Fremtidens danske økonomi skal være cirkulær

Regeringen har netop lanceret sin strategi for cirkulær økonomi, der fordeler 116 mio. kr. på 15 forskellige initiativer omkring recirkulation af produkter og materialer, og minimering af spild. DI er positive, mens Dansk Erhverv kalder planen for ”uambitiøs”.

Byggesektoren er et af de områder, hvor regeringen vil sætte ind for at øge genanvendelsen og gøre branchen mere cirkulær. Illustration fra rapport..

04.09.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Lørdag d. 1. september præsenterede VLAK-regeringen sit udspil til en strategi, der skal omstille Danmark til cirkulær økonomi. I strategien har regeringen afsat 116 mio. kr. fordelt på 15 initiativer, der skal ’sætte skub i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund, hvor man recirkulerer materialer og produkter, udnytter deres værdi til fulde og minimerer spildet’, som det hedder.

Ifølge regeringen er det ’et stadigt stigende pres på Jordens naturressourcer der betyder, at vi må gentænke vores måde at producere og forbruge på’, og som altså nødvendiggør et skifte til en mere cirkulær økonomi.

Læs også: Nyt værktøj skal hjælpe produktionsvirksomhederne med cirkulær økonomi

Tanken med omstillingen er at sikre, at danske virksomheder fortsat har en høj konkurrenceevne, og samtidig bidrager til en bæredygtig forvaltning af naturressourcerne og en fortsat økonomisk vækst. Som eksempel herpå nævnes potentialet i at designe bygninger og produkter til at blive genbrugt, repareret og genanvendt frem for at blive smidt ud. 

”Vi er nødt til at se med mere kritiske øjne på vores uholdbart store forbrug af naturressourcer. Ved at bruge færre materialer og øge genanvendelsen kan virksomheder få mere værdi ud af mindre. Og samtidig giver det et bedre miljø, hvis vi bruger råvarerne så fornuftigt og så mange gange som muligt”, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

DI-direktør Tine Roed er generelt tilfreds med regeringens strategi om cirkulær økonomi. Foto: Dansk Industri/Hans Søndergård.

DI: Godt for virksomhederne, men affaldssektoren mangler
Hos Dansk Industri er man generelt positiv overfor udspillet og mener, at strategien skubber i den rigtige retning og er god for både miljøet, samfundsøkonomien og virksomhederne.

”Nu får virksomhederne bedre rammer for en cirkulær omstilling, som gør det lettere for danske virksomheder at udvikle de løsninger, som vil blive efterspurgt over hele verden. I de kommende år vil der være en stigende efterspørgsel på løsninger, som fastholder produkter og materialer i et kredsløb, så vi undgår, at det bliver til affald”, siger direktør Tine Roed.

Samtidig peger hun på behovet for lige vilkår på markedet for affald og genanvendte materialer. I den forbindelse er ’en af de helt store knaster, som ikke bliver løst med strategien’ en reorganisering af affaldssektoren, så virksomhederne får bedre adgang til ressourcerne i affaldet.

”Regeringen bør hurtigst muligt tage fat på forhandlingerne af forsyningsstrategien. Så længe der er usikkerhed om spillereglerne i affaldssektoren, er der ingen virksomheder, der tør investere i nye affaldsløsninger”, siger Tine Roed.

Dansk Erhverv savner måltal
Knap så tilfredse er man i Dansk Erhverv, som godt nok mener, at handlingsplanen ’viser gode takter’, men også at den er ’for uambitiøs’, ligesom man savner mere fokus på at få forbedrede rammevilkår, måltal og stimulering af efterspørgsel i planen’.

”Det er ærgerligt, at handlingsplanen ikke forholder sig til, hvordan man gennem relevante indikatorer kan måle på, om indsatserne virker eller behøver justeringer. Indikatorer, der måler på vækst af genanvendelsen på afsætningsmarkedet og forbrug er et fornuftigt sted at starte. Har vi ikke indikatorer, handler vi i blinde og risikerer ikke at omstille effektivt”, siger miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Zeuthen.

Dog glæder Dansk Erhverv sig over planens fokus på kompetenceudvikling hos SMV’erne i form af uddannelse og tilskud til rådgivning. ’Langt størstedelen af de danske virksomheder er SMV’er og derfor mener man, at det er helt rigtigt at sætte ind netop her’, lyder det.

Cirkulære byggeselskaber skal tilgodeses
Et af de konkrete områder, som regeringen vil arbejde med i strategien, er byggesektoren, hvor erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) lægger op til, at miljøvenlige byggeselskaber vil få nemmere ved at bygge for staten.

”Vi synes, at staten skal gå forrest, når det handler om at få mere bæredygtigt byggeri. Fremover, når staten bygger nye bygninger, vil vi sætte de entreprenører, der kan genanvende deres materialer, forrest”, siger han til DR.

Byggematerialer er således en af de ressourcer, regeringen gerne vil udnytte bedre. Ifølge DR afleverer byggebranchen årligt over 4,1 millioner ton affald, svarende omkring 40 procent al affald i landet. Omkring 80 procent genbruges, typisk ved at blive knust og brugt til vejfyld – med et stort værditab til følge. Og det kan gøres bedre, mener regeringen.

”Vi vil gerne kunne vælge de byggeselskaber, der bruger materialer som ikke er dårlige for miljøet, og som bruger materialer, der uden de store problemer kan bruges igen”, siger Rasmus Jarlov til DR, og pointerer samtidig, at staten fremover ikke kun vil se på selve nybygningsprisen, når den udbyder byggeri i licitation.

Det vil regeringen

  • Styrke virksomhederne som drivkraft for den cirkulære omstilling
  • Understøtte cirkulær økonomi gennem data og digitalisering 
  • Fremme cirkulær økonomi gennem design
  • Ændre forbrugsmønstre gennem cirkulær økonomi
  • Skabe et velfungerende marked for affald og genanvendte råvarer
  • Få mere værdi ud af bygninger og biomasse

Se også faktaark om cirkulær økonomi og regeringens nye strategi

Strategien følger op på anbefalingerne fra regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi med seks indsatsområder og 15 initiativer, og skal desuden ses i tæt sammenhæng med Forsyningsstrategien, der bl.a. skal tilskynde til en bedre udnyttelse af affaldet gennem øget konkurrenceudsættelse af affaldssektoren.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

”I dag kigger staten alene på, hvad det vil koste at bygge en ny bygning. Fremover vil vi også indregne omkostningerne til genanvendelse af de materialer, der indgår i byggeriet. Det vil give de selskaber, der er gode til genanvendelse en konkurrencefordel”, forklarer Rasmus Jarlov overfor DR.

Læs også: De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

Den strategi hilser man velkommen i arkitektfirmaet Lendager Group, hvor arkitekt og direktør Anders Lendager mener, at det ”er ekstremt vigtigt, at regeringen endeligt kommer med et udspil”.

”Det er på høje tid, at regeringen tager nogle initiativer for at skabe vækst indenfor bæredygtighed. Private organisationer, virksomheder, pensionskasser - de peger alle i den retning allerede. Jeg håber, at det her er et signal om, at politikerne nu begynder at indfri målsætninger om flere grønne jobs og nedbringelse af CO2”, siger Anders Lendager til DR.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams