Fremtidens danske økonomi skal være cirkulær

Regeringen har netop lanceret sin strategi for cirkulær økonomi, der fordeler 116 mio. kr. på 15 forskellige initiativer omkring recirkulation af produkter og materialer, og minimering af spild. DI er positive, mens Dansk Erhverv kalder planen for ”uambitiøs”.

Byggesektoren er et af de områder, hvor regeringen vil sætte ind for at øge genanvendelsen og gøre branchen mere cirkulær. Illustration fra rapport..

04.09.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Lørdag d. 1. september præsenterede VLAK-regeringen sit udspil til en strategi, der skal omstille Danmark til cirkulær økonomi. I strategien har regeringen afsat 116 mio. kr. fordelt på 15 initiativer, der skal ’sætte skub i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund, hvor man recirkulerer materialer og produkter, udnytter deres værdi til fulde og minimerer spildet’, som det hedder.

Ifølge regeringen er det ’et stadigt stigende pres på Jordens naturressourcer der betyder, at vi må gentænke vores måde at producere og forbruge på’, og som altså nødvendiggør et skifte til en mere cirkulær økonomi.

Læs også: Nyt værktøj skal hjælpe produktionsvirksomhederne med cirkulær økonomi

Tanken med omstillingen er at sikre, at danske virksomheder fortsat har en høj konkurrenceevne, og samtidig bidrager til en bæredygtig forvaltning af naturressourcerne og en fortsat økonomisk vækst. Som eksempel herpå nævnes potentialet i at designe bygninger og produkter til at blive genbrugt, repareret og genanvendt frem for at blive smidt ud. 

”Vi er nødt til at se med mere kritiske øjne på vores uholdbart store forbrug af naturressourcer. Ved at bruge færre materialer og øge genanvendelsen kan virksomheder få mere værdi ud af mindre. Og samtidig giver det et bedre miljø, hvis vi bruger råvarerne så fornuftigt og så mange gange som muligt”, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

DI-direktør Tine Roed er generelt tilfreds med regeringens strategi om cirkulær økonomi. Foto: Dansk Industri/Hans Søndergård.

DI: Godt for virksomhederne, men affaldssektoren mangler
Hos Dansk Industri er man generelt positiv overfor udspillet og mener, at strategien skubber i den rigtige retning og er god for både miljøet, samfundsøkonomien og virksomhederne.

”Nu får virksomhederne bedre rammer for en cirkulær omstilling, som gør det lettere for danske virksomheder at udvikle de løsninger, som vil blive efterspurgt over hele verden. I de kommende år vil der være en stigende efterspørgsel på løsninger, som fastholder produkter og materialer i et kredsløb, så vi undgår, at det bliver til affald”, siger direktør Tine Roed.

Samtidig peger hun på behovet for lige vilkår på markedet for affald og genanvendte materialer. I den forbindelse er ’en af de helt store knaster, som ikke bliver løst med strategien’ en reorganisering af affaldssektoren, så virksomhederne får bedre adgang til ressourcerne i affaldet.

”Regeringen bør hurtigst muligt tage fat på forhandlingerne af forsyningsstrategien. Så længe der er usikkerhed om spillereglerne i affaldssektoren, er der ingen virksomheder, der tør investere i nye affaldsløsninger”, siger Tine Roed.

Dansk Erhverv savner måltal
Knap så tilfredse er man i Dansk Erhverv, som godt nok mener, at handlingsplanen ’viser gode takter’, men også at den er ’for uambitiøs’, ligesom man savner mere fokus på at få forbedrede rammevilkår, måltal og stimulering af efterspørgsel i planen’.

”Det er ærgerligt, at handlingsplanen ikke forholder sig til, hvordan man gennem relevante indikatorer kan måle på, om indsatserne virker eller behøver justeringer. Indikatorer, der måler på vækst af genanvendelsen på afsætningsmarkedet og forbrug er et fornuftigt sted at starte. Har vi ikke indikatorer, handler vi i blinde og risikerer ikke at omstille effektivt”, siger miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Zeuthen.

Dog glæder Dansk Erhverv sig over planens fokus på kompetenceudvikling hos SMV’erne i form af uddannelse og tilskud til rådgivning. ’Langt størstedelen af de danske virksomheder er SMV’er og derfor mener man, at det er helt rigtigt at sætte ind netop her’, lyder det.

Cirkulære byggeselskaber skal tilgodeses
Et af de konkrete områder, som regeringen vil arbejde med i strategien, er byggesektoren, hvor erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) lægger op til, at miljøvenlige byggeselskaber vil få nemmere ved at bygge for staten.

”Vi synes, at staten skal gå forrest, når det handler om at få mere bæredygtigt byggeri. Fremover, når staten bygger nye bygninger, vil vi sætte de entreprenører, der kan genanvende deres materialer, forrest”, siger han til DR.

Byggematerialer er således en af de ressourcer, regeringen gerne vil udnytte bedre. Ifølge DR afleverer byggebranchen årligt over 4,1 millioner ton affald, svarende omkring 40 procent al affald i landet. Omkring 80 procent genbruges, typisk ved at blive knust og brugt til vejfyld – med et stort værditab til følge. Og det kan gøres bedre, mener regeringen.

”Vi vil gerne kunne vælge de byggeselskaber, der bruger materialer som ikke er dårlige for miljøet, og som bruger materialer, der uden de store problemer kan bruges igen”, siger Rasmus Jarlov til DR, og pointerer samtidig, at staten fremover ikke kun vil se på selve nybygningsprisen, når den udbyder byggeri i licitation.

Det vil regeringen

  • Styrke virksomhederne som drivkraft for den cirkulære omstilling
  • Understøtte cirkulær økonomi gennem data og digitalisering 
  • Fremme cirkulær økonomi gennem design
  • Ændre forbrugsmønstre gennem cirkulær økonomi
  • Skabe et velfungerende marked for affald og genanvendte råvarer
  • Få mere værdi ud af bygninger og biomasse

Se også faktaark om cirkulær økonomi og regeringens nye strategi

Strategien følger op på anbefalingerne fra regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi med seks indsatsområder og 15 initiativer, og skal desuden ses i tæt sammenhæng med Forsyningsstrategien, der bl.a. skal tilskynde til en bedre udnyttelse af affaldet gennem øget konkurrenceudsættelse af affaldssektoren.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

”I dag kigger staten alene på, hvad det vil koste at bygge en ny bygning. Fremover vil vi også indregne omkostningerne til genanvendelse af de materialer, der indgår i byggeriet. Det vil give de selskaber, der er gode til genanvendelse en konkurrencefordel”, forklarer Rasmus Jarlov overfor DR.

Læs også: De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

Den strategi hilser man velkommen i arkitektfirmaet Lendager Group, hvor arkitekt og direktør Anders Lendager mener, at det ”er ekstremt vigtigt, at regeringen endeligt kommer med et udspil”.

”Det er på høje tid, at regeringen tager nogle initiativer for at skabe vækst indenfor bæredygtighed. Private organisationer, virksomheder, pensionskasser - de peger alle i den retning allerede. Jeg håber, at det her er et signal om, at politikerne nu begynder at indfri målsætninger om flere grønne jobs og nedbringelse af CO2”, siger Anders Lendager til DR.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danskerne købte økologi for 15,5 milliarder kroner i supermarkederne i 2023

29.04.2024CSR.dk

Ny undersøgelse afslører rejsebranchens fortsatte udfordringer inden for bæredygtige rejser

29.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

Jobmarked

Se alle

DSV

Do you want a career within corporate sustainability?

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City