer byggebranchen årligt over 4,1 millioner ton affald, svarende omkring 40 procent al affald i landet. Omkring 80 procent genbruges, typisk ved at blive knust og brugt til vejfyld – med et stort værditab til følge. Og det kan gøres bedre, mener regeringen.

”Vi vil gerne kunne vælge de byggeselskaber, der bruger materialer som ikke er dårlige for miljøet, og som bruger materialer, der uden de store problemer kan bruges igen”, siger Rasmus Jarlov til DR, og pointerer samtidig, at staten fremover ikke kun vil se på selve nybygningsprisen, når den udbyder byggeri i licitation.

Det vil regeringen

  • Styrke virksomhederne som drivkraft for den cirkulære omstilling
  • Understøtte cirkulær økonomi gennem data og digitalisering 
  • Fremme cirkulær økonomi gennem design
  • Ændre forbrugsmønstre gennem cirkulær økonomi
  • Skabe et velfungerende marked for affald og genanvendte råvarer
  • Få mere værdi ud af bygninger og biomasse

Se også faktaark om cirkulær økonomi og regeringens nye strategi

Strategien følger op på anbefalingerne fra regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi med seks indsatsområder og 15 initiativer, og skal desuden ses i tæt sammenhæng med Forsyningsstrategien, der bl.a. skal tilskynde til en bedre udnyttelse af affaldet gennem øget konkurrenceudsættelse af affaldssektoren.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

”I dag kigger staten alene på, hvad det vil koste at bygge en ny bygning. Fremover vil vi også indregne omkostningerne til genanvendelse af de materialer, der indgår i byggeriet. Det vil give de selskaber, der er gode til genanvendelse en konkurrencefordel”, forklarer Rasmus Jarlov overfor DR.

Læs også: De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

Den strategi hilser man velkommen i arkitektfirmaet Lendager Group, hvor arkitekt og direktør Anders Lendager mener, at det ”er ekstremt vigtigt, at regeringen endeligt kommer med et udspil”.

”Det er på høje tid, at regeringen tager nogle initiativer for at skabe vækst indenfor bæredygtighed. Private organisationer, virksomheder, pensionskasser - de peger alle i den retning allerede. Jeg håber, at det her er et signal om, at politikerne nu begynder at indfri målsætninger om flere grønne jobs og nedbringelse af CO2”, siger Anders Lendager til DR.

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere